Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

476 Yazı

(EKOPOLİTİK) ONLİNE ALIŞVERİŞİN EGELİSİ; “NEEDYON.KOM!”

NEEDİON.COM’DA HEDEF;
EGE’NİN AMAZON’U OLMAK

İŞADAMI BARAN SALDANLI’NIN KURDUĞU NEEDİON.COM ALIŞVERİŞ PLATFORMU ONLİNE ALIŞVERİŞ SEKTÖRÜNE İDDİALI BİR GİRİŞ YAPTI VE HEDEFİNE EGE’NİN HEPSİBURADA.COM’U VE HATTA EGE’NİN AMAZON’U OLMAYI KOYDU…
 



Hanzade Doğan Boyner;  Efsane medya patronu ve Doğan Holding Yayın Grubu’nun eski sahibi Aydın Doğan’ın kızı. Türkiye ile birlikte Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nden oluşan coğrafyanın en büyük internet şirketi Doğan Online’nın ve en önemlisi de Hepsiburada.com platformunun kurucusu bir iş kadını. Hanzade Doğan Boyner 1998 yılında online alışveriş platformu olan Hepsiburada.com’u kurdu ve bu platformu “Türk Amazonu” olarak adlandırılan bir kuruluş haline getirdi. Ve Hepsiburada.com Türkiye’de dijitalleşmenin en önemli kaldıraçlarından biri oldu.




Hanzade Doğan Boyner uzun yıllardır üzerine çalıştığı üç proje; Hepsiburada.com, 100 bin metre kare depolama kapasiteli operasyon merkezi ve Hepsiexpress’ten sonra şimdi de hepsiemlak.com ile yoluna devam etti. Hanzade Doğan Boyner “Biz müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmak için gece gündüz çalışıyoruz. Aynı zamanda Türkiye ‘deki perakende sektörünün dijitalleşmesine yardımcı olmak için çalıyoruz. Markaların dijital dünyada kendilerini doğru anlatabilmeleri için çalışıyoruz. İşbirlikleri bizim için çok çok önemli” diyor. Hanzade Doğan Boyner gerçek başarıyı ise müşterilerinin “İyi ki Hepsiburada.com var” demesi olarak yorumluyor. (amfiweb.net-Buket Akça)



HEDEF; EGE’NİN HEPSİBURADA.COM’U
HATTA AMAZON’U OLMAK…
Peki, biz burada neden Hepsiburada.com ve platformun kurucusu ünlü iş kadını Hanzade Doğan Boyner’den söz ediyoruz? Çünkü; Türkiye’nin önde gelen enerji şirketlerinden Aydem Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı tanınmış işadamı Ceyhan Saldanlı’nın oğlu olan genç işadamı Baran Saldanlı da tıpkı Hepsiburada.com platformunun kurucusu Hanzade Doğan Boyner gibi babasının girişimciliğini örnek alarak Ege’nin Amazonu olacağını iddia ettiği ‘Needion.com’u (Needyon.com!) kurduğu ve dijital alışveriş pazarında büyük bir iddiaya sahip olduğu için.



Evet, Denizlili genç işadamı Baran Saldanlı’nın Ege şivesi ve İngilizce need (ihtiyaç) kelimesinden esinlenerek “needion.com alışveriş platformunu” hayata geçirdi. Yani; Ege lehçesinde kullanılan “needyon, neöryon?” gibi lokal soru sözcükleri ile İngilizce ihtiyaç sözcüğü ‘need’i harmanlayarak “Ege şivesinde 3D alışveriş keyfini” başlattı. Türk yazılımcıların 3 yıllık çalışması sonucu hayata geçirdiği alışveriş platformu “needion.com”, kısa süre önce kurulmuş olmasına rağmen 3D, pazaryeri chat ve youtube gibi farklı uygulamalarıyla online alışveriş sektörüne iddialı bir giriş yaptı.



Türkiye’nin önde gelen enerji şirketlerinden Aydem Enerji Yönetim Kurulu Başkanı başarılı işadamı Ceyhan Saldanlı’nın oğlu olan genç iş adamı Baran Saldanlı, babasının girişimciliğini örnek aldı. Ve 2017 yılında BND Group Teknoloji A.Ş.’yi kurdu. Aydem Enerji bünyesinde görev yaparken bir yandan da kendi şirketini kuran Saldanlı, Labada Gurme, Dört Mevsim Catering yatırımlarıyla birlikte online ticaret sektörüne de yönelerek ‘İhtiyaç’ kelimesinden yola çıkarak “needion.com”u kurdu. Türk yazılım ekibinin üç yıllık çalışma sonucu geliştirdiği “needion.com”, kısa sürede ciddi bir ivme yakalayarak aylık 2,5 milyon TL ciroya, ürün gamı ise 100 bine ulaştı. "needion.com", insanların tüm ihtiyaçlarını tek bir platformda karşılamayı hedefliyor.



EGE ŞİVESİNDEN ESİNLENDİ
Küçük yaşlardan bu yana bilişim sektörüne ilgisi olduğunu söyleyen genç iş insanı Baran Saldanlı, “BND Group olarak bilişim, restoran ve catering sektörlerinde hizmet veriyoruz. Küçük yaşlardan beri bilişim sektörüne meraklıydım. Bu nedenle yurt dışındaki online alışveriş siteleri ile bazı sosyal medya uygulamalarını inceleyerek bir satış portalı oluşturmaya karar verdim. İngilizce need (ihtiyaç) kelimesinden esinlenerek, Ege şivesini de yansıtan bir isim olan needion.com’u tamamen Türk yazılımcıların çalışmalarıyla  geliştirdik. Merkezimiz İzmir’de bulunuyor. Şu anda sitemizde 100 bin farklı ürün ilanı bulunuyor. Ayen Software ve Entegra ile entegreyiz. Stockmount’la da entegre oluyoruz.  Daha çok satıcıyı içeri çekmeye devam edeceğiz” dedi.



“EN BÜYÜK 3 PAZARYERİNDEN
BİRİ DE BİZ OLACAĞIZ”
Online alışveriş pazarının pandeminin de etkisiyle hızlı bir büyüme oranı yakaladığını, bu büyümenin 7-8 yıl daha süreceğini öngördüklerini belirten Saldanlı, “Sektörün yatırıma uygun olduğunu görüyoruz. Biz bazı konularda farklılaşarak girdik e-ticaret sektörüne. Özellikle mobil cihazlar ve akıllı telefonlar konusunda uzmanlaşma yolunda ilerliyoruz. Kendi bünyemizde hizmet veren uzmanlar, her ürüne objektif bir gözle bir inceleme yazısı yazıyor. Video olarak youtube kanalımızdan da yayınlanıyor. Diğer platformlardan farklı olarak bizde 3D, düşük komisyon ve pazaryerimizde chat uygulaması var. İletişime geçme ihtiyacı olduğunda diğer sitelerde pazaryeri yetkilisiyle görüşebiliyorsunuz. Bizde direkt satıcıyla doğrudan chat uygulaması var. Konum yollamaktan, fotoğraf göndermeye kadar sohbette bulunabiliyorsunuz. Şu ana kadar müşterilerimizin en çok memnun olduğu konulardan biri bu sohbet olanağı. Sorunlarını iletebiliyor. Bizim de yardım merkezimiz var. Bizimle de iletişime geçebiliyorlar. Konum yollayıp, fotoğraf gönderebiliyor.  Müşterilerimizin en çok memnun olduğu uygulamalarımızdan biri bu. Bir diğer farklılığımız ürünleri sanki elinizde inceliyormuş hissiyatını verebilmek için 3 boyutlu görüntüleme seçeneğini getirdik. Hedefimiz Türkiye’deki en büyük 3 pazaryerinden biri haline gelmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.



“2022’DEN SONRA YENİ HİZMETLERİ
ADIM ADIM DEVREYE ALACAĞIZ”
BND Group Teknoloji bünyesinde kurulan platformun ürün gamının 100 bine ulaştığını söyleyen Saldanlı, platformun gelecek hedefleriyle ilgili olarak şu bilgileri paylaştı:
“Otel rezervasyonu, taksi çağırma gibi uygulamalarını 2022’den itibaren adım adım hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu yıl da hizmet kategorisinde çalışmaya başladık. Boyacı, temizlik hizmeti gibi hizmetlere de ulaşabileceğiniz bir altyapı da çalışmaya başladık. Şu anda ilk kademe o olacak. Türkiye’de henüz benzeri olmayan bir yapı da oluşturacağız o kategoriye.  Online platformda bulunan kişilerin tüm taleplerine yanıt veren bir platform haline gelmek istiyoruz.  2023’e kadar iki kat büyüyeceğini düşünüyorum. Veriler şu an nüfusun büyük bölümünün online alışveriş yapmadığını gösteriyor. Bunun da büyük kolaylık olduğunu ve insanların kolaylıkla adapte olduğunu görüyoruz. Sürekli pazara yeni müşteri geliyor. İki yılda bir iki kat büyüme en az 7-8 yıl sürecek diye düşünüyorum. Ürün yelpazesi elektronik kategorisinde mobil teknolojilerde ön plana çıkıyoruz. Akıllı telefon şu an piyasanın en ucuz fiyatlarını sunuyoruz. Diğer kategorilerimizde oldukça dolu.”
fixed-whatsapp-icon