Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

474 Yazı

(EKOPOLİTİK) “SOLCU MEMUR 15 YILDIR ‘SALON HAPSİ’NDE!”

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR’DEN ÇARPICI BİR ÖYKÜ;



Zeki Akakça… Denizli’de herkes onu “fotoğraf sanatçısı ve gezgin Zeki” ünvanı ile tanır. Oysa o 1994 yılından bu yana, yani “tam 30 yıldır” yerel yönetimlerde ve belediyelerde görev yapan bir isimdir. 1994-1997 yılları arasında Beyağaç Belediyesi’nde  1997’nin Eylül ayından itibaren de Denizli Belediyesi’nin (ve Büyükşehir’in) bir çalışanıdır.




Denizli Belediyesi’nde sırasıyla; Türk- Alman Ortaklığı ile yapılan “Katı Atık Yönetim Projesi”  yöneticiliği, Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü yapan Zeki Akakça Denizli Belediyesi’nin sağ iktidarlar dönemlerinde Su Abone Şefliği’ne sürgün edilen bir memur.



CHP’DEN BAŞKAN ADAYI OLDU VE KARA LİSTEYE GİRDİ!
Zeki Akakça’nın “sürgünler ve salon hapsi” dönemleri asıl 2009 Yerel Seçimleri sonrası başlıyor. Bu yerel seçimlerde CHP’den Beyağaç Belediye Başkanlığına aday olan Zeki Akakça seçimi kazanamayınca yasa gereği Denizli Belediyesine memur olarak geri döndü.



2009 Nisan ayından bu yana yani 15 yıl 11 gündür Denizli Büyükşehir Belediyesi  Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na bağlı “Turan Bahadır Sergi Salon” unda “yetkisiz sorumlu” bir memur olarak çalışıyor. O Sergi Salonu’nun tek çalışanı ve her şeyi. Bütün işi salonu sabahtan açmak, sergiler için kayıt kabulleri almak, randevuları ayarlamak, sergi hazırlıklarında sergi sahiplerine yardımcı olmak ve mesai bitimi salonu kapatmak.  



YETKİSİZ SORUMLU
Zeki Akakça belediyedeki resmi görevleri dışında bir çok dernek ve STK’da üstlendiği görevlerle dikkat çekiyor. Sivil toplum örgütlerinde, kurucu, yönetici, yönetim kurulu üyesi ve gönüllü olarak çalışan ve çalışmaya devam eden Akakça adeta bir “STK Man” özelliği taşıyor. Öğrencilik yılları; Beyağaç, Köyceğiz/Muğla ve Denizli de geçen Zeki Akakça Beyağaç’ın Eksere olduğu dönemlerin de tanığı bir isim.



Ve bu saydığımız yerler (başta Kartal Göl ve Eren Günü Şenlikleri) onun için birer doğal fotoğraf stüdyosu. “TEMA Vakfı Denizli İl Temsilciliği, dışında üye olduğu ve bazılarının yöneticiliklerini de yaptığı “DELSAD (Denizli El Sanatları Derneği ), Denizli Kent Müzesi Girişimcileri Derneği, Denizli  Gazeteciler Cemiyeti, Denizli Sanat Sevenler Derneği, Beyağaç Belediye Spor Kulübü, DEFSAD (Denizli Fotoğraf Sanatı Derneği), DENFOT (Denizli Fotoğraf Derneği), LAFOT (Laodikya Fotoğraf Topluluğu), ADD (Atatürkçü Düşünce derneği), ÇYDD ve Tüm Yerel Sen”   bunlardan bazıları olan STK’lardır.



ÇEVRECİ SOLCU MEMUR 15 YILDIR 'SALON HAPSİ'NDE!
Yerel gazete, dergi ve benzeri yayınlar ile Denizli Valiliği ve Denizli Belediyesince çıkartılan dergilerde fotoğraf ve yazıları yayınlanan Zeki Akakça farklı internet gazetelerinde uzun süreli “gezi ve  inceleme dizi yazılar” da yazdı. Yerel televizyon kanallarına gezi-doğa-kültür ağırlıklı programlar yaptı. Halen internet gazetesi ve bir televizyon kanallarında programları ve yazıları yayınlandı.



Bazı ulusal televizyon kanalları için Denizli ve çevresini kapsayan doğa, çevre, sosyal ve kültürel konularda yerel danışmanlıklar /rehberlikler de yaptı ve halen yapıyor. Uzun zamandır fotoğraf alanında çalışmaktadır. Bu alandaki tarzı  “doğa-insan-çevre” üçlemesinden oluşan Akakça halen “Laodikya Fotoğraf Topluluğu” (LAFOT) ile LAODİKYA Gezi ve Yürüyüş Grubunun yöneticiliğini yapıyor. Fotoğraf sanatı üzerine farklı kurum ve kuruluşlarda eğitimler,/kurslar veren, sunum-söyleşiler yapan Zeki bugüne kadar yurt içinde ve yurt dışında 15 kişisel fotoğraf sergisi açan, yine yurt içi ve dışında 100 civarında karma sergiye katılan bir isim. 



"O 15 YILDIR BELEDİYE İÇİNDE SÜRGÜNDE!"
Evet, yukarıda özgeçmişini özetlediğimiz Zeki Akakça yaklaşık 30 yıllık bir devlet memuru belediyeci. Kısacası 15 yıldır, belediye içinde sürgünde bir solcu ve sosyal demokrat memur. Adeta "Belediyenin kürek mahkumu" gibi bir isim. Niye mi? Çünkü o memurluk hayatının yarısını yani 15 yılını Denizli Turan Bahadır Sergi Salonu’nun tek kişilik kadro sorumlusu, daha doğrusu “yetkisiz sorumlu personeli” olarak geçirdi.



KÜREK DEĞİL, “KÜLTÜR- SANAT SÜRGÜNÜ!"
“Kendime bir koza ördüm adeta o salonda ve mutlu olmaya çalıştım. Kelebek gibi işte” diyen Zeki Akakça için “Belediyede Sürgün Belediyeci ve Kürek Değil, Kültür- Sanat Sürgünü!" diyenlerin sayısı da bir hayli fazla. Biz de; son günlerde adı Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı için geçen 30 yıllık gazeteci-fotoğrafçı devlet memuru arkadaşımız Zeki Akakça için “Solcu memur 15 yıldır salon hapsinde!” başlığını atmaktan kendimizi alamadık. Ne diyelim? Yazımızı “Bu sürgün Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu dönemiyle birlikte büyük olasılıkla artık sona erecektir!” diye bitiriyoruz…



**ÇAVUŞOĞLU İLE; ALTYAPI BELEDİYECİLİ’NDEN ÜST YAPI (İNSANA YATIRIM VE KÜLTÜR-SANAT) BELEDİYECİLİĞİ’NE..

**KÜLTÜR DAİRE BAŞKANLIĞI İÇİN EN ÇOK O’NUN ADI GEÇİYOR! KİM İ? YARIN BU KÖŞEDE…

Bu yazıları sakın kaçırmayın…
fixed-whatsapp-icon