Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

604 Yazı

EKOPOLİTİK: AK PARTİ DENİZLİ VE PAÜ’DE “DANANIN KUYRUĞU 10 OCAK’TA KOPACAK!”

**GÜNGÖR’E “31 MART’IN FATURASI” 9 AY SONRA MI KESİLDİ!?

**TOPUZ, “İLK SEÇİMLİ REKTÖRLÜK YARIŞINDA ADAYIM!”




Denizli’nin biricik üniversitesi PAÜ’de 24 Eylül 2020’de görevden alınan Rektör Hüseyin Bağ’ın yerine önce vekaleten, sonra da asil rektör olarak atanan Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın görev süresi 2 Ocak 2025 tarihinde sona erdi. Şimdi gözler; 50’ye yakın rektör adayının mülakatlarını tamamlayan Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)’na ve 10 Ocak’ta AK Parti İl Kongresi için Denizli’ye gelecek olan Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çevrildi. Bu arada PAÜ’de eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necip Atar, DESKİ eski Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Güngör ve Prof. Dr. Turgut Tok isimleri Rektör Adaylığında öne çıktı. PASVAK Yönetim Kurulu Başkanı Prof Dr. Bülent Topuz ise “neden aday olmadım” başlıklı bir yazı ile adaylık yarışına katılmadığını ve başvuru yapmadığını ilan etti. Öte yandan kentte İl Kongresi öncesi yeniden AK Parti İl Başkanlığına aday olmayacağını açıklayan Yücel Güngör’ün bu kararı tartışılırken, İl Başkan Adaylığı için Merkezefendi’nin eski Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, eski milletvekili Nurcan Dalbudak ve AK Parti Denizli’nin ağır topu Halil Pekdemir adları üzerinde durulduğu da kaydedildi. Bu politik aktörler içinde en “şahin” isim olarak ise Subaşıoğlu’nun ilk sırada olduğu da belirtiliyor. 





GÜNGÖR’E “31 MART FATURASI” 9 AY SONRA MI KESİLDİ!
Evet, 10 Ocak’ta 8’nci Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirmeye hazırlanan AK Parti Denizli’de İl Başkanı Yücel Güngör yılın son bombasını patlattı. Başka bir deyişle ise AK Parti Denizli’de 31 Mart yerel seçimleri yenilgisi sonucu “beklenen durum” iddiadan somuta (kuvveden fiile) dönüştü ve gerçekleşti. Cumhur İttifakı olarak Denizli’de 16 Belediye Başkanlığı’nı (15 AK Parti’li, 1 MHP’li Başkan) CHP’ye kaptıran AK Parti Denizli sınıfta kaldığını gösteren karne notunu tam 9 ay sonra aldı. Doğal olarak geçer not alamayan bu karnenin muhatabı da İl Başkanı Yücel Güngördü. (Yine bir kulis bilgisine göre AK Parti Genel Merkezi’nden Güngör’e; yeniden aday olma! denildi) İddiya göre aslında ve kısacası; Yücel Güngör sanki “bir daha aday olma, çekil!” talimatı aldı. Oysa AK Parti İl Başkanı Güngör’ün genel kurulda yeniden ve tek aday olması bekleniyordu. 





BİR DAHA ADAY OLMA, ÇEKİL!
İl Kongresi’ne hazırlanan AK Parti Denizli’de yılın son gününde ilginç bir gelişme yaşandı. Güngör il yönetiminin kongreye kadar görevini yapacağını ancak kendisinin aday olmayacağını duyurdu. Bu duyuru Ak Parti’de pek önemli bir dalgalanma yaratmadı. Denizli’den sorumlu bölge ve il koordinatörlerinin zaten bir süredir yeni il başkanını belirlemek amacıyla çalışma yürüttükleri öğrenildi. Bu gelişme üzerine AK Parti kulislerinde zaten bir süredir adı geçen adaylar yeniden ve büyük bir hararetle konuşulmaya başlandı. Kimlerin adı geçmiyordu ki; “Denizli Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Osman Zolan, son seçimde Pamukkale Belediye Başkan Adayı olan Halil Pekdemir, 24’üncü dönem Denizli milletvekili ve Denizli Kadın Kolları İl Başkanı Nurcan Dalbudak, son seçimlerde Merkezefendi Belediye Başkan Adayı de olan eski Merkezefendi İlçe Başkanı Ekrem Başer, Denizli İl Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanı Hasan Aracı, Merkezefendi Belediyesi eski başkanı Muhammet Subaşıoğlu ile bir dönem Merkez İlçe Başkanlığı görevi yürüten Birtan Şahan..” (Selami Aydın, Yeni Olay)



CHP’Lİ DENİZLİ’DE AK PARTİ’YE “ŞAHİN BİR İL BAŞKANI” ARAYIŞI!
Ancak tüm bu isimlere rağmen AK Parti Genel Merkezi’nin İl Başkan Adaylığı için “Merkezefendi’nin eski Belediye Başkanı Muhammed Subaşıoğlu, eski milletvekili Nurcan Dalbudak ve AK Parti Denizli’nin ağır topu Halil Pekdemir” adları üzerinde durulduğu  kaydediliyor. Bu politik aktörler içinde en “şahin” aday olarak ise Muhammet Subaşıoğlu’nun ilk sırada olduğu da belirtiliyor. Özetle AK Parti 31 Mart Seçimi sonrası Denizli’sinde “savaşçı ve mücadeleci” bir il Başkanına ihtiyaç duyuyor. Çünkü CHP Denizli’de 16 Belediye Başkanı ile ilin yüzde 80’inde hakim ve baskın bir şekilde “yerel iktidarını” oluşturmuş durumda.



TARİHLERDEN 2 OCAK 2025, PAÜ’DE GÖZLER ANKARA’DA!
PAÜ’de 21 Nis 2021’de başlayan Rektör Ahmet Kutluhan’lı dönemin sonuna gelindi. Kutluhan; 24 Eylül 2020’de görevden alınan Rektör Hüseyin Bağ’ın yerine önce vekaleten, sonra da asil rektör olarak atanmıştı. PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’un YÖK’ün tayin ettiği bu görev süresi 2 Ocak 2025 Perşembe günü doluyor. Bu tarihte PAÜ’ye yeniden rektör ataması yapılması için 29 Kasım’dan itibaren başvurular alınmış ve YÖK’te bu başvuruların değerlendirilmesine ve mülakat sürecine geçilmişti. Şimdi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önüne 50’ye yakın aday arasından seçilecek 3 adayın ismi götürülerek ve yeni rektör ataması gerçekleştirilecek. 



PAÜ’NÜN YENİ REKTÖRÜ İÇİN MÜLAKAT FASLI TAMAM!
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)’ün Pamukkale Üniversitesi için açtığı “rektör adaylığı başvurusu” sonrası ilk aşama olan “mülakat süreci” de geçtiğimiz Cuma günü tamamlandı. PAÜ Rektörlüğü için başvuruda bulunan 50’ye yakın aday Ankara’da YÖK Başkanlığı’nda  oluşturulan masalarda mülakatlara alındı. Bir tür tanışma faslı şeklinde (birebir) geçen görüşmelerde her adayla 4-5 dakika süreyle sohbet eden YÖK Komisyonu Cumhurbaşkanlığı makamına sunulacak 3’e indirilmiş aday listesinin belirlenmesi için kolları sıvadı.



5 PAÜ ESKİ REKTÖR YARDIMCISI ŞİMDİ “REKTÖR ADAYI!”
Rekor sayıda Rektör Adayı’nın başvuru yaptığı PAÜ’de; 5 Rektör Yardımcısı isim (kendi yardımcıları) mevcut Rektör Ahmet Kutluhan’a rakip oldular. Necip Atar, Durmuş Akalın, Ensar Yeşilyurt, İbrahim Kısaç ve Osman Çiftçi (Hüseyin Bağ dönemi) Kısacası “Kutluhan’ın rakipleri yine kendi Rektör Yardımcıları” olurken ayrıca PAÜ’de çeşitli idari görevleri bulunan isimlerden de “Rektör Adayları” da çıktı. Bunlar ise; “Başhekim Yardımcısı Erhan Uğurlu, eski Başhekim İbrahim Türkçüer, Fen Fakültesi Dekanı Yakup Kaska, Denizli Teknik Bilimler MYO (uçaklı okul) Müdürü Ceren Göde ve Eğitim Fakültesi Dekanı İzzet Kara” şeklinde sıralandı.



KULİSLERDE TURGUT TOK VE MAHMUT GÜNGÖR DE VAR!
Bu arada PAÜ’nün önde gelen Öğretim Üyelerinden olan ve adı seçim dönemlerinde sık sık MHP’den milletvekili ve Belediye Başkan Adaylığı için geçen Prof. Dr. Turgut TOK ile DESKİ eski Genel Müdürü ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Güngör’ün ism”i de “PAÜ Kulislerinde” rektörlük için konuşulan isimler arasında yer alıyor.



BÜLENT TOPUZ “PAÜ REKTÖRLÜĞÜ’NE NEDEN MÜRACAAT ETMEDİM!?
Öte yandan Pamukkale Üniversitesi’nin tanınmış çok yönlü öğretim üyelerinden ve PASVAK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Topuz da her rektörlük seçimi ve ataması dönemimde öne çıkan bir aktör. “Rektörlük için aday olduğu, ancak daha sonra adaylığını geri çektiği ve mülakata katılmadığı” öne sürülen Bülent Topuz ise Denizli Güncel Sağlık sitesinde; “neden aday olmadım” mealinde “PAÜ Rektörlüğüne Müracaat Etmedim!?” başlıklı bir yazı ile adaylık yarışına katılmadığını ve başvuru yapmadığını ilan etti. Yazısında ilk seçimli rektörlük yarışında aday olacağını” da yazan Topuz; “İlk seçimli rektör ataması sürecinde üniversitemizin, projelerimizin ve hedeflerimizin istişare sürecine dahil olmak üzere bekliyor olacağım” dedi. İşte Bülent Topuz’un o yazısı;



“Pamukkale Üniversitesi’ni önümüzdeki dönem yönetecek olan rektörün atanma süreci başladı. Daha süreç başlamadan müracaat edip etmeyeceğimi soran Yakuphanoğulları Medya’ya verdiğim cevabı tekrarlamak isterim; “Benim rektör olma talebim baki, ancak hevesim kaçtı. Defalarca müracaatım oldu, seçimlerde ikinci oldum, bana oy verenlerin hakkını gözetmek için, ne yapılması gerekiyorsa yaptım, hangi kapı çalınması gerekiyorsa çaldım, ancak aynı seçimde sırasıyla birinci olan atandı, üçüncü olan atandı, ikinci olan bana hiç sıra gelmedi. İşin ilginç tarafı bu atananlar görev sürelerini tamamlayamadan görevden alındılar. Artık müracaat etmeyeceğim, ama teklif bekleyeceğim. Çünkü bu görevi çok iyi yapacağım iddiasındayım.“ demiştim, buradan devam edelim;



TOPUZ, “İLK SEÇİMLİ REKTÖRLÜK YARIŞINDA ADAYIM!”
Rektörlük seçimlerinde defalarca aday oldum dedim ya, sonunda üniversitedeki seçimlerin bi anlamı olmayacaksa, kaldırılsın da kendimizi ve üniversitemizi aylarca yormayalım ve kırmayalım noktasına geldim. Seçimsiz atamadan bir umut besledim ve geçen dönem müracaatımı yaptım. Şeffaf olmayan bir sürecin, biz akademisyenleri sıradan öğretim üyelerine indirgediğini, değersizleştirdiğini yaşayarak gördüm. Anladım ki biz seçimli günlerin kıymetini bilememişiz. Meğerse seçimler; Üniversitemiz nerede? Aslında nerede olmalı? Bunun için ne yapmalı? gibi soruları üniversitenin tüm akademisyenleri olarak, kendi kendimize sorduğumuz ve cevabını aradığımız istişari bir süreçmiş. Şöyle bi hatırlayalım; Üniversitemizde, öğretim üyelerinin tercihlerini belirttiği bir eğilim yoklaması yapıyorduk. İlk altı sırayı alanlar YÖK genel kurulu tarafından mülakata çağırılıyordu. Mülakatlar vasıtası ile YÖK, Üniversitelerimizin halinden değişik bakış açıları eşliğinde haberdar oluyordu. Adaylık süreci kendi içinde adaya, üniversiteye ve YÖK'e bir değer katıyordu. Sonuç olarak müracaat etmeme kararlılığı içinde müracaat sürecine girdim. Bu defa eş dost başladılar aramaya. Kimi merakla, kimi yardımcı olma teklifi ile, kimi şansını dene gibi ifadelerle aklımı çeler gibi oldular. Sonradan pişman olmamak için gerekli evrakları tamamladım ve dostlarımla, son olarak da eşimle bir değerlendirme yaptım. Vee müracaat etmemeye karar verdim. Yeni dönem için atanacak olan rektöre şimdiden başarı dilerim. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da, aklımızın ve tecrübemizin yettiği kadarıyla yapıcı eleştirilerimizi yaparak yardımcı olmaya çalışırız. Aklın yolu birdir ya, Anayasa mahkemesi seçimsiz atama yöntemini iptal etti ve seçimli uygulamaya geçilmesi için bir yıllık bir süre tanıdı. İlk seçimli rektör ataması sürecinde üniversitemizin, projelerimizin ve hedeflerimizin istişare sürecine dahil olmak üzere bekliyor olacağım...



AYM’YE GÖRE 4 HAZİRAN 2025’TEN İTİBAREN REKTÖRLER SEÇİMLE ATANACAK!
Tarihlerden 4 Haziran 2024. Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı'na doğrudan rektör atama ve Merkez Bankası başkanını görev alma yetkisi veren düzenlemeleri iptal etti. İptal kararlarının 12 ay sonra yürülüğe gireceği duyuruldu. CHP'li 135 milletvekilinin başvurusu üzerine Yüksek Mahkeme, 100'den fazla kanunun, KHK ile değiştirilen çok sayıda maddesini iptal etti. 703 sayılı KHK'nın 151. maddesiyle "Merkez Bankası başkanının 5 yıl süre görev yapmak üzere seçileceğine" dair hüküm fıkrası yürürlükten kaldırılmış, böylece Cumhurbaşkanı'na görevden alma yetkisi verilmişti. Anayasa Mahkemesi üyeleri, bu değişikiği anayasaya aykırı bularak iptal etti. (Bülent Topuz’un yazısında söz ettiği) Cumhurbaşkanı'na verilen üniversitelere Rektör atama yetkisi de iptal edilen maddeler arasında. Düzenleme daha önce, üniversitede yapılan seçim sonucunda "en çok oyu alan 3 aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanır" şeklindeydi.



AK PARTİ DENİZLİ VE PAÜ’DE “DANANIN KUYRUĞU 10 OCAK’TA KOPACAK!”
Evet, Denizli’de yeni Rektör Atamasını bekleyen PAÜ’de ve yeni il başkanını arayan AK Parti’de şimdi tüm gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çevrilmiş durumda. Olumsuz haberlerle gündem olan PAÜ Rektörü ile 31 Mart Yerel Seçimleri başarısızlığı ile dikkat çeken AK Parti Denizli teşkilatı şimdilerde 10 Ocak’ta 8. Olağan İl Kongresi için Kente gelecek AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önünde olacak gündem maddeleri arasında yer alacak. Ayrıca Bülent Topuz’un “seçimli Rektörlük yarışı” çıkışı da çok konuşulacak. Yani; PAÜ ve AK Parti Denizli’de sanki dananın kuyruğu 10 Ocak’ta kopacak!

fixed-whatsapp-icon