Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

481 Yazı

(EKOPOLİTİK) DENİZLİ’NİN KÜLTÜR-SANAT YÜZÜ İÇİN KARAR HAFTASI!

**ZOLAN’IN ALTYAPI BELEDİYECİLİĞİ’NDEN, ÇAVUŞOĞLU’NUN ÜSTYAPI BELEDİYECİLİĞİ’NE!

**HAYDİ, ÇAVUŞOĞLU İLE; ‘KÜLTÜR SANAT VE SOSYAL BELEDİYECİLİK ŞEHRİ’NE!




Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu A takımı listesi’nde görev yapan 3 ismi belirledi. Siyasi kanatta; Denizli Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili olarak yol arkadaşı ve “Denizli’nin Efsane Başkanı” Ali Marım’ı seçen Çavuşoğlu, Büyükşehir Genel Sekreteri olarak Türkiye’nin sayılı “belediye maliyesi uzmanlarından” Bülent Bozbaş’ı Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden transfer etti.



DESKİ Genel Müdürlüğü’nde ise tercihini Jeoloji ve Jeofizikçi bilim insanı, “Deprem ve Yeraltı Suları Uzmanı” PAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Aydın’dan yana kullandı. İlk günden itibaren “dev yerel yönetimde” kendi çalışma arkadaşlarını belirlemeye başlayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun “Genel Müdür, Müdür ve daire başkanları” düzeyinde değişimleri sürdüreceği bildirilirken, şimdi sırada “kentin yüzü ve vitrini” olma özelliği taşıyan en önemli birimi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı var.



DENİZLİ’NİN YENİ YÜZÜ İÇİN KARAR HAFTASI!
Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanı olan ve Büyükşehir öncesi iki dönem Tavas Pınarlar Belediye Başkanlığı yapan, İlahiyat Fakültesi Din Felsefesi uzmanı Hüdaverdi Otaklı’nın değiştirileceği haberleri üzerine; “yerine kimin atanacağı ya da düşünüldüğü” soruları Büyükşehir Belediyesi’nin en çok konuşulan kulis haberlerinden biri haline geldi. Evet, Denizli’nin “vitrini ve yüzü” demek olan “kültür, sanat, festival, konserler ve organizasyonlar ile sosyal belediyecilik” gibi etkinliklerin yönetildiği birim olan Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın başkanı ve şube yöneticileri değişecek.



KÜLTÜR DAİRE BAŞKANLIĞI İÇİN “LİYAKATLI VE SOLCU ADAY” ÇOK!
Bu daire başkanlığı için kulislerde çok sayıda (10’a yakın) isim geçiyor. Kimler mi? Bunlardan bazıları; “Güzel Sanatlar Uzmanı ve Karikatür Sanatçısı Mehmet Selçuk, Fotoğraf sanatçısı ve eğitmeni, gezgin-programcı Zeki Akakça, Tiyatrocu, sahne sanatları hocası ve yönetmeni Tahsin Önal ile Denizli'nin Sosyal İşlerine Yön Verecek bir İsim olarak öne çıkan Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Temsilcisi, Denizli Kadın Platformu Dönem Sözcüsü, Eğitimci ve Okul Müdür Yardımcısı Ayşegül Odabaşıoğlu.”



EN ÇOK ONUN ADI GEÇİYOR
Son bir haftadır bu köşede Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı’na kimin atanacağı ve kulislerde adı geçenlerin kimler olduğu konularında değerlendirmeler yapıyoruz. Bugünkü yazı konumuz yine “Kültür Daire Başkanlığı” ve bu başkanlık için ismi geçenlerden biri ile ilgili. Ayşegül Odabaşıoğlu..



Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Temsilcisi, Denizli Kadın Platformu Dönem Sözcüsü. Adı Büyükşehir Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı için anılmaya başladığından itibaren Odabaşıoğlu’na “Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Denizli Şube Başkanı Halime İnce Yıldız, Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği Denizli Şube Başkanı Kevser Erbeği, Tüm Emekliler Sendikası Denizli Temsilcisi Mestan Yıldırım, emekli müzik öğretmeni ve kültür sanat insanı ve sanatçı Kadriye Kaymak, Baro Kadın Komisyonu, CHP Kadın Kolları İl Başkanlığı, yeni kuşak köy enstitüleri derneği ve birçok işçi-memur sendikası vs.” gibi isim ve STK’lar destek veriyor.



KADIN VE İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSU
Denizli’de örgütlü sivil toplum kuruluşlarında uzun yıllardan bu yana yaptığı çalışmalarla tanınan ve bilinen Ayşegül Odabaşıoğlu Çomak; Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na soyunan en güçlü adaylardan biri. Odabaşıoğlu, “Liyakatli ve etik bir anlayışla” Denizli’nin bir kültür-sanat ve sosyal belediyecilik” şehri olması yolunda çalışmaya hazır olduğunu söyleyen, “kadın ve insan hakları savunucusu” bir isim.



Denizli’de Kadın Hakları ve Eğitim Alanlarında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcilikleri ve başkanlıkları gibi görevler üstlenen Ayşegül Odabaşıoğlu Çomak geçtiğimiz günlerde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Denizli Şube Başkanı Halime İnce Yıldız ve Derneğin Yönetim Kurulu üyeleriyle beraber Denizli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Marım’ı ziyaret etti.



Son 25 yıldır Denizli’nin, kültür-sanat ve sosyal hayatında “örgütçü bir aktivist” düzeyinde yer alan “nerede bir haksızlık var” orada olan Ayşegül Odabaşıoğlu Çomak organize ettiği yüzlerce “panel, sempozyum, konferans, konser ve halk oyunları etkinliği ile kültür gezileri” ile dikkat çekti.



TAM BİR “STK’LAR GÖNÜLLÜSÜ”
Kültür Daire Başkanlığı’na aday Ayşegül Odabaşıoğlu özetle şunları yaptı; “Sınıf Öğretmeni olan ve şu anda Honaz Atatürk İlkokulu’ndan Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Odabaşıoğlu, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Denizli Şube’nde 205 panel, 3 sempozyum, 150 konferans, 25 konser ve halkoyunları etkinliği ile değişik kültür gezileri organize etti. 



Denizli Demokrasi Platformu, Denizli Kadın Platformu gibi STK’ların kuruluşlarından itibaren değişik görevler üstlenen Ayşegül Odabaşıoğlu Çomak, ayrıca  Denizli Laiklik Platformunun kuruculuğunu ve sözcülüğünü de yaptı.



Çağdaş Drama Derneği drama lideri, MEB Kapsayıcı Eğitim Formatörü de olan Odabaşıoğlu, engelli çocukların eğitimi konusunda ek eğitimler alarak ‘zihinsel engelliler öğretmenliği formasyonunu’ da tamamladı. Bu arada Denizli Otizm Derneği genel sekreterliği de yaptı. Engelli çocuk Haklarında ECHA’da mentorlük görevleri aldı.


 
HEM STK’LARDAN HEM DE SİYASETEN DESTEKLİ!
23 yıllık eğitimci ve öğretmen,2 yıldır da okul yöneticiliği yapan Ayşegül Odabaşıoğlu Çomak, Liyakati ve etik davranışları benimsemiş bir anlayışla Denizli’nin bir kültür şehri olması yolunda çalışma arzusunda olduğuna vurgu yaptı.



Bugüne kadar çeşitli dergi ve araştırma kitaplarında yazıları da yayınlanan, STK Başkanları’nın referanslarının yanı sıra Denizlili yazar ve çizerler tarafından da desteklenen Odabaşıoğlu CHP’nin ağır topları ve eski Milletvekilleri “Adnan Keskin, Mustafa Gazalcı ve Yakup Kepenek ile CHP İl Başkanı Ali Osman Horzum” tarafından da yüreklendirilen; “kulislerin Kültür Daire Başkan Adayı” olarak ön plana çıkan bir isim. 



ZOLAN’IN ALTYAPI BELEDİYECİLİĞİ’NDEN, ÇAVUŞOĞLU’NUN ÜSTYAPI BELEDİYECİLİĞİ’NE!
“Altyapı ve üstyapı!” Toplumsal kuruluşun bütün elemanları, başlıca iki ana grupta toplanabilir. Ekonomik ilişkileri ve bunlar etrafında biçimlenen üretim ilişkilerini oluşturan maddi unsurlar grubuna “temel” ya da “altyapı” diyoruz. Toplumun, manevi, siyasi, düşünsel olaylarının ve kurumlarının oluşturduğu ikinci grup unsurlara ise “üstyapı” adını veriyoruz. Kısacası altyapı üstyapıyı belirler, üstyapı altyapıyı etkiler! Karl Marx'a ve Friedrich Engels’e göre altyapı (ekonomi) üst yapıyı (diğer kültürel ögeler) belirler. Üstyapı, toplumun “kültürü, kurumları, politik yapısı dahil olmak üzere doğrudan üretimle ilgili olmayan diğer ilişkileri ve fikirleri” ifade eder. “Güç yapıları, roller, ritüeller, din, medya ve devlet.” İki parçanın ilişkisi kesinlikle tek yönlü değildir. Üstyapı altyapıyı etkileyebilir. Kısacası “Kültür Sanat, Hukuk, Ahlak, Siyaset” birer üst yapı kurumudur. En kaba tabirle biri üretimi, diğeri fikirleri temsil eder...



HAYDİ! ‘KÜLTÜR SANAT VE SOSYAL BELEDİYECİLİK ŞEHRİ’NE!
Evet, 1989-1999 Ali Marım’lı Denizli Belediyesi Dönemi’nde şehirde “Kültür vardı, Sanat vardı, Tiyatro ve Plastik Sanatlar” vardı. Daha doğrusu Denizli’de “üst yapı belediyeciliği”, kültür sanat belediyeciliği ve bunları her daim destekleyen bir belediye başkanı ve yönetimi vardı.  “Önce İnsan” belgisiyle yola çıkan ve “insana dair her şeyi yapmaya çalışan” bir belediyecilik vardı. 2004 yılından yani AK Parti’nin Denizli iktidarından bu yana kentte daha çok “altyapı ve hizmet belediyeciliği” var. Su kanalizasyon var. Asfalt var, çimento ve beton var. Alt geçit, üst geçit var. Çelik var, demir var, kum, taş ve çakıl var!



OKUNMASI GEREKEN BİR YAZI!
Şimdi ise Denizli’nin; 31 Mart seçimleri öncesi, propaganda süreci boyunca “beton yenmez, çimento yenmez, asfalt yenmez” diyen bir belediye başkanı var. “Her şey insan için, Denizli İnsanı için” diyen başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu var. Bu da Denizli’nin her şeyi ile tam 25 yıl sonra artık (çehresini ve yüzünün) değişeceği anlamına geliyor… d20 Haber’de yayınlanan; “Daireye Müdür Aranıyor: Kültür sanat + Liyakat!” başlıklı son yazısında Denizli’de yıllardır anlam kaymasına uğratılan ve adeta sözcük anlamları çarpıtılan “altyapı ve üstyapı” konusuna da vurgu yapan Yaşar Tok’un da dediği gibi sanırız; “Osman Zolan'dan Bülent Nuri Çavuşoğlu'na Denizli Altyapı Belediyeciliği’nden, Üstyapı Belediyeciliği’ne hızlı bir geçiş yapacak, gibi duruyor.” (Yaşar Tok’un “Daireye Müdür Aranıyor: Kültürsanat+Liyakat!” başlıklı bu yazısını  www.d20haber.com, haber sitesinden okuyabilirsiniz)



Bu arada bu köşede son günlerde adlarını “Kültür Daire Başkan adayları” diye sık sık geçirdiğimiz Güzel Sanatlar Uzmanı ve Karikatür Sanatçısı Mehmet Selçuk, Fotoğraf sanatçısı ve eğitmeni, gezgin-programcı Zeki Akakça, Tiyatrocu, sahne sanatları hocası ve yönetmeni Tahsin Önal ile Denizli'nin Sosyal İşlerine Yön Verecek bir İsim olarak öne çıkan Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Temsilcisi, Denizli Kadın Platformu Dönem Sözcüsü, Eğitimci ve Okul Müdür Yardımcısı Ayşegül Odabaşıoğlu; “İdari İşler Şubesi, Kültür ve Sanat Şubesi, Turizm ve Tanıtım Şubesi, Sosyal İşler Şubesi, Konservatuvar Şubesi, Şehir Tiyatrosu Şubesi, Eğitim Şubesi, satın alma şubesi ve bu şubelerin müdürlükleri ve bağlı şeflikleri” gibi bölümleri bulunan Kültür ve Sosyal İşler Dairesi bünyesinde de mutlaka değerlendirilmeli diyoruz.

fixed-whatsapp-icon