Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

470 Yazı

(EKOPOLİTİK) BU DAİRE DENİZLİ'NİN YÜZÜ VE İŞTE O ADAYLAR!

**ÖZEL ÇAVUŞOĞLU VE KIRMIZI MOTOSİKLET İÇİN BU CUMA DENİZLİ’DE!



Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu A takımı Listesi’nde yer alan 3 ismi belirledi. Siyasi kanatta; Denizli Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili olarak yol arkadaşı ve “Denizli’nin Efsane Başkanı” Ali Marım’ı seçen Çavuşoğlu, Büyükşehir Genel Sekreteri olarak “Türkiye’nin sayılı belediye maliyesi uzmanlarından” Bülent Bozbaş’ı da Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden transfer etti. DESKİ Genel Müdürlüğü’ne ise Jeoloji ve Jeofizikçi bilim insanı, “Deprem ve Yeraltı Suları Uzmanı” PAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Aydın’ı tercih etti. (Aydın için parti içinde her ne kadar MHP tandanslı diye kulisler çıksa da, Aydın için “isabetli seçim” yorumları ağır bastı)



“PAÜ’DEN 10 KADRO İSTENDİ” İDDİASI!
Öte yandan Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin eski Genel Sekreteri Mustafa Ünal ile mevcut 4 Genel Sekreter Yardımcısı; Ali Aydın, Seval Gebeş, Ömer Faruk Özer ve Serhat Akbulut’ta görevden alındı. (Daha doğrusu Genel Sekreter ve yardımcılarının 31 Mart akşamından itibaren görevlerinden istifa yolunu seçtikleri öne sürüldü) Bu arada siyasi kulislerden süzülen ve çok konuşulan bir iddiaya göre; önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın kendine çok yakın Büyükşehir Daire Başkanları ve Bölüm Müdürleri için Pamukkale Üniversitesi Rektörü Ahmet Kutluhan’dan ve bazı Bakanlıkların Denizli’deki kurumlarından “kadro talebinde” bulunduğu da öne sürüldü. (Sonuçta bunlar birer kulis haberi ve iddia)



BÜYÜKŞEHİR’E İSABETLİ BİR ATAMA
Hülya Bartal, giden Genel Sekreter Yardımcılarından sonra yine Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun ilk atadığı isimler arasında yer aldı.  2007 yılında Gazi Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama bölümünden mezun olan Hülya Bartal, 2008 yılında Denizli Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğünde Şehir Plancısı olarak göreve başladı. 2014 yılında yeni kurulan Merkezefendi Belediyesi’ne geçti ve Şehir Plancısı olarak görevine devam etti. 2016 yılından itibaren Plan ve Proje Müdürlüğü ile Hukuk İşleri Müdürlüğü görevlerini yürüttü. Ve 2024 yılında Bülent Nuri Çavuşoğlu dönemiyle birlikte Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı olarak atandı. Mesleki uzmanlığı (liyakatı), tecrübesi, siyasi düşünce ve konumu itibariyle en isabetli (CHP tabanı tarafından tartışılmayan) atamalardan biri oldu.



BÜYÜKŞEHİR’DE “DEĞİŞİM ZAMANI!”
Evet, Denizli Büyükşehir’de yeni yönetimin başlattığı “görev değişiklikleri ve atamalar silsilesi”; BELTAŞ, Zabıta Daire Başkanlığı ve Kültür A.Ş. ile devam etti. BELTAŞ Genel Müdürlüğü’ne İbrahim Doğan getirilirken, Kültür A.Ş.’ye ise Ferhat Çelik atandı. Zabıta Daire Başkanlığı’nda ise Özkan Tosun’un yerine İbrahim Çelebi görevlendirildi. (CHP’li ve sol-sosyal demokrat olan bu kadrolar da etki ya da tepki almadı)



İLK DEĞİŞİMLER OLDU, “İNADINA SOLCU” OLUMLU TEPKİ ALDI!
Evet, Başkan Çavuşoğlu ilk atamalarını gerçekleştirdi. Özetle; “Belediye Maliyesi uzmanı bir bürokrat genel sekreter, Jeoloji, deprem ve yer altı suları uzmanı bir öğretim üyesi hoca DESKİ genel müdürü (Onların siyasi CV’si üzerinde durmanın çok bir anlamı yok, çünkü Bülent Bozbaş Ege’nin ünlü CHP’li kadın başkanı ‘Topuklu Efe’ Özlem Çerçioğlu’nun 11 yıllık çalışma arkadaşı), politik bir aileden gelen uzman bir genel sekreter yardımcısı ve CHP tabanından yetişmiş bir Beltaş Genel Müdürü ile Kültür A.Ş Sorumlusu” ilk atamalar oldu.



“HİÇ SESİNİ DUYAN VAR MIYDI?”
Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin önceki Genel Sekreteri Mustafa Ünal “yüzü, cemali, sesi ve hatta sesinin rengi” hiç bilinmeyen bir bürokrat olarak yıllarca Büyükşehir’in en önemli bürokratı olarak görev yaptı. Peki, Ünal’ın sesini hiç duyan oldu mu? Hangi gazeteci ile röportaj yaptı? Hakkında ortaya atılan “zenginleşme iddiaları” üzerine bile (Kaynak; Şifre Haber) ortaya çıkıp iki kelime laf etmedi. Neyse ki artık Denizli Büyükşehir’in insan içine çıkacak, fotoğraf verecek ve sorulanları yetkileri sınırında da olsa yanıtlayacak bir Genel Sekreteri var. Bülent Bozbaş…

ARTIK YÜZÜNÜ GÖRDÜĞÜMÜZ VE SESİNİ DUYDUĞUMUZ BİR GENEL SEKRETER OLACAK!
Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği’ne atanan “Kamu ve Yerel Yönetimler Maliyesi Uzmanı” Bülent Bozbaş’ın, belediyenin mali tablolarını hızla toparladığı ve zaman kaybını ortadan kaldırdığı ifade edildi. Aydın Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Bozbaş uzun bir dönem de Aydın Büyükşehir Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun Mali Hizmetlerden Sorumlu Daire Başkanı olarak görev yapmıştı. Afyon Başmakçı doğumlu Bozbaş, üstlendiği bu görevle 20 yıldır AK Partili Başkanlar tarafından yönetilen Denizli Belediyesi’nin yeni dönemi için bir “şans” olduğu da gelen yorumlar arasında yer aldı.

CHP’Lİ BAŞKAN KEPENEK; “ALİ AYDIN’A KEFİL OLURUM!”
Honaz’ın CHP’li (ve öğretim görevlisi) Belediye Başkanı, Üniversite Hocası Yüksel Kepenek DESKİ Genel Müdürlüğü’ne getirilen Jeoloji ve Jeofizikçi bilim insanı, “Deprem ve Yeraltı Suları Uzmanı” PAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Aydın’a kefil olduğunu söyledi. Ali Aydın için “isabetli seçim” yorumu yapan Başkan Kepenek, “Ali Hoca’yı iyi tanırım. İyi ve önemli bir bilim insanıdır. Arkadaşımızdır. Sağ orijinli olsa da, arkadaşları daha çok solcu, sosyal demokrat insanlardır. Kendisi için hiçbir şey istemez, dürüst ve çalışkan biridir. Kamunun ve insanların genel yararını düşünür. Ali Hocama kefil olurum” dedi.



BU DAİRE BAŞKANLIĞI “DENİZLİ’NİN YÜZÜ!”
Bu arada ilk günden itibaren dev yerel yönetimde kendi çalışma arkadaşlarını belirlemeye başlayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun “Genel Müdür, Müdür ve daire başkanları” düzeyinde değişimleri sürdüreceği bildirilirken, sırada Ulaşım A.Ş. ile “kentin yüzü ve vitrini” olma özelliği taşıyan en önemli birimi Kültür Dairesi Başkanlığı’nın da olduğu bildirildi.



ŞİMDİ SIRADA ‘DENİZLİ’NİN VİTRİNİ’Nİ DEĞİŞTİRECEK ATAMA VAR!
Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanı iki dönem Tavas Pınarlar Belediye Başkanlığı yapan, İlahiyat Fakültesi Din Felsefesi uzmanı Hüdaverdi Otaklı’nın değiştirileceği haberi üzerine; Otaklı’nın yerine kimin atanacağı ya da düşünüldüğü sorusu Büyükşehir Belediyesi’nin en çok konuşulan kulislerinden biri haline geldi. Ayrıca değiştirilmesi beklenen görev ve daireler arasında; “Özel kalem ve başkan danışmanlığı (asistanlığı), Büyükşehir Basın Daire Başkanlığı gibi Başkan Çavuşoğlu’nun yakın çalışacağı makamların da yer aldığı” öğrenildi.  (Başkanlık katında görev yapan eski Başkan Vekili Ali Değirmenci’nin yakın akrabaları oldukları iddia edilen M. E ile eşi K. E de değişim sürecinde en çok konuşulan isimler)



KÜLTÜR DAİRE BAŞKANLIĞI İÇİN “LİYAKATLI VE SOLCU ADAY” ÇOK!
Evet, Denizli’nin “vitrini ve yüzü” demek olan “kültür, sanat, festival, konser” gibi etkinliklerin yönetildiği birim olan Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı’nın başkanı ve yöneticileri değişecek. Bu daire başkanlığı için kulislerde geçen ilk isim PAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feryal Beykal Orhun oldu. Ancak Orhun’un “çok yoğun, gecesi gündüzü ve hafta sonu olmayan, meşakkatli” bu göreve sıcak bakmadığı öğrenildi. (Bununla ilgili kulislerde ise Feryal Beykal Orhun’un MHP ve Ülkücü kanada yakın olması eleştirileri ve daire başkanlığı görevinin ücreti konusuna olumsuz bakmasının kararında belirleyici olduğu öne sürüldü)  Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı için adı geçen önemli adayların başında ünlü Karikatür Sanatçısı Mehmet Selçuk yer alıyor.



ADAY-1; MEHMET SELÇUK
Çok yönlü sanatçı kişiliği ile tanınan ve her Cumartesi Cumhuriyet Gazetesi’nde karikatürleri yayınlanan Mehmet Selçuk “siyasi ve sosyal sorunlara” parmak basan eserleri ile biliniyor. Denizli, Muğla ve İzmir’de çok sayıda belediye ve yerel yönetimle birlikte karikatür sergisi ve yarışma etkinlikleri düzenleyen Selçuk, Denizli Sanatsevenler Derneği Başkanlığı da yapan bir isim. Ege Bölgesi ve Türkiye’nin önde gelen karikatür sanatçısı ve entelektüelleri arasında gösterilen Mehmet Selçuk; 31 Mart seçimleri öncesi çizdiği “Nazım Hikmet ve Atatürk’lü karikatür” ile “CHP’nin 31 Mart seçim Zaferi’nden hemen sonra çizdiği” ve yine Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan “31 Mart’tan sonra sürekli gülümsemeye başladım, doktor bey” karikatürü ile büyük övgü almış ve adeta gündem olmuştu.



ADAY-2; ZEKİ AKAKÇA
Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı için çok sayıda isim geçerken, bunlar arasında; “Fotoğraf Sanatçısı ve Ali Marım dönemi Alman Çevre Fonu ile ortak yapılan Katı Atık Yönetim Projesi Yöneticisi, Ali Aygören dönemi Denizli Belediyesi Basın Müdürü ve CHP’nin 2009 seçimleri Beyağaç belediye başkan adayı (Şu anda Turan Bahadır Sergi Salonu sorumlusu)” Zeki Akakça da var. Akakça üstlendiği STK ve Dernek Başkanlıkları’nın yanı sıra, kültür sanat faaliyetleri ve sergilerinin de tam göbeğinde bir isim.

DENİZLİ BELEDİYE ŞEHİR TİYATROSU’NU ÇOK ÖZLEDİ!
Denizli kenti bir zamanlar “Amatör Tiyatroların Başkenti” ünvanı ile anılan bir kentti. TOBAV ile birlikte düzenlenen organizasyonları ile ülke gündemine ve kültür sanat yayınlarının ilk haberlerinden biri olurdu. Ayrıca rahmetli Başkan Ziya Tıkıroğlu döneminde kuruluşu gerçekleştirilen ve Başkan Ali Marım’ın iki döneminde Denizli Belediyesi Şehir Tiyatrosu’na dönüşen“Denizli’deki bu kurum” adeta tiyatro ve sahne sanatlarının kalbi olmuştu.



ADAY-3; TAHSİN ÖNAL
Denizli Belediyesi Şehir Tiyatrosu kurucu ekibinden, oyuncu ve yönetmen (Sadık Aslankara’nın ilk öğrencilerinden) Tahsin Önal, bir ara İsviçre’de de Tiyatro hocalığı ve sahne sanatını sürdürdü. Denizli’de “Tiyatrocu Tahsin” ünvanı ile tanınan kültür sanat adamı Tahsin Önal’ın ismi de Kültür Daire Başkanlığı (veya Belediye Şehir Tiyatrosu Yönetmenliği) için geçiyor.



ADAY-4; AYŞEGÜL ODABAŞIOĞLU
Öte yandan Denizli Kadın Platformu Dönem Sözcüsü, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Başkanı, öğretmen ve okul müdür yardımcısı Ayşegül Odabaşıoğlu da Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı için adı geçenlerden biri. Solcu ve ilerici bir aktivist aktör olan Ayşegül Odabaşıoğlu da bu daire başkanlığı için öne çıkan isimler arasında gösteriliyor.



ADAY-5 VE 6; AYTEKİN KILINÇ VE KADRİYE KAYMAK
Bu arada Güzel Sanatlar Lisesi Öğretmeni ve Buldan Kültür Evi sahibi, sanatçı Aytekin Kılınç ile emekli bir müzik öğretmeni Kadriye Kaymak” da Hakan Eyiden’in yerine bu daire başkanlığında görev alabilecek isimlerden biri. Denizli Anadolu Kadınları Halk Müziği Topluluğunun üyesi ve yöneticisi müzik öğretmeni Kadriye Kaymak Büyükşehir Belediyesi’nin konservatuar ve müzikle ilgili bölümlerinde görev yapabilecek bir kültür-sanat insanı.



CHP LİDERİ ÖZGÜR ÖZEL BU CUMA DENİZLİ’DE
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 26 Nisan Cuma günü Denizli'ye geliyor. 31 Mart yerel seçimlerinde büyük bir başarı elde ederek büyükşehir ve 15 ilçe belediyesini kazanan CHP’nin Genel Başkanı Özel’in Denizli halkına teşekkür etmek için bu ziyareti gerçekleştireceği, saat 10.30'da Denizli Büyükşehir Belediyesi önünde bir miting düzenleneceği öğrenildi. 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti’nin 10 puan önünde yüzde 48 oyla Denizli Büyükşehir Belediyesi’ni ve 15 ilçede belediye başkanlıklarını kazanan CHP’de Genel Başkan Özgür Özel Denizli’ye geliyor. 



CHP Denizli İl Başkanlığından yapılan duyuruda “Değerli Denizli Halkımız, ayın Genel Başkanımız Özgür Özel Denizlimizi ziyaret ediyor. Sayın Genel Başkanımız 25/04/20204 tarihinde akşam uçağı ile gelip otele geçecek. Otelde İlçe Başkanlarımız ve Belediye Başkanlarımızla yemekli toplantı yapılacak. 26 Nisan günü saat 09:00 da İl Başkanlığımızı ziyaret edip buradan Denizli Büyükşehir Belediyemize ziyarete geçecek. Saat 10:30 da Büyükşehir Belediye önünde halkımızı selamlayacak ve oradan Merkezefendi ile Pamukkale Belediyelerimizi ziyaret ederek Manisa'ya geçecektir” denildi.




CHP İL BAŞKANLIĞI ÖNÜNDE KIRMIZI MOTOSİKLET TÖRENİ VAR!
CHP Denizli’de çeyrek asır sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kazandı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel bu seçim başarısının ödülü olarak, Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum’a kendi cebinden ödeyerek 300 bin liralık kırmızı motosiklet hediye etmişti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cuma günü CHP İl Başkanlığı önünde düzenlenecek törenle motosikleti Ali Osman Horzum’a hediye edecek. Bu arada Özel’in CHP Denizli mitinginde “CHP Lideri Özel’in Büyükşehiri kazanalım, il başkanlığından büyükşehire motosikletle gidelim” sözlerinin de bu ziyarette gerçekleştirilmesi bekleniyor. CHP Lideri Özgür Özel, CHP Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum’un arkasında “kırmızı motosiklete” binerek CHP İl Başkanlığından Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu’nu (kısa motosiklet turu ile) kutlamaya gidecek.



 BİR NOT!; “UNUTULMASIN DİYE”
Şimdi size CHP Denizli’ye 31 Mart seçim başarısını getiren ekipten söz etmek istiyoruz. Bazılarına göre Adem-i Merkeziyetçi, bize göre ise; “İnsan Merkezli” bir anlayış ve “geniş kitle içinde dar kadro çalışması” tarzıyla politika üreten bir ekipten. Ve bu ekibin Denizli çalışmasından. Söz ettiğimiz ekibin kökleri aslında çok eskilere (35-40 yıla) Adnan Keskin ve Ali Marım’lı dönemlere dayansa da Denizli’de CHP siyasetinin son 15-20 yılına damga vuran bir ekip oldu. Aynı zamanda CHP Denizli’nin hafızası ve derinliği de olan  bu ekip kimlerden oluşuyordu?



DENİZLİ ZAFERİNİ BU EFSANE EKİP KAZANDI!
“Ömer Naci Yağcı, Mehmet Boyar, Bülent Nuri Çavuşoğlu, Ali Osman Horzum, Müjdat İlhan, Şeniz Doğan, Efsane Başkan Ali Marım, Bilal Duran ve daha sonraları Ahmet Çağın ve Gençlik Kolları Başkanı Tugay Odabaşıoğlu” isimleri (hepsi solcu, hatta sol’un solu’ndan) bu ekibi oluşturan aktörlerdi. Aslında aynı ekipte en başlarda dönemin baro başkanlarından Adil Demir de vardı. İşte; Bülent Nuri Çavuşoğlu’nu iki kez CHP Denizli İl Başkanı, CHP PM Üyesi ve Denizli Büyükşehir Başkanı yapan ekip bu ekipti. Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’ı Başkan yapan ekipte bu ekipti. Ali Osman Horzum’u kent tarihinin en başarılı CHP Denizli İl Başkanı haline getiren, eski Baro Başkanlar’ndan Müjdat İlhan’ı da CHP Merkezefendi İlçe Başkanı yapan ekip yine bu ekipti. (Bu ekibin şu ana kadar yapamadığı tek şey kaldı, o ise desteklediği bir ismi milletvekili yapmak…) Peki, bunu tekrar tekrar niye yazıyoruz? “Unutulmasın?” diye. Çünkü bu politik ekip Denizli Siyaseti’nin gelecek 15-20 yılına imza atacak “işlerin, organizasyonların ve düşüncenin” kaynaklığını yapan bir ekip de ondan. (Bu bölümü bu yazu dizisi boyunca köşe yazılarının sonunda her gün kullanacağım. Neden mi? “Unutulmasın, hiç unutulmasın!” diye.



“6 YIL ÖNCEYMİŞ”
Ekibin ilk sırasında adını geçirdiğimiz Ömer Naci Yağcı WhatsApp hesabından geçtiğimiz hafta bir fotoğraf paylaştı. Bu ekiple 6 yıl önce Kaleiçi Kebapçılar Sokağı arkasındaki otantik çay ve kahve evleri sokağında beraber çekildiğimiz bir fotoğraf. Eski Belediye Meclis Üyelerinden ve CHP cenahının örgütçü isimlerinden Avukat Ömer Naci Yağcı (Ömer abiye eskiden beri “yolculuk hikayesinden ötürü” sevgim ve sempatim vardır) bu fotoğrafın altına “6 yıl önceymiş” diye bir de not eklemişti.   

YARIN; DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR’DEN ÇARPICI BİR ÖYKÜ; “SOLCU MEMUR 15 YILDIR ‘SALON HAPSİ’NDE!”
fixed-whatsapp-icon