Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

482 Yazı

(EKOPOLİTİK) BİR 31 MART COŞKUSU DA 1 MAYIS’TA YAŞANDI!

**DENİZLİ BUNU ÇOK ÖZLEMİŞ...



Bütün Dünya’da ve Türkiye’de olduğu gibi 1 Mayıs İşçi Bayramı Denizli’de de coşkulu bir şekilde kutladı. Kutlamalar Denizli Demokrasi Platformu üyelerinin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında Denizli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki duraklara giderek, mesai yapacak olan fabrika işçilerine simit dağıtması ile başladı. Denizli’de 1 Mayıs için üç ayrı kutlama ve etkinlik yapıldı.







DENİZLİ BUNU ÇOK ÖZLEMİŞ
İlk etkinlik CHP’li Büyükşehir’den geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu belediye işçilerini Çınar Meydanı’nda topladı ve “davullu-zurnalı” İşçi Bayramı Kutlaması’na imza attı.





CHP’li Başkan Çavuşoğlu belediye çalışanları ile Çınar Meydanı’nda bir araya geldi ve ‘İşçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı’nı kutladı. Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu Çınar Meydanı’nda belediye çalışanı yüzlerce işçisi ile bir araya geldi ve belediye emekçilerine ve “1 Mayıs Bayramına” yönelik etkili bir konuşma yaptı.



HALAYLAR ÇEKİLDİ, SLOGANLAR ATILDI!
31 Mart Yerel seçimleri sonrası kentte en coşkulu 1 Mayıs Kutlamalarından biri yaşanırken, en öndeki Demokrasi Platformu Pankartı öncülüğünde Çınar’ kadar yürüyen Denizli Barosu, CHP Denizli İl, Pamukkale İlçe ve Merkezefendi İlçe Örgütleri ve Sendikalar ile Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan ve Pamukkale Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemur adeta coşkulu kalabalığın arasına karıştı.



CHP’Lİ BAŞKANLAR CHP KORTEJİ’NDE YÜRÜDÜ
CHP İl Başkanı Ali Osman Horzum, Başkanlar Şeniz Doğan ve Ali Rıza Ertemur, Merkezefendi İlçe Başkanı Müjdat İlhan ve Pamukkale İlçe Başkanı Uğur Coşkun CHP Korteji olarak CHP Pankartı arkasında Çınar Meydanı’na geldi. CHP Korteji ve Başkanlara yürüyüş boyunca vatandaşlar balkonlardan selam ve alkışlarla destek ve sevgilerini gösterdi.



CHP’li Başkanlar meydanda işçilerle birlikte halay çekti ve 1 Mayıs coşkusu yaşadı.  1 Mayıs’ın üçüncü etkinliği ise CHP dışındaki diğer sol partiler; “DEM, Sol Parti, EMEP, DİSK, Türk-İş, KESK, Eğit-Sen, Eğitim-İş ve Demokrasi Platformu’nun diğer paydaşlarının Çınar Meydanı’ndan başlayarak Tokat Caddesi’ndeki miting alanına kadar süren yürüyüşü ve buradaki etkinlik oldu.



ALANDA ÇEVRECİ “BÜYÜK MENDERES İNİSİYATİFİ” DE VARDI
Bu arada CHP’li bazı ilçe Belediye Başkanları’nın CHP Korteji’nde Denizli Merkezde 1 Mayıs Kutlamalarına dahil olduğu gözlendi. (Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan bu başkanlardan biriydi) Ayrıca Büyük Menderes İnisiyatifi “Doğanın ve Emeğin Sömürüsüne Son, Yaşasın 1 Mayıs!” yazılı pankartları ile etkinliklere katılarak renkli görüntüler verdi.



İŞTE “SOL’DA BİRLİĞİN FOTOĞRAFI!”
Alanlarda 1 Mayıs Kutlamaları’na katılan Manisa’nın en büyük ilçesi Yunusemre Belediyesi'nde CHP’li Başkan Semih Balaban Manisa’da bir ilki gerçekleştirdi. Başkan Balaban, işçilere bayrama özel 2 bin TL ikramiye vereceklerini açıkladı. "Emek en yüce değerdir." diyen Balaban, "Sembolik de olsa 1 Mayıs'ın anısına 2 bin TL ikramiye ödeyeceğiz. Çam sakızı çoban armağanı. Bu da Manisa'da bir ilk. Ekonomik tabloyu düzelttikçe de işçi hakları konusunda önemli adımlar atacağız. Omuz omuza yürüyeceğiz. Ben de bir emek işçisiyim. Uzun yıllar öğretmenlik yaptım. Bu vesile ile bir kez daha 1 Mayıs'ı kutluyorum" dedi. Başkan Balaban ayrıca 1 Mayıs yürüyüşünde korteji bulunan Sol Parti üyelerini de ziyaret etti. Ve Sol Parti Pankartı ile fotoğraf çektirdi.



BU BAŞKANLAR “İŞÇİYE 1 MAYIS İKRAMİYESİ UYGULAMASINA” ÇOKTAN BAŞLAMIŞ!
1 Mayıs Emek, Dayanışma ve İşçi Bayramı dolayısıyla yaptığımız “CHP’li Başkanla Belediye Çalışanına 1 Mayıs İkramiyesi Versin!” çağrımıza CHP’li belediyelerden ilk yanıtlar geldi. Merkezefendi ve Honaz’ın CHP’li Başkanlarının belediye çalışanı işçilerine “1 Mayıs Bayramı İkramiyesi” verdikleri öğrenildi. Konuyla ilgili şöyle bir önerimiz olmuştu; “Kurban ve Ramazan Bayramları’nda emeklilere verilen ikramiyeler gibi, belediyeler yani yerel yönetimler de işçilerine 1 Mayıs İşçi Bayramı İkramiyesi versin. Ve bu uygulama her yıl 1 Mayıs’ta devam etsin!”



DOĞAN’IN İŞÇİYE 1 MAYIS İKRAMİYESİ YAKLAŞIK 3 BİN 500 TL
İlk açıklamayı CHP’li Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan yaptı. Başkan Doğan Belediye çalışanı işçilere her 1 Mayıs’ta “5 yevmiye ikramiye” verdiklerini belirtti. Ve, “İşçilerimizin hepsi sendikalı ve onlara her 1 Mayıs Bayramı’nda 5 yevmiye yani ortalama 3 bin 330 TL ikramiye veriyoruz” dedi.



BAŞKAN KEPENEK’İN ASGARİ ÜCRETİ 21 BİN 500 VE 1 MAYIS İKRAMİYESİ DE VAR!
Bu arada belediye işçilerine her 1 Mayıs’ta ikramiye veren Başkanlardan birinin de Honaz’ın CHP’li Başkanı Yüksel Kepenek olduğu bildirildi. Belediyesi’nde en düşük işçi ücretini (asgari ücreti) 21 bin 500 TL olarak Ege’nin en yüksek ücretlerinden biri olarak uygulayan Başkan Kepenek işçilerine diğer bayramların yanı sıra 1 Mayıs İşçi Bayramı İkramiyesi de veriyor. 



BAŞKAN TATIK 1 MAYIS’TA “ÇOCUKLAR GİBİ ŞENDİ!”
CHP’li bir aday olarak, 78 yıldır CHP’nin kazanamadığı Tavas’ta seçimi kazanma başarısı gösteren Belediye Başkanı Kadir Tatık “1 Mayıs etkinliklerinde” adeta çocuklar gibi şendi.



Bağlar Mesireliği’nde Tavas Belediyesi çalışanları ve aileleri ile  1 Mayıs Bayramı Kutlama etkinliklerine öncülük eden CHP’li Tavas Belediye Başkanı Kadir Tatık, “Çocuklar ve gençlerle voleybol, futbol, yakar top oynadı, halat çekme yarışmasına katıldı, piknik sofralarına misafir oldu, bol bol top peşinde koştu ve doyasıya eğlendi.”



‘İNSANLIK STATÜDEN ÜSTÜNDÜR”
Bu arada pikniğe gelen Tavas’lılardan da büyük ilgi ve alaka gören Kadir Tatık eşiyle birlikte etkinlik boyunca güldü, eğlendi ve şakalaştı. Tavas Belediye Başkanı Tatık etkinlikleri sosyal medya sayfasından da fotoğrafları ve hazırlattığı bir video klibi ile paylaştı.



Başkan Tatık  “İnsanlık Statüden Üstündür” başlıklı paylaşımımda, “Tüm çalışanlarımızla birlikte  piknik etkinliğimizde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü doyasıya kutladık” ifadesine yer verdi.


31 Mart seçimlerinde; Ak Parti’nin en çok oy aldığı ilçelerden birisi olan Tavas’ta CHP adayı Kadir Tatık, oyların yüzde 52.87’sni alarak seçimi kazandı. Ak Parti adayı mevcut belediye başkanı Hüseyin İnamlık ise yüzde 39.30 oy alabildi. CHP Tavas’ta en son 1946 yerel seçimlerinde Süleyman Tavaslıoğlu ile seçimi kazanabilmişti.



CHP’Lİ BELEDİYELERDE GÖZLER SENDİKALARDA!

Ülke genelinde 408 belediye CHP’li Belediye Başkanları’nın yönetimine geçti. Denizli’de ise 16 Belediye CHP’li Başkanlarla yönetilir hale geldi. Bu da Denizli’de yüzde 70’i HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş Sendikası üyesi olan belediye işçilerinin yeni başkanlık yönetimleri ile yönlerini hangi sendikalara çevireceği sorusunu gündeme getirdi. Biz de buna bağlı olarak; 16 CHP’li Belediyedeki “sendikal çalışmalara ve sendika geçişlerine” bir göz atalım istedik. Örneğin; 20 yıldır HAK-İŞ’e bağlı Hizmet İş Sendikası’nın yetkili olduğu Denizli Büyükşehir Belediyesi ve belediye şirketlerinde CHP’li Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu dönemi ile birlikte büyük bir “sendika değiştirme” hareketliliği başlarken Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)’e bağlı Genel İş Sendikası ile Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş)’e bağlı Belediye İş Sendikasına geçişlerin yaşandığı gözlemleniyor.



2 BİN BELEDİYE İŞÇİSİ DİSK’Lİ OLDU!
Öte yandan önceki Belediye Başkanı Osman Zolan’ın yetkili sendika HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş Sendikası ile 2026 yılına kadar devam eden bir sözleşme imzaladığı belirtilirken, Denizli Büyükşehir ve bağlı şirketlerinde çalışan 2 binin üzerinde (2000) işçinin DİSK Genel-İş Üyeliğine geçiş yaptığı kaydedildi. Genel İş’in yakın bir zamanda “toplu sözleşme yetki başvurusu” yapacağı da öğrenildi. Bu arada DİSK Genel İş’in CHP’li Belediye Başkanları’ndan işçileri kararlarında “serbest bırakmalarını” talep ettikleri belirtildi. Pamukkale Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemur’un “Biz işçilerimizi özgür bırakıyoruz, istedikleri sendikaya üye olabilirler ve istedikleri sendikayı yetkili kılabilirler” dediği de öne sürüldü. Denizli’deki CHP’li Belediyelerdeki işçilerin DİK Genel-İş’e büyük ilgi ve rağbet gösterdiği de gelen haberler arasında.

fixed-whatsapp-icon