Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

482 Yazı

(EKOPOLİTİK) DENİZ GEZMİŞ’İN BİLİNMEYEN BİR ÖYKÜSÜ! (Başlık)

**DENİZ’İN İLK GÖZ AĞRILARI; TİP VE DİSK!



Bugün Türkiye ve Denizli’de bütün medya ve sosyal medya organlarında heryer “Deniz Gezmiş ve 6 Mayıs 1972’de idam edilen Üç Fidan” haberleri ve yazıları ile dolu.



Hatta, TİP, Sol Parti, TKP ve bilcümle sol hareketler dışındaki sol sosyal demokrat partilerden CHP’nin Genel Başkanı Özgür Özel de boynuna “Filistin Atkısı” taktı ve 6 Mayıs 1972'de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın mezarlarını ziyaret etti.



Denizli gündeminde yer alan ikinci konu ise CHP’li Kale Belediye Başkanı Erkan Hayla’nın teklifi ile belediye meclisini aldığı bir kararla ilgili. Yani; Kale Belediye Başkanı Erkan Hayla’nın ilçede Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Lideri Dr. Devlet Bahçeli’nin adını taşıyan iki tesisin ‘adını değiştirmesinin yol açtığı tartışma ile ilintili.



BOYNUNDA FİLİSTİN ATKISI, DENİZ’LERİN MEZARINDA!
Üç Fidan ziyareti sırasında konuşan Özgür Özel, Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan'ın 25, Hüseyin İnan'ın 24 yaşındayken idam edildiklerini hatırlatarak, "Onların yürüyüşü Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yürüyüşüdür. Samsun'dan Ankara'ya Mustafa Kemal Atatürk'e saygı, devrimlerine sahip çıkma yürüyüşü yapmışlardır. Onların yürüyüşü antiemperyalizm yürüyüşüdür, sömürüye karşıdır, eşitsizliğe, kardeş kavgasına karşıdır.



Deniz Gezmiş, son sözlerinde, yaşasın halkların kardeşliği, Türk ve Kürt halklarının kardeşliği, kahrolsun emperyalizm, yaşasın işçiler ve köylüler demiştir. Bunları söyleyen 25 yaşındaki üç genci bu hayattan, bizlerden kopardılar" dedi. CHP’de “yenileşme” belgisi ile yola çıkan ve “daha solda ve halkçı bir CHP” düşüncesini dile getiren Özgür Özel “Sol kültürün gelenek ve değerlerine” sahip çıkaması ile takdir topluyor. Özel 31 Mart başarısının hemen ardından Sosyalist Enternasyonal toplantısına katılmış ve Avrupa sol sosyal demokrat partilerine mesajlar da vermişti.



PEK BİLİNMEYEN BİR DENİZ ÖYKÜSÜ VE…
Yazımız bu kez bir “soldan” bir de “sağdan” iki günden maddesini içeriyor. İlki “6 Mayıs 1972’de 25 yaşında ölümsüzlüğe uğurlanan” 68 Kuşağı’nın devrimci gençlik lideri Deniz Gezmiş ile ilgili pek bilinmeyen gerçek bir hikayeyi anlatıyor. (Aslında bu öyküyü bulup çıkaran isim 68 kuşağının hafızası Turhan Feyizoğlu’dur, ancak gene de pek bilinmeyen bir gerçek hikayedir) Yıl 1967. Çorum Belediyesi'nin işten attığı 54 DİSK Genel İş Sendikası üyesi işçinin belediyeye geri alınması için temizlik işçileri tarafından başlatılan “çıplak ayakla ölüm yürüyüşü" eylemi Türkiye'de ve dünyada büyük bir yankı uyandırdı. Danıştayın “işe iade kararının” uygulanmaması üzerine Genel İş Üyesi işçilerin 250 kilometrelik Çorum-Ankara yürüyüşü gerçekleştirildi ve eylem Mamak'ta son buldu.



DENİZ GEZMİŞ “İLK GÖZALTISINI” DİSK GENEL-İŞ ÜYESİ BELEDİYE İŞÇİLERİNİ DESTEKLEDİĞİ İÇİN YAŞADI!
Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'le görüşemeyen Genel İş üyesi işçiler; Genel Başkan Abdullah Baştürk, Genel Sekreter Hasan Okyar, Çorum Belediye Meclis Üyesi Kazım İlter'le birlikte bu kez Ankara'dan İstanbul'a "Ölüm Yürüyüşü" adını verdikleri yola çıkarlar. Ortak sloganları ise "ölmek var dönmek yok" şeklindedir. (Onlar CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başlattığı ve ‘Hak Hukuk Adalet’ sloganı ile yürüdüğü o yolu 58 yıl önce yürümüşlerdir) Ağustos ayında istanbul'a varan işçiler Taksim Meydanı'na yönelirler ve bu meydan işte bu yürüyüşle işçi sınıfının bir mücadele, bir özgürlük alanı haline gelir.



İstanbul'da ise İTÜ’lü ve Liseli Gençler belediye çalışanlarını desteklemek ve bu yürüyüşe aktif destek vermeyen Türk-İş yönetimini protesto etmek için işçilerle yanyana olurlar. İşçileri gönülden destekleyen liseli gençler Haydarpaşa Lisesi Yemekhanesi’nden aldıkları sürahilerle belediye işçilerine Taksim'e varıncaya dek su taşırlar. Yürüyüş boyunca protesto sloganları atarlar. Bu gençlerden 4'ü “tahrik edici sloganlar” attıkları gerekçesiyle göz altına alınırlar.
İşte; gözaltına alınan bu 4 gençten biri de 19 yaşında liseyi yeni bitirmiş bir delikanlı olan Deniz Gezmiş’tir.



TİP VE DİSK DENİZ’İN İLK GÖZAĞRILARI
Kısacası Deniz'in ilk gözaltısı DİSK Genel-İş Sendikası üyesi belediye işçilerine destek eylemi içindir. Deniz Gezmiş daha sonra kendini ağırlıklı olarak Türkiye İşçi Partisi TİP tartışmaları içinde bulur. Artık DİSK ve TİP onun yakın olduğu ilk gözağrılarıdır. Evet, “tam bağımsız Türkiye’nin, emekten ve haktan yana sömürüsüz bir ülkenin” cisimleşmiş bir simgesi ve bayrağı haline gelen Deniz Gezmiş’in bu yaşanmış gerçek hikayesinden yola çıkarak “neden ve kimden yana” olduğumuzun da somut bir yanıtını vermemiz gerekmiyor mu? 



MHP İL BAŞKANI YILMAZ: “HADDİNİZİ AŞMAYIN!”
Öte yandan MHP Denizli İl Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Kale ilçesinde Belediye Meclisinin aldığı kararla Dr. Devlet Bahçeli Stadyumu’nun isminin “Emmoğlu Kemal Candan” olarak değiştirilmesiyle ilgili açıklama yaptı ve sert tepki gösterdi. MHP’li Yılmaz, "Kale ilçemizde sayın genel başkanımızın isminin verildiği stada dair isim değişikliği gerçekleştirilmiştir. Bu, şu anki ismi veren belediye başkanı tarafından gerçekleştirilmiştir. Onu sorgulamak ya da merak etme gereğini hissetmiyorum. Ancak her kim ki sayın genel başkanımın ismini kaldırma haddini kendinde bulmuş, çapını ve çevresini değerlendirsin. Netice olarak herkes bilsin ki; Aziz ve Asil Milletimizin gönlünde yer etmiş Bilge Liderimiz Sayın Dr. Devlet Bahçeli'yi hiç kimse sorgulayamaz! Varolsun Ülkücü-Milliyetçi Hareket! Varolsun Türkmen Beyimiz" ifadelerine yer verdi.
fixed-whatsapp-icon