Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

471 Yazı

(EKOPOLİTİK) LONDRA’DA DENİZLİ ADI; “UĞURLU VE GAMATEKS”

**LONDON BUSES ROUTEMASTER’IN CAMLARI DENİZLİ UĞURLU’DAN, DENİZLİ “OSMAN AYDINLI VE GAMATEKS İLE” BBC’DE,  HRANT DİNK ASKERLİĞİNİ DENİZLİ’DE YAPTI! İLK SEÇİMDE DENİZLİ AK PARTİ’DE EN ŞANSLI İSİM; NECİP FİLİZ..

Dünyada 33 farklı ülkeye oto cam ihracatı yapan Denizli firması Uğurlu Oto Cam 11 yıldır Londra Belediyesi’nin ünlü kırmızı otobüslerinin ihtiyacı olan tüm cam aksamlarını Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde üretip İngiltere’ye gönderiyor. Uğurlu Oto Cam kurucularından Muammer Duman “Londra’nın simgelerinden biri olan kırmızı belediye otobüslerinin camlarını Uğurlu Oto Cam olarak biz üretip gönderiyoruz” dedi.



Denizli’nin önemli sanayicilerinden Gamateks Tekstil’in sahibi Osman Aydınlı ise dünyanın en ünlü yayın kuruluşu BBC’nin,  BBC Türkçe departmanı tarafından hazırlanan “ekonomi ve ihracat” konulu programına konuk oldu. Aydınlı Gamateks olarak en fazla ihracat yaptığı ülke olan İngiltere’nin yayın kuruluşu BBC’ye konuştu. Kısacası; Denizlili iki firma ve bu iki firmanın kurucuları olan Denizlili iki sanayici son dönemde “Londra’da Denizli adını etkin bir şekilde duyuran” iki isim oldu.



LONDON BUSES ROUTEMASTER’IN
CAMLARI DENİZLİ UĞURLU’DAN
Hemen hemen dünyanın bütün ülkelerine ihracat yapan Denizli Londra’nın simgesi çift katlı kırmızı belediye otobüslerinin camlarını da gönderiyor. 33 farklı ülkeye oto cam ihracatı yapan Denizli firması Uğurlu Oto Cam 11 yıldır Londra Belediyesi’nin ünlü kırmızı otobüslerinin ihtiyacı olan tüm cam aksamlarını Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde üretip İngiltere’ye gönderiyor. 



Uğurlu Oto Cam Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muammer Duman “İngiltere’nin Başkenti Londra’nın önemli simgelerinden biri olan kırmızı belediye otobüslerinin camlarını Uğurlu Oto Cam olarak biz üretip gönderiyoruz. Bu bizim için, Denizli için Avrupa ve dünyada önemli bir referans. Ürünümüze ve kalitemize güveniyoruz” dedi. (Londra’nın Simgesinde Denizli Ürünü Var!-Denizli Metropol)



Denizli’nin sanayici ailelerinden Duman (Uğurlu) Ailesi yılda 60 milyon, yani nüfusu kadar turist tarafından ziyaret edilen İngiltere’nin (Bu ziyaretçilerin yüzde 90’ı da Londra’ya gelir) Başkenti Londra’nın ilk 3 simgesinden biri çift katlı kırmızı otobüslerin (london buses-Routemaster) oto camlarını üretip doğrudan ihraç ederek çok önemli bir işe imza atıyor. Ve dünyanın heryerinden londra’ya gelen milyonlarca turist bu otobüslerle yolculuk ediyor.



DENİZLİ “GAMATEKS İLE” BBC’DE
Türkiye’nin yeni ekonomik modelinde ihracat merkezli yurt dışına satışlarla döviz gelir elde edilmesi planlanıyor. Bunun gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini önemli ihracatçılar BBC Türkçe’ye anlattı. Türkiye’nin ekonomideki konumunu ve ihracatın bugünü, yarını ve geleceğini değerlendiren isimlerin arasında 3 bin 500 işçi çalıştıran GamaTeks’in sahibi Denizlili Sanayici Osman Aydınlı’da yer aldı. Denizli’nin önemli sanayicilerinden Gamateks Tekstil’in sahibi Osman Aydınlı, BBC Türkçe’nin ekonomi ve ihracat konulu programına konuk oldu.



İngiltere başta olmak üzere Avrupa ve ABD’ye ihracat yapan GamaTeks tüm satışını yurt dışına yapıyor. Programda Türkiye’nin en büyük sanayi şehirlerinden biri olan Denizli’de artan kur ve enflasyonun şirketlerin hesap yapmasının zorlaştırdığına vurgu yapıldı. Aydınlı bu durum hakkında;“Burada bir gider bir de gelir tarafı var. Satışlarımız Euro, dolar ve Sterlin üzerinden ama giderlerimizde bu para cinsleri üzerinden oluyor. İşletmelerimizde 3 bin 500 kişi çalışıyor. Bu 3 bin 500 kişi kaç ay zarara tahammül edebilir. Döviz kurları ile işletmenin giderlerinin dengeli olmadığı yerde çanlar çalar. Bunu dengeli götürmemiz lazım. Götüremediğimiz anda bu işletmeler randımanlı çalışmaz. Örneğin Türkiye’de iplik teşviki yok. Bu yüzden ipliği ithal ediyoruz. Katma değerli ürün elde edebilmemiz için iyi iplik tesislerine ihtiyacımız var. Ben Denizli’de iplik tesisi yapmak istiyorum. Teşvik yok diyorlar. Bunun nedenini anlayamıyorum” dedi.



AYDINLI“BİZE; PROBLEMİNİZ NE? DİYE SORAN YOK!”
Dişiyle, tırnağı ile çok çalışarak yıllık 150 milyon dolarlık ihracat yapan entegre tesisler  kuran Denizlili duayen tekstilci Osman Aydınlı son dönemde sanayicinin dertleriyle ilgilenilmediğine vurgu yaptı. BBC Türkçe’ye konuşan Aydınlı; “Tekstil çok istihdam sağlayan bir sektördür. Hem istihdam sağlıyor hem döviz kazandırıyor. Bundan daha güzel bir şey olmaz. Bu güzelliği yaşatmak için ilgililer acilen yerinde inceleme yapmalıdır. Bizim sadece Denizli’den 150 milyon dolar ihracatımız var, büyük üretimimiz var. Bugün milyarlar harcasan böyle fabrikalar kuramazsın. Ancak, nedense bize ne yapıyorsunuz, nasıl yapıyorsunuz, probleminiz nedir? diyen de yok, soran da yok” dedi. (Ege Yön Haber-Ahmet Deda)


 
HRANT DİNK ASKERLİĞİNİ DENİZLİ’DE YAPTI
Agos Gazetesi'nin suikast sonucu öldürülen Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 15. yılında anıldı. Eşi Rakel Dink, "Şu geçmişin kilidini açalım da özgür kalsın acı dolu ruhlar" diye konuştu.

Sokak ortasında uğradığı suikast sonucu öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dinksaldırıya uğradığı noktada anıldı. Bir barış savunucusu ve Devrimci bir gazeteci olan Hrant Dink, 15 yıl önce Agos Gazetesi'nin eski merkezinin bulunduğu Osmanbey'deki Sebat Apartmanı önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü. Törene Türkiye’nin heryerinden gelen çok sayıda insan katıldı. Sebat Apartmanı'nın önünde toplanan kalabalık, tören başlarken Dink'in öldürüldüğü noktaya karanfiller bıraktı, mumlar yaktı. Adeta bir mitinge dönüşen tören öncesi Türkçe ve Ermenice şarkılar da çalınıp söylenirken, dikkat çeken sloganlar da atıldı.



Evet, her Hrant Dink anmasında İstanbullu Ermeni asker arkadaşım Ara Hobikoğlu aklıma düşer. Ara, el becerileri çok yüksek, bölüğün (Isparta 40. Piyade Alayı 8 aylık kısa dönem bölüğü) en çalışkan askeri idi. Komutanların da gözdesi. Hain bir suikaste kurban giden Gazeteci Hrant Dink de bu ülkenin silahlı kuvvetlerinde askerliğini yani vatan görevini yapan bir isimdi. Ve askerliğini (kısa dönem tertibi ile) Denizli Piyade Tugayı’nda yaptı. Bu arada Denizli’de Osmanlı’nın son döneminde oldukça fazla azınlığın yaşadığı bir şehirdi. Bu dönemde Denizli’de 50-100 arası Yahudi, 700 civarında Ermeni ve 3500’ü aşkın Rum nüfus yaşardı. Ve sanırız bugün Denizli’nin bir sanayi kentine dönüşmesinde de bu azınlık  zanaatkarlar ve ticari erbabının da etkisi büyüktü.



İLK SEÇİMDE DENİZLİ AK PARTİ’DE
EN ŞANSLI İSİM; NECİP FİLİZ…
15 Ocak’ta Aydın’a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Söke’de Batı Kipaş Kâğıt Sanayi İşletmeleri Fabrikası’nın açılışını yaptı. Erdoğan ardından Aydın’da bir miting gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı’nın Aydın ziyaretlerine Denizli’den de yoğun katılıl gerçekleştirildi. AK Parti Bölge Koordinatörleri Kurulu’nda görev yapan DOSB Başkan Vekili Necip Filiz Cumhurbaşkanı karşılamasının en hareketli isimlerinden biri oldu. Sosyal medyada, “Liderimiz, Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı Aydın’daki programının ilk durağı Söke OSB deki fabrika açılışında karşıladık. DurmakYok, Yola Devam” mesajı paylaşan Necip Filiz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme imkanı da buldu. Filiz Erdoğan’a “Hem Denizli, hem DOSB’yi ve sanayicileri hem de DOSEV Butik Teknoloji Üniversitesi kuruluşu ile ilgili çalışmalarını anlattı. Bu arada Denizli AK Parti’nin iki ağır topu son Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile TBMM AK Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan ile birlikte kadraja giren Filiz adeta “İlk Seçimde Denizli Ak Parti’de en şanslı isim” fotoğrafı verdi.


 
fixed-whatsapp-icon