Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

470 Yazı

(EKOPOLİTİK) ZEYBEKCİ VE ÇAVUŞOĞLU HER YERDE MANŞET!

**METROPOL TV’NİN VİDEOSU DÜNYA’DA VİRAL OLDU!

**ZEYBEKCİ “İSRAİL’LE TİCARET”, ÇAVUŞOĞLU “İÇİNDEN GEÇİLMİŞ BELEDİYE” AÇIKLAMALARI İLE TÜRKİYE’DE BAŞ GÜNDEM HALİNE GELDİ!




İzmir'de düzenlenen “mermer ve doğal taş fuarında” yaptığı konuşma ile İsrail ile ticaret ilişkilerini değerlendiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve partinin Ekonomi İşleri Başkanı Zeybekci açıklamaları ile adeta ülke ve dünya gündemine yerleşti.



Zeybekci’nin “İsrail serbest ticaret anlaşmamızın olduğu bir ülke. 6 satıp 1 aldığımız bir ülke…”  Metropol TV video röportajı olarak yayınlanan sözleri milyonlarca paylaşım alarak hem Türkiye, hem de Dünya gündemine yerleşti. 



DENİZLİ VE ZEYBEKCİ; METROPOL TV İLE DÜNYA’DA GÜNDEM OLDU!
İzmir’deki fuarda kendisine yöneltilen “İsrail’le ticaret konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusuna yanıt veren son Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Hassas çalışmaya ihtiyaç olduğuna inanıyorum. Yasaklı ürünlerden ziyade belki kayda alma şeklinde. Denizli biliyorsunuz Türkiye'nin en önemli bakır kablo ihracatçısı olan bir şehir. İsrail'de çok önemli bağlantıları olan arkadaşlarımız da var" diye konuştu. Zeybekci devamla, "Yani eyvallah, İsrail'in Filistin’de Gazze’de Müslümanlara yaptığı bebek katliamını nefretle, şiddetle kınıyoruz. Ama diğer taraftan da ticaretin hiç kimseye zarar vermeyen bölümleriyle ilgili de, İsrail serbest ticaret anlaşmamızın olduğu bir ülke. 6 satıp 1 aldığımız bir ülke. Onunla ilgili daha hassas olmamız gerektiğine inanıyorum. Bununla ilgili de çalışıyoruz. Benim bu söylediklerim partimizi ve kabinemizi bağlayan bir söz değildir. Ben biraz daha hassas bir ayarın olması gerektiğine inanıyorum" dedi.



ZEYBEKCİ’DEN “UCUZCU TACİRLER HARİÇ” TEPKİLERE CEVAP!
Cuma günü yaptığı bu açıklamalar, Denizli Merkezli Dijital Yayıncılık yapan RTÜK yayın lisanslı Metropol TV tarafından anında (canlı) yayınlanan ve yüzlerce medya organı, TV Kanalı, haber sitesi ile “İnstagram, X ve Facebook” gibi sosyal medya kuruluşlarında yer alan Nihat Zeybekci; çeşitli çevrelerden yoğun eleştiriler aldı. Ancak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve son ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci kendisine yöneltilen bu eleştirileri de cevaplamaktan geri kalmadı. Zeybekci, “Söylediğim her kelimenin sonuna kadar arkasındayım. Ucuzcu tacirler hariç, Konuyu yanlış anlayabilecek akıl ve sağduyu sahipleri için yazılı olarak tekrar anlatıyorum” dedi.



ZEYBEKCİ; “SÖYLEDİĞİM HER KELİMENİN ARKASINDAYIM”
Zeybekci bu açıklamasını şöyle tekrarladı; “İsrail’le serbest ticaret anlaşması olan birkaç ülkeden biriyiz, Mavi Marmara zamanında da askıya alınmayan bu anlaşmayla Filistinli kardeşlerimizin de Türk malların serbestçe satın alabiliyorlar, bununda katkısıyla ticaret dengemiz 1’e 6 bizim lehimizedir. Söylediğim kayda alma yöntemi yasak ürün listesinden daha etkin bir yöntemdir. İsrail’e yapılan tüm ihracatın kayda alınması ile her ürün kayda alınarak izin verilirken satılan her ürün ve şirkette kontrol edilir. Bu sayede şu anda yüzlerce milyon dolarlık ihale alarak onlarca milyon dolar teminat mektubu veren şirketlerimizin mağduriyetleri gibi daha birçok mağduriyetin önüne geçmiş oluruz.”



“BİZİM CUMHURBAŞKANIMIZIN HASSASİYETİNİN ZEKATI SİZİN 77 CEDDİNİZE YETER!”
Zeybekci açıklamasını şöyle tamamladı; “Onlarca Filistinli şirketin mağduriyetleri de engellenmiş olur.Söylediğim yasak liste yerine tam kontrol demektir. Sözlerimi tekrar ediyorum“Daha Hassas Olmak!”. Bize İslamiyet ve Filistin hassasiyeti dersi vermeye kalkan hadsizlere de sözüm; bizim hassasiyetimiz zekatı sizin 7 ceddinize, Cumhurbaşkanımızın hassasiyetinin zekatı ise 77 ceddinize yeter."



MİLYONLARCA TIKLAMA
Evet, sonuç itibariyle Zeybekci’nin bu açıklaması “popüler ve tribünlere yapılan” bir açıklama değil. Ve son 24 saatte milyonlarca paylaşım, etki ve tepki almış bir açıklama. “Hamaset ve alkış bekleyen göndermeler içeren” bir açıklama da hiç değil. Nihat Zeybekci’nin bu açıklaması “Sağ duyulu, diplomatik, sosyolojik, politik ve ekonomik tüm dengeleri dikkate alan” bir açıklama. Kısacası Zeybekci “Söylediğim sözlerin arkasındayım” diyerek de, “gelişi güzel açıklamalara imza atacak” bir politik aktör olmadığını da gösteriyor.



DENİZLİ BİR HAFTADIR TÜRKİYE’YE MANŞET!
Geçtiğimiz günlerde Halk TV’de katıldığı “Kayda Geçsin” programında yaptığı açıklamalarla Türkiye’de gündem olan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, “kamu kaynaklarında tasarrufu göstermek” için uygulamaya koyduğu Çınar Meydanı’nda “Makam Araçları Saltanatı Sergisi” ile de medya organlarına manşet oldu. Son bir haftadır açıklama ve eylemleri ile adeta “Türkiye’ye Manşet” olan Başkan Çavuşoğlu için ünlü Gazeteci-Yazar ve Programcı Murat Ağırel Cumhuriyet Gazetesi’ndeki köşe yazısında  “Belediyenin içinden geçmişler!” başlıklı bir köşe kaleme aldı. Ağırel’in Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Çavuşoğlu ile ilgili köşesi ise şöyle;



AĞIREL’İN KÖŞE YAZISI; “BELEDİYE’NİN İÇİNDEN GEÇMİŞLER!”
“Belediyenin içinden geçmişler! Bu sözler bana ait değil. Bu sözler 31 Mart seçimlerinde Denizli Büyükşehir Belediye başkanı seçilen Bülent Nuri Çavuşoğlu’na ait.  Halk TV’de yayımlanan, benim de konuk olduğum “Kayda Geçsin” programına katılan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Çavuşoğlu seçildikten sonra karşılaştığı manzarayı anlattı.  Belediyenin güncel borcunun 11 milyar TL olduğunu belirten başkan ayrıntılarını anlattı. Belediyenin ödediği faiz akıl alır gibi değil. Belediye dört yıl süreli 2 milyar TL kredi kullanmış geri ödemesi 8 milyar TL. Çekilen kredinin 1 milyar TL’si kullanılmış. Diğer kısmı kasada duruyor. Ancak vadesiz hesapta bekletiliyor. Eski Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kullanılan kredinin GES projesi için kullanıldığını, şehre yatırım yaptıklarını ve kazandırdıklarını belirtti. Seçilen başkan Çavuşoğlu yine yayında “Borç kaynağı nedir” sorumuz üzerine bazı şirketlere verilen işlerden bahsetti.



BÜTÜN ADRESLER İSTANBUL’DAKİ BİR ŞİRKETE ÇIKIYOR!
Örnek olarak ise internet sitelerine ödenen rakamlardan bahsetti ve bir dergi gösterdi. Dergi çocuklar için boyama kitabı. Tesadüf (!) tam da seçim döneminde basılmış. Derginin hem kapak sayfasında hem de iç sayfalarında sayın başkanın reklamı yapılmış. Çocuk dergisinde neden belediye başkanı reklamı yapılır o da ayrı bir konu. Bu boyama dergisinden ise tam 30 bin adet basılmış ve karşılığında da 15 Mart 2024 tarihinde Çağan Ajans adlı şirkete 696 bin TL ödeme yapılmış. İhale bülteninde göremedim muhtemelen doğrudan alım yapılmış. Firma 2019 yılında Kadıköy/Rasimpaşa Mahallesi’nde kurulmuş ve sahibi Abidin Kızılbay olarak gözüküyor. Belediyeden reklam, matbaa, organizasyon ihalesi alan var mı diye araştırmaya başladım. Karşıma “Denizli Şifre Haber” adlı sitede Bülent Öztürk imzası ile 2022 yılında yayımlanmış bir haber çıktı.  Haber içeriğinde, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılında haber internet sitelerine 1 milyon 930 bin TL bütçe ayırdığını okuyoruz.  Bu tutarın 1 milyon 164 bin TL’sinin, 2022 yılında 2 milyon TL bütçe ayrıldığının bunun da 1 milyon 320 bin TL’sinin Pera Medya ve Point Medya adlı kuruluşlara verildiği belgelenmiş. Yani Denizli Büyükşehir Belediyesi medya bütçesinin yüzde 62’sini bu firmalara ödemiş. Ancak sorun şu: Bahse konu internet siteleri birbirinin kopyası ve görünen o ki tek merkezden yönetiliyor. Yani kopya haber siteleri... 



İnternet siteleri kimin diye baktığımızda ise karşımıza bir firma daha çıkıyor o da “Metsen” adlı firma. Bu firma da 2020 yılındaMetin Şenel adına tesadüf Kadıköy Rasimpaşa Mahallesi’nde kurulmuş. Acaba ihale almış mı bu firma diye baktım. Çoğunluğu Denizli Büyükşehir Belediyesi olmak üzere toplam 14 milyon TL ihale almış. Doğrudan alımları göremedim. Ancak ilginçtir çok yetenekli firma. Güreş organizasyonundan mobilya alımına, şapkadan kamuoyu araştırmasına kadar her iş kaleminin ihalesini almış. Şimdilik virgül koyalım burada...  Ancak sosyal medyasından eski Denizli Büyükşehir Belediye başkanı ile fotoğrafını paylaşıp “Ölene dek tek başkanım, ağabeyim” diyen kişinin yazdığım konular ile bağlarına devam edeceğimi belirteyim. Sadece Denizli Belediyesi de değil, belediyelerin sırtına binip 10 bin lira maaş alan emeklinin verdiği vergiye “çöken” herkesi yazacağım.



İKİ KADIN BAŞKAN ANITKABİR’DE BULUŞTU!
Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan ile Anıtkabir’de bir araya gelen Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı “Atamızın Huzurunda” başlıklı bir fotoğraf paylaştı. Türkiye’nin iki popüler CHP’li Kadın Başkanı’nın İnstagram’daki bu paylaşımı oldukça fazla ilgi gördü. Şeniz Doğan ile Melek Mızrak Subaşı; Ata’nın ebedi huzurgahı Anıtkabir silueti önünde verdikleri fotoğraf büyük beğeni ile karşılaştı.
fixed-whatsapp-icon