Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

482 Yazı

(EKOPOLİTİK) İZMİR’DEKİ DENİZLİ TESCİLLENDİ!

**ALSANCAK ALTAY STADI’NIN İSMİ, “ALSANCAK MUSTAFA DENİZLİ STADYUMU” OLDU VE “İZMİR’DEKİ DENİZLİ” ADI DA BÖYLECE PERÇİNLENDİ …

Bundan birkaç hafta önce “İzmir’deki Denizli” başlıklı bir yazı kaleme almıştık. Evet, bu yazıda anlattığımız “İzmir’deki Denizli adı” artık tam anlamıyla perçinlendi ve hatta tescillendi. İzmir Deprem Konutları’nın teslim töreni ve bir dizi açılış için İzmir’e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; baştan sona yeniden inşa edilen İzmir Alsancak Stadı’nın açılışını yaptı ve stadın isminin “Alsancak Mustafa Denizli Stadyumu” olarak değiştirildiğini açıkladı. Böylece bu köşede yazdığımız “İzmir’in Denizli’si”; Alsancak Mustafa Denizli Stadyumu ismi ile yine Mustafa Denizli’nin teknik direktörlüğünü yaptığı Altay Spor Kulübü’nün kullanımına açıldı.



14 KASIM TARİHLİ YAZI
VE “İZMİR’DEKİ DENİZLİ”
“Bu başlığı görünce aklınıza hemen İzmir Denizlililer Derneği gelmesin. Sözünü ettiğimiz Denizli; futbolun unutulmaz isimlerinden efsane ‘sol açık’ Mustafa Denizli’den başkası değil. O, İzmir’deki Denizli. İsmi nedeniyle Denizli’nin ‘en doğal’ propagandisti. Korner noktasından ve hatta köşe atışlarından gerçekleştirdiği gollerle de tanınan Altaylı Büyük Mustafa Denizli Kenti için de özel bir öneme sahiptir. Hatta 1990’lı yıllar ve 2000’li yılların başında uzun dönem Denizli Ticaret Odası Başkanlığı yapan Nail Kalemci bir bildiri yayınlamış ve ‘Denizli soyadı ile Denizli isminin ülkede ve dünyada duyurulmasına yaptığı katkı’ nedeniyle Mustafa Denizli’ye teşekkürlerini sunmuş ve onu ‘Gönüllü Denizli Elçisi’ ilan etmişti.



Evet, İzmir’in Altay kulübünde 18 yıl sol açık olarak oynayan ve burada ‘Büyük Mustafa’ olan Mustafa Denizli şimdi Süper Lige taşıdığı (Yardımcısı Mert Nobre ile birlikte) Altay’ın Teknik Direktörü. Hem de bu işi hiçbir ücret almadan yapıyor. Altay Teknik Direktörlüğe davet edildiğinde “Ben Altay ile para konuşmam” diyen ve yönetimin takdir edeceği ücretin “öğrencilere burs” olarak verilmesini isteyen tecrübeli futbol adamı şu sıralar kendi yuvası olan Altay Alsancak Stadı’nın yeni ve pırıl pırıl yenilenmiş halini heyecanla bekliyor.



Yukarıdaki yazıya nereden geldiğimi bu bölümü okuduğunuzda daha iyi anlayacağınıza eminim. İzmir Alsancak Stadı 26 Kasım'da açılıyor. Türk futbol tarihinde ilk resmi maçın oynandığı stat olan ve 2014 yılında yeniden yapımı kararlaştırılan İzmir Alsancak Stadyumu, yani Altay Stadı gün sayarken, açılış tarihi 26 Kasım 2021 olarak açıklandı. Statta sadece Passolig gişelerinin kurulum işinin tamamlanması bekleniyor. (Bu arada stadın 26 Kasım’daki açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılabileceği yolunda haberler var) 1939 yılında kullanımına başlanan, Türkiye’de ilk resmi lig maçına ev sahipliği yapması ve ilk golün atılması bakımından Türk futbol tarihinde çok önemli bir yere sahip olan İzmir Alsancak Stadı, ömrünü doldurması sebebi ile 2014 yılında yenilenmeye girmişti.



Yeniden yapım süreci tümüyle sona eren statta çevre düzenlemesi de tamamlandı. UEFA standartlarında yeniden yükselen Alsancak Stadı’nın çim saha, altyapı, yapay gün ışığı sistemleri ve çevre düzenlemesi çalışmaları taahhüt edilen tarihte tamamlandı. Dış cephesi siyah-beyaz renkte kaplanan ve yaklaşık 15 bin seyirci kapasitesine sahip olan stadın koltukları için kırmızı-beyaz renkleri tercih edilirken, maraton tribününe ise kırmızı koltuklarla 'Alsancak' yazıldı. Göztepe Gürsel Aksel Stadında olduğu gibi hibrit çime sahip olan Alsancak Stadı'nda çimlerin daha sağlıklı olabilmesi için zeminde ısıtma ve soğutma sistemi de bulunuyor. Yaklaşık 130 milyon TL’ye mal olan İzmir Alsancak Stadyumu’nda 10 loca, 4 soyunma odası, 2 hakem ve 4 antrenör odasının yanı sıra UEFA ofisleri, 100 kişilik çok amaçlı salon ve yeme-içme alanları ve 7 ticari alan bulunuyor. Burada Alsancak ve Altaylı Gazeteci Eren Güneş’ten de söz etmeden geçemeyeceğim. Denizli’nin duayen gazetecilerinden Eren Güneş geçtiğimiz günlerde Facebook hesabında Altay Alsancak Stadı ile ilgili bir paylaşımda bulundu. Güneş’in sosyal medya paylaşımı, ‘Burası İzmir/ Altay-Alsancak Stadyum’u.. 2015’te yıkılan bu futbol mabedi 26 Kasım 2021’de yeniden açılmış olacak…’ diye başlıyor ve bu stadyumla ilgili çocukluk anılarının ardından, “Bir Altaylı ve Alsancaklı olarak bu stad benim gibi siyah-beyaza gönül verenlerin futbol mabedi olmuştur.



Büyük Altay’ın Büyük Mustafa’sı da burada doğdu ve ‘büyük’ oldu. Şimdi Mustafa Denizli, 18 yıl aralıksız terini döktüğü Büyük Altay’ın başında. Şimdi Büyük Altay stadyumuna kavuşuyor ve evine dönüyor…’ diye bitiyor. İşte, hemen Alsancak Tren Garı’nın bitişiğindeki bu Stadyum, yani Altay Alsancak Stadyumu Süper lig takımlarını izlemek isteyen futbol tutkunları için artık büyük bir fırsat ve kolaylık olacak. Nasıl mı? Şöyle; Denizli’den İzmir’e günde karşılıklı 6’şar sefer var. Maç saatleri nasıl ayarlanır bilemiyoruz ama; ‘Denizli’den İzmir’e trenle gelip maç izler ve yine trenle Denizli’ye dönebilirsiniz.’ Hem de stadyumdan istasyona, garajdan stadyuma yol derdi çekmeden…”
fixed-whatsapp-icon