Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

604 Yazı

(EKOPOLİTİK) ALKOLE SERBESTLİK DEĞİL, “YAŞAM TARZINA ÖZGÜRLÜK!”

BAŞKAN ÇAVUŞOĞLU ‘MAHALLE BASKISI’NA “DUR” DEDİ!



Denizli’de Büyükşehir Belediyesi’nin işlettiği kafe ve restoranlarda alkol servisi yapılmasına onay çıktı. Turizm odaklı olarak en işlek noktalardaki kafe ve restoranlarda alkol servisi de yapılabilecek.





MAHALLE BASKISI’NA DUR DİYEN İLK HAMLE ÇAVUŞOĞLU’NDAN!
Söz konusu karar oy çokluğuyla mecliste kabul edildi. Aynı meclis kararında; Denizli Büyükşehir Belediyesi şirketi BELTAŞ tarafından işletilen Mehmetçik Mahallesindeki Beyaz Kafe ve bahçesi, Kınıklı Mahallesindeki sosyal tesis ve bahçesi, Çamlık’taki Hayat Kafe ve bahçesi, Yenişehir Mahallesi Şehit Öğretmen Yusuf Batur Caddesindeki Butik Kafe ve bahçesi, Gerzele Mahallesindeki Değirmen Kafe ve bahçesi adreslerinin de "içkili yer bölgesi" olarak tespit edilmesi kararı çıktı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde alınan bu kararlar AK Parti ve bazı Sendikalar ile STK’lar tarafından tepkiyle karşılanırken, bazı STK, Dernek ve siyasi partiler tarafından ise desteklendi.  





GÜNGÖR; “YANLIŞTAN DÖNÜN!”
BELTAŞ’a ait tesislerin “İçkili yer bölgesi” ilan edilmesiyle ilgili ilk tepkilerden biri AK Parti Denizli İl Başkanı Yücel Güngör’den geldi. Güngör “Büyük bir vebaldir. Yanlıştan dönün” dedi. Denizli’de AK Parti İl Başkanı Yücel Güngör, Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin bir işletmesi olan BELTAŞ tarafından işletilen beş tesisin "içkili yer bölgesi" olarak belirlenmesi için Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu'nun imzasıyla meclise sunulan önergeye tepki gösterdi. AK Parti grubu olarak bu maddeye ret oyu vermelerine rağmen, önergenin meclis gündemine alınması yönündeki teklifin oy çokluğuyla kabul edildiğine dikkat çeken İl Başkanı Güngör, "Belediye meclisinde gündeme alınan alkollü yer bölümü şu an toplumun acil ihtiyaçları içinde değil. Böyle bir şey seçim vaatlerinde de yoktu. Milletimizle birlikte bu kabul edilemez duruma itirazımızı yüksek sesle dile getiriyoruz. AK Parti olarak biz bugüne kadar hiç kimsenin özel yaşantısına, alkolüne, içkisine karışmadık, karışmayız da. Ama Denizlililerin ailecek gelip oturdukları, dinlendikleri, serinleyip güzel vakit geçirdikleri parklarda ve bahçelerde alkol satmak, başta çocuklarımız olmak üzere, gençlerimize de kötü örnek olacaktır. Yeşilay’ımız ve birçok toplum sağlığını korumakla görevli derneklerimiz, çocuklarımızı bağımlılık yapan alkol ve sigara gibi maddelerden uzak tutmak için canla başla çalışıyorken, parklarda ve bahçelerde çocukların ve gençlerin gözü önünde alkol satmak ne demek oluyor? Büyükşehir belediyemizin, toplumu çok yakından ilgilendiren ve CHP’nin seçim vaatleri arasında bulunan suya yüzde 50 indirim gibi gerçek gündem maddeleriyle mesai yapmasını bekliyoruz" dedi.



ÖSELMİŞ; “İLK İCRAAT NEDEN BU OLDU?”
Öte Yandan Eğitim-Bir-Sen ve Memur Sen’den Denizli Büyükşehir Belediyesi meclisinde gündeme alınan “Belediye tesislerinde alkol satışı” teklifine tepki açıklamaları geldi. Denizli Şube Başkanı Feyzullah Öselmiş bu karardan vazgeçilmesini isterken, “Alkolün zararları, ortaya çıkardığı etkileri ve toplumda oluşturduğu olumsuz durumları açıkça ortadayken;  toplum ve devlet olarak özellikle genç nesli ve çocuklarımızı bu ve benzeri zararlı etkenlerden korumak için üstün gayret ortaya koyuyorken; çocuklarımızın devletin resmi kurumlarının iştiraki olan işletmelerde alkol ile karşı karşıya bırakılması acı bir tablo oluşturacaktır.
Tüm dünyada alkol ve keyif verici zararlı maddeler ile ilgili ciddi mücadele ve önleyici tedbirler alınma gayreti herkesçe bilinmekteyken, alkolün ortaya çıkardığı ve sonuçları her zaman ağır olduğu tüm yönleriyle görülmekteyken, yerel siyasetçilerin ilk icraatları neden bu mekanları alkole açmak olmuştur.  Alkole açılmak istenen mekanların özellikle ailelerin ve üniversite gençliğinin sık kullandığı mekanlar olması niçin dikkate alınmamış ya da kasıtlı olarak mı seçilmiştir?” şeklinde konuştu.



DENİZLİDE 20 YIL SONRA BİR İLK; BÜYÜKŞEHİR’DEN MAHALLE BASKISINA DUR KARARI!
Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan “içkili yer bölgeleri ve Beltaş’ta alkollü içecek servisi yapılması” kararı bir yandan AK Parti ve bazı sendikalar tarafından tepki alırken, çok sayıda STK, dernek ve siyasi parti tarafından da destek gördü. Başkan Çavuşoğlu’nun önergesinin oylanması sonucu alınan kararın “Alkole değil, yaşam tarzlarına serbestlik anlamı” taşıdığı savunulurken, kentte 20 yılın üzerinde bir süredir ağırlığını hissettiren “mahalle baskısının bu kararla ilk ciddi uyarısını aldığı da belirtildi. 



FARUK SARAL; “DİSK, BAŞKAN ÇAVUŞOĞLU’NUN BU KARARINI ÖNEMSİYOR VE DESTEKLİYOR!”
DİSK Genel İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Faruk Saral konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Demokratik laik bir Cumhuriyet ülkesinde kenti yöneten belediye başkanlarının yapması gerektiği gibi o kentte yaşayan tüm halkın tamamına eşit mesafede yaklaşılmasıdır, esas olan. Denizi Büyükşehir Belediyesi'ne ait  sosyal tesislerinde bu karar halkın ortak iradesi olmak bir yana, kentte yaşayan vatandaşlarımızın özgürlüklerine, değerlerine ve yaşam tarzlarına karışmadan hizmet eden tarafsız bir belediyecilik anlayışıdır. Denizli büyükşehir belediye başkanımız Bülent Nuri Çavuşoğlu'nun aldığı bu kararı saygı ile karşılıyoruz, destekliyoruz ve önemsiyoruz.”



SARICA; “KARAR TOPLUMSAL BARIŞA KATKI SAĞLAR”
TMMOB Denizli önceki dönem İKK Sekreteri Makine Mühendisi Mehmet Sarıca “İnsan haklarına ve kişilerin yaşam tarzlarına gösterdikleri saygı için belediye meclis üyelerini ve belediye başkanımızı kutlarım. Yasalarla içkili yer bölgesi belirleme yetkisi belediyelere verilmiştir. Yapılan belirlemeler insani ve yasaldır. 20 yılı geçkin süredir alkol bütün kötülüklerin anasıdır diyerek kötü niyetli insanlar ve yöneticileri görmezden gelen, sevgi ve saygıyı yok sayan bir anlayışın toplumu nereden nereye getirdiği ortadadır. Yeni belirlenen içkili yer bölgeleri kararının toplumsal barışa katkı sağlayacağına inancım tamdır. Alınan kararı destekliyor ve önemsiyorum.” Bu arada TMMOB Denizli’nin yeni İKK Sekreteri Mehmet Öztürk, “İşletmelerin bulunduğu alanlar önemli. Serbest olabilir. Ancak, insan hayatı da önemli.  Sınırında olması lazım. Tamamen serbest de bırakılmamalı”. Dedi.



TÜMBELSEN BAŞKANI ÖZKAN; “YASAKLAMA MANTIĞINA KARŞIYIZ”
Tümbelsen Denizli Şube Başkanı Serkan Deniz Özkan ise Büyükşehir Belediye Meclisi’nin almış olduğu kararı olumlu bulduğunu belirterek, “Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun meclisinde alınan bu kararı olumlu buluyorum. Yasaklama mantığına karşıyım. Bugüne kadar çoktan olması gereken buydu. Artık kentler normale dönmeye başlıyor” dedi.



EĞİTİM İŞ BAŞKANI AYDOĞAN; “İSTEYEN AYRAN, ÇAY İÇER; İSTEYEN ALKOLLÜ İÇECEK!”
Eğitim İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan da konuyla ilgili şunları söyledi; “İnsanların özgürlükleri sınırlandırılamaz. Alkol bir veba gibi toplumsal tehdit unsuru olarak gösterilemez. İsteyen ayran, isteyen çay, isteyen ise bira içer. Kimin ne içtiğine karışılmamalı. Bu tür kamusal alanlar her kesime hitap edecek şekilde olmalıdır ve hizmet toplumsallaştırılmalıdır. Yasaklarla bir yere varamazsınız. Belediyenin almış olduğu bu kararı olumlu atılmış bir adım olarak görüyorum.”

EĞİTİM-SEN; “HERKES KENDİ TERCİHİNDE ÖZGÜR OLMALI”
Eğitim-Sen Denizli Şube Başkanı ve KESK Sözcüsü Hüseyin Özdemir, “İnsanların özgürce yaşamaları gerektiğini düşünüyorum. Herkes kendi tercihinde özgür olmalı. Bu özgürlüklerle ilgili bir karar” dedi. 

BU KARAR ALKOLE DEĞİL, “YAŞAM TARZLARINA SERBESTLİK” ANLAMI TAŞIYOR!
Evet, Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan “içkili yer bölgeleri ve Beltaş’ta alkollü içecek servisi yapılması” kararı aslında; “Alkole değil, yaşam tarzlarına serbestlik anlamı” taşıyor. Denizli’nin 25 yıl önceki haline bir yolculuk yaparsak, “İstiklal Caddesi, Sevgi Sokağı, İncilipınar ve hatta Çınar Meydanı çevresindeki” içkili mekanları çok iyi hatırlarız. (Bu sakın alkolü ve içkiyi övme olarak algılanmasın!) Seküler yaşam tarzı ile kökten dinci yaşam tarzları arasındaki çekişme ve mücadelenin ilk şekli ve sonucu olarak ilk hedef bu mekanlar oldu. Ve bu işletmelerin ruhsatları iptal edildi ve birer birer kapatıldı. Bu olay 2000’li yıllar boyunca yoğun “mahalle baskısı” tartışmalarına yol açtı. Oysa bu süreçte, öğrencilerin ve gençlerin yoğun olarak gittiği (Örneğin; Çamlık Forum ve Üniversite çevresi) yerlerde “alkollü içecek satışı” hep var oldu. Şimdi; Denizli Büyükşehir Belediyesi bir karar alıyor ve ekonomik açıdan “piyasa dengeleyicisi” bir aktör olduğunu gösteriyordu. BELTAŞ’a ait Kafe ve Çay Bahçelerinde 15 lira olan bir bardak çayı, 5 liraya satmaya başlayan Büyükşehir Belediyesi “emekli, öğrenci ve gençlere ”yönelik yine aynı saiklerle hareket ederek bu kararı alıyordu. Peki, burada tartışmaya yol açan sorun nerededir? Aslında bu yapılan bir “normalleşme” adımıdır. Ve alınan bu karar; “alkole değil, yaşam tarzlarına serbestlik ve özgürlük” anlamı taşımaktadır. Kentte 20 yılın üzerinde bir süredir ağırlığını hissettiren “mahalle baskısının” da sonuna gelindiğini göstermektedir.
fixed-whatsapp-icon