Süleyman KOCASERT

Süleyman KOCASERT

13 Yazı

SON ÇEYREĞE GİRERKEN…

Değerli Metropol okurları, yılın 3. çeyreğinin tamamlanmasına sayılı günler kala zor bir dönemden geçiyoruz. Haftaya ciddi bir döviz yükselişi ile başladık. Dolar şu sıralar 7,60’ı geçmiş durumda. Euro ise 9 TL’ye merdiven dayadı diyebiliriz.

“HALA AYNI YERDEYİM”
Aslına bakarsanız bu yükseliş beklenmedik sürpriz bir gelişme değil. Hatırlarsanız, geçtiğimiz günlerde gerek Metropol de, gerek Bloomberg HT de canlı yayınlarda,  ihracat da özellikle birçok  sektörde toparlanmanın iyi gittiğini, bazı  göstergelerin  olumluya dönmeye başladığını ancak Eylül ayının çok belirleyici olduğunu ve yakından izlenmesi gerektiğini belirtmiş, dövizde yukarı yönlü yaşanacak hareketin faiz ve enflasyon üzerinde baskıyı artıracağını söylemiştim. Hala aynı yerdeyim. 

“GÖZLER PPK KOPLANTISINDA”
Bu hafta Perşembe günü dikkatler Para Politikası Kurulu toplantısında olacak. Dövizin ateşinin düşürülmesi için faizin artırılması yönünde bir karar çıkabilir mi? Pek sanmam. Kişisel görüşüm; mevduatların enflasyona karşısında erimemesi ve dövizdeki yükselişin frenlenmesi adına reel faize yani en azından enflasyon seviyesine paralel bir faize geçilmesinde yarar olduğu, ancak buna rağmen faizlerin aynı kalacağı yönünde.

“KÖTÜ SENARYO”
Artış gelse bile bu piyasaya da yönü değiştirecek şekilde radikal olmayacaktır. Kredi notumuzun düşürülmesi, artan cari açık, vaka sayılarındaki hızlı yükseliş, risk primimizin hala 500 ‘lerin üzerinde olması, dövizdeki yükseliş zayıf karnımız. Doğu Akdeniz de yaşanan gerilimin tırmanması ve buna bağlı AB ile ilişkilerin bozulması, Korona virüs salgınının artarak uzun süreli devamı, Dövizdeki yükselişin sürmesi ise kötü senaryo.

“İYİ SENARYO”
Bunun karşısında, pek çok sektörde ihracatımızın yükseliyor olması, sanayi üretim, dayanıklı tüketim malları ve perakende satış endekslerindeki toparlanma, Karadeniz’de doğal gaz bulunması ise karnemizdeki artı notlarımız ve umut verici. Aşının bulunması, Fransa ve Yunanistan ile  gerilimin diplomatik yollarla çözümü, doğal gaz ve petrol arayışlarımızda yeni rezervlerin bulunması ise iyi senaryolarımız.

“BELİRSİZLİKLER VAR”
Önümüzdeki pandemi  süreci, Amerika seçimleri gibi iki çok yön verici ve etken belirsizlik var. Hem bizi hem de tüm dünyayı yakından ilgilendiren iki önemli olay çok şeyi değiştirebilir.  Dövizde ve altındaki yükseliş devam etse de serbest piyasa ve dalgalı kur şartlarında tekrar bir miktar geri gelme potansiyeline her zaman sahip.  Şimdilik gözler, Perşembe günkü para piyasası kurulu toplantısının alacağı kararda.
fixed-whatsapp-icon