Süleyman KOCASERT

Süleyman KOCASERT

13 Yazı

KURBAN BAYRAMINA GİRERKEN …

Gerek ülkemiz gerekse İslam Alemi olarak, son zamanların en sıra dışı Kurban Arifesini yaşıyoruz.

Korona tehdidi hala ciddi olarak devam ediyor. Normalleşme başlasa da; gerek zaman zaman alınması gereken önlemlerde ki zafiyet, gerekse, nişan, düğün vb. etkinliklerle toplu bir araya gelmeler nedeni ile özellikle bazı bölgelerde vaka sayılarında artış var. Ne yazık ki ilimiz Denizli de bunlardan biri. Maske, sosyal mesafe ve hijyen den asla ödün vermemeliyiz. Özellikle toplu alanlarda daha dikkatli olmalı ve yaşlılarımıza ekstra özen göstermeliyiz ki ikinci dalgaya maruz kalmayalım.  Allah korusun, ikinci bir dalganın maddi ve manevi kayıplarını göğüslemek çok daha zor olacaktır.

 

Dünyada da Korona etkisi hala devam ediyor. Özellikle Amerika, Brezilya, İspanya  ve İran da vaka sayılarında ciddi artış var. Rusya ve Çin den sağlıklı bilgi gelmiyor.  Bu şartlar altında da normalleşme süreci bir türlü hız kazanmıyor. Endişelerde ki devam, belirsizlikleri de beraberinde getiriyor.

 

Ne şartlar altında Kurban Bayramına giriyoruz, gelin kısa bir tur yapalım;  Yukarıda korana salgının dünya da ve ülkemizde tehdit ve belirsizlik oluşturmaya devam ettiğinin altını çizmiştim. Dünya ekonomisi hala daralma eğiliminde, sadece Korona değil,  ABD başkanlık seçimi de yakından takip edilmesi gereken parametrelerden biri. İhracat toparlanma eğiliminde ancak bilhassa Nisan ve Mayıs aylarında yaşanan dramatik kayıpların telafisine yetecek düzeyde değil. Önemli gelir kaynaklarımızdan olan turizm de canlanma çok sınırlı. Biraz da reel faizin düşük olması nedeni ile özellikle yerel yatırımcının yönelmesi sonucu geçtiğimiz dönemi yukarı yönlü geçiren borsamız aşağı yönlü ve yatay. Yabancı yatırımcının ilgisinin zayıf olması bu şekilde bir seyri Ağustos ayı içinde mümkün kılıyor. Altın rekor kırarak yükselişini devam ettiriyor. Bunda sadece düğünlerin tekrar başlaması değil, belirsizlik ve gelecek ile ilgili endişelerde etkili.  Sanıyorum altında ki yükseliş bir süre daha devam edecek. Açıkçası dövizde ki hareket tahminimden erken başladı. Benim öngörüm, paritenin bir süre daha 1,13- 1,15 seviyelerinde devam edeceği ve yukarı yönlü hareketin Eylül de başlayacağı idi ama özellikle Euro ve buna bağlı olarak parite yukarı yönlü bir hareket içinde.  Bayramdan sonra bu devam eder mi? emin değilim ancak yılsonu kapanış seviyelerinin bugünlerin üzerinde olacağını düşünüyorum.  Yüksek enflasyon ve işsizlik yakın gelecekte bizi bekleyen tehditler. Korana salgınının seyri, Halk Bankasına açılan dava, ABD ve Rusya ile ilişkiler, İngiltere ve AB ilişkilerinde bizim tutum ve konumuz, F 35, S 400, Suriye ve Libya gibi başlıklar ekonominin Ağustos ve Eylül seyrini etkileyecek olan unsurlar.

 

Yazımı her işin başı sağlık diyerek sonlandırmak istiyorum.  Hem bedenen, hem ruhen sağlıklı olursak her türlü sorun ile baş edebiliriz. Bu yüzden lütfen gevşemeyelim, bayramı bayram gibi yaşayalım ama maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına çok dikkat edelim. Tüm okurlarımızın, kurban bayramı kutlu olsun ve sadece bizim için değil tüm İslam alemi için hayırlara vesile olsun inşallah.

fixed-whatsapp-icon