Süleyman KOCASERT

Süleyman KOCASERT

13 Yazı

NEREYE YATIRIM YAPMALI?

Bugünlerde gündemdeki popüler konuların başında; Altın rekordan rekora koşuyor.  Bu seviyelerden alınır mı? Dövizdeki çıkış nereye kadar sürer? Borsaya girmeli mi? Yoksa çıkmalı mı? Ve de hemen ardından o meşhur soru geliyor: Nereye ve nasıl yatırım yapmalıyız?  Beklediğiniz cevap olmayabilir.  Belki sizi şaşırtabilir ama samimi düşüncem;  Önce kendinize ve ailenize yatırım yapın.  Evet, bir insanın yapabileceği en büyük ve en değerli yatırım kendisine ve ailesine yaptığı yatırımdır Hayat zaten kendi içinde çok hızla akıp gidiyor. Siz bu hıza bir de kendi koşturmanızı eklediniz mi ne yazık ki pek çok şeyin farkına varamıyorsunuz. Oysa bir an yavaşlasak hatta duraklat düğmesine basabilsek ki aslında bu tamamen bizim elimizde,  öyle çok şeyin farkına varacağız ki biz bile şaşıracağız. O hızla giden hayat treninde inilesi çok durak var aslında. Başımızı kaldırıp sadece bakmak yerine görmek fiilinin hakkını verebilsek neler keşfedeceğiz belki de. Biz ise hep bir sonra ki durağın merakı içinde kaptırmış gidiyoruz kendimizi. Oysa son durak belli…

Her işin başı sağlık. Kişi önce sağlığına yatırım yapmalı. Düzenli uyuyarak, dengeli beslenerek, egzersiz yaparak, sigara ve alkolden uzak durarak bırakın altını dünyada ki en değerli madenlerden bile değerli olan sağlığına yatırım yapmış olur ki bu ömrü uzatır mı Allah bilir ama yaşam kalitesinin artacağı kesin.

Biraz kitap ve dergi okumak, ara sıra belgesel izlemek, zaman zaman sevdiğiniz dostlarla bir konsere ya da tiyatroya gitmek, çocukluk arkadaşlarınızla maç izlemek, ya da ailece seyahate çıkmak aslında ne büyük servet. Size kattıklarını bir düşünün, aile olmanın hakkını vermek, çocuklarınıza rol model olmak, yeni şeyler öğrenmek, yeni yerler keşfetmek, unutulmaz anılar biriktirmek, borsada düşükten alıp yüksekten satmaktan daha mı az değerli?

Hobilere sahip olmak, yani belki fotoğraf çekmek, müzik dinlemek ya da resim yapmaya çalışmak, bisiklete, motora ya da ata binmek, bir müzik aleti çalmak başka bir deyişle hayatı ıskalamamak; emin olun her türlü dövizden çok daha yüksek getiriye sahip olmaktır.

Lütfen sağlığınıza önem verin. Spor yapın. Müzik dinleyin. Sevdiğiniz şeyleri yapın. Sevmediklerinizden uzak durun. Etrafınızdaki eşyaları hatta insanları azaltın.  Başkalarını mutlu etmek için sizi mutlu etmeyecek şeyler yapmayın. Kitap okuyun, belgesel izleyin. Kendinizi geliştirin. Hobiler edinin. En önemlisi de aileniz ve gerçek dostlarınızla programlar yapın, anılar biriktirin. Kısacası kendinize ve ailenize yatırım yapın. İnanın en çok kazanan siz olacaksınız.

Lütfen kendinize yukarıdaki yapmanız gerekenlerden ne kadarını yapabiliyorum ve yapmamam gerekenlerden ne kadar uzağım diye sorun. Verdiğiniz cevap pek çoğu ise çok kardasınız. Hepsi ise en zengin sizsiniz. Çok azı ise, zararın neresinden dönseniz kardır. Hiçbir şey için geç kalmadınız.

Son olarak şunu söylemeden geçemeyeceğim. Çocuklarınızın eğitimi için hiçbir masraftan kaçınmayın. Ancak onları en iyi okullara göndermenin yetersiz olduğunu da unutmayın. Gerçek eğitim ailede başlar, okulda devam eder, hayatla gelişir ama yine ailede biter. Bir anne babanın çocuklarına bırakabileceği en büyük miras güzel ahlaktır. Atalar ne güzel söylemiş: “ Evladın hayırlı ise neyleyle serveti . Evladın hayırsız ise neyleyle serveti. “

Ailemiz ve gerçek dostlarla geçirilen zamanın, biriktirilen anıların paha biçilmez olduğunu unutmamanız dileği ile kalın sağlıcakla.
fixed-whatsapp-icon