Süleyman KOCASERT

Süleyman KOCASERT

13 Yazı

2021 YARALARIN SARILMASI GEREKEN BİR YIL

İçerisinde ne yazık ki pek çok talihsizliği en önemlisi de COVİD-19 virüsünü barındıran 2020 yılını çok şükür geride bıraktık. Oysa ne büyük umutlarla girmiştik. Beklentilerin karşılanmasını bir yana bırakın büyük hayal kırıklıklarını yaşadığımız bir yıldı, ama geride kaldı.

YIL SONUNA DOĞRU MB TARAFINDAN ATILAN DOĞRU ADIMLAR UMUT VERDİ
2020 yılında yaşanan belki de en önemli ve olumlu gelişme yılın son çeyreğinde Merkez Bankası Başkanlığına Sayın Naci Ağbal’ın getirilmesi ve birlikte atılan son derece önemli ve doğru adımlar oldu. Öngörülebilirlik, hesap verilebilir olma ve piyasa şartlarına uyumlu hareket etme söylemleri, iki ay üst üste gelen 475 ve 200 baz puanlık faiz artışları ile birleşince, güven ortamı hızla artmaya başladı. Risk primlerimiz son 9 ayın en düşük seviyesine ulaşırken, kurlarda da dikkat çekici bir gevşeme yaşandı. İş dünyası olarak tüm bu gelişmeleri takdirle takip ediyoruz.

DENİZLİ İHRACATI POZİTİF AYRIŞTI
Karnemizdeki iyi notlarımızdan biri de İhracat. 2020 yılı Denizli ihracatının özellikle de ev tekstili ihracatımızın yaşanan tüm olumsuzluklara, özellikle pandemi sürecine, kapanmalara rağmen bir önceki yılla hemen hemen aynı seviyede gerçekleştiğini memnuniyetle görüyoruz. Henüz resmi rakamlar açıklanmasa da TİM verilerine göre 3.2 Milyar Dolar ihracat seviyesini koruyor olabilmek özellikle 2020 yılı için Denizli adına sevindirici olumlu bir gelişme.

YATIRIM TEŞVİKLERDEKİ ARTIŞ DİKKAT ÇEKİCİ
Merkez Bankası’nın son Para Politikaları Kurulu toplantısında açıkça vurguladığı üzere 2021 yılı en öncelikli hedefi fiyat istikrarı olacak. Yani Enflasyon ile mücadele. Hatta açıkça Dezenflasyon ortamının hızla yeniden oluşturulması ifadesi dikkat çekici. Kurlardaki dalgalanma durmuş gibi görünüyor. Yıl içinde de açıkçası şaşırtıcı boyutta hareketler olacağını sanmıyorum. Mart ayından başlayarak, aşının yaygınlaşması ile birlikte COVİD virüsünün gündemdeki yeri aşağılara doğru kayacak. Ekonomik anlamda yaraların sarılmasına öncelik verilecek. İşte bu aşamada üretime ve ihracata dayalı büyüme modeli çok önem taşıyor.  Başka bir değişle yatırımlar. Denizli bu anlamda da pozitif ayrışıyor. 2020 yılı ilk 11 ayında alınan yatırım teşvik belge sayısı 155. Bu rakam geçen yıl 83 adetti.  Artışın çok büyük bir kısmının imalat sanayinden olması daha da sevindirici.

FAİZLERİN ARTMASI YATIRIMLARA ENGEL
Merkez Bankası’nın faiz artış kararını piyasalar olumlu karşıladı. Reel faiz ile politika faizi örtüşmeye başladı ve sadeleşmeye gidildi. Kur artışının önüne geçildi. TL değer kazandı ve güven arttı.  Ancak artan faizlerle birlikte finansa erişim hem zorlaştı, hem de çok pahalı hale geldi. Dünyadaki belki de en pahalı parayı Türk Sanayicisi kullanır hale geldi ki buda yatırımların önünde engel.

YENİ YATIRIMLAR HIZLA HAYATA GEÇMELİ
Piyasalardaki durulma ve rahatlamaya paralel olarak sıkı para politikasında ödün verilmeden sanayi yatırımlarının ucuz ve uzun vadeli finansmanına öncelik verilmesinde yarar var. Önümüzdeki en önemli bir başka sorun olan istihdam artışı için de, ihracat artışı içinde yeni yatırımların hızla hayata geçmesi çok önemli.
fixed-whatsapp-icon