Süleyman KOCASERT

Süleyman KOCASERT

13 Yazı

DENİZLİ’DEN KARADENİZ’E MUHTEŞEM 7 GÜN

Değerli Dostlar, pek çoğunuzun bildiği gibi geçtiğimiz hafta ailem ile beraber Orta ve Doğu Karadeniz turu gerçekleştirdim. Ülkemizin güzelliklerini, kültür ve zenginliklerini sizinle de zaman zaman paylaşmaya çalıştım. Ancak bu gezi ile ilgili o kadar çok mesaj ve telefon aldım,  o kadar çok soru ile karşılaştım ki doğrusu ben de şaşırdım. Hemen herkes rotayı merak ediyordu. Tur ile mi yaptım? Kendim mi planladım? Nerelerde kalınır, ne yenir vs gibi soruları kısaca cevaplamaya çalışacağım.

Öncelikle programı ailecek kendi aracımızla yaptık. Bir tura katılmadık ya da bir turizm acentesini kullanmadık. Büyük kızım Elif ve oğlum Said Batuhan internetten araştırırken, ben de gerek bu seyahati daha önce yapmış olan arkadaşlarımdan ki Ahmet Gündey başta gelir, gerekse Birol Konak gibi Denizli de yaşayan Karadenizli dostlarımdan öneriler aldık. Bu arada çok iyi bir Karadeniz ‘li olan Dünya Gazetesi genel yayın yönetmeni Şeref Oğuz Abimiz ‘e ve Habertürk den Abdurrahman Yıldırım‘a ve Fuat Bursalı abime değerli katkı ve yönlendirmeleri için çok teşekkür ediyorum.

 

1. Gün Amasya: Denizli ‘den yaklaşık 800 km uzaklıkta, 8 saat süren uzun bir yolculuktan sonra varılıyor ama değiyor. Şehzadeler şehri olarak bilinen Amasya, kaya mezarları, kalesi, müzeleri ve tarihi konakları ile görmeye değer. Konaklamayı Yeşilırmak kenarında butik otellerin birinde yapabilirsiniz. Yemek tercihiniz geleneksel Amasya mutfağı olabileceği gibi, Gaziantepli Yılmaz Usta’nın kebaplarını da tadabilirsiniz . Manzara isteyenler Ali Kaya Restoran ve seyir tepesini tercih edebilirler.

 

2. Gün Samsun - Konaklama Ordu: Sabah çok da geç kalmadan yola çıkarsanız öğleye kalmadan Samsun da, Bandırma Vapurunu gezmiş olur ve kendinizi ilk adım meydanın da bulursunuz. Öğle yemeğin de tercihiniz Bafra ya da Terme pidesi olmalı ya da bizim gibi her ikisini de tadabilirsiniz. Samsun’da öğle yemeğinden sonra ver elini Ordu. Amasya - Samsun - Ordu parkuru yaklaşık 280 km ve 3 buçuk saat kadar sürüyor. Konaklama yı denize sıfır Anemon otel de yapabileceğiniz gibi şehir manzarası istiyorsanız, Boztepe de Radisson Blu otelde kalabilirsiniz. Ordu’nun olmazsa olmazı Teleferik ile çıkılan Boztepe de çay eşliğin de şehrin manzarasının keyfini doyasıya çıkarın lütfen.

 

3. Gün: Giresun - Trabzon: Ertesi sabah Giresun yolu üzerinden çıkılan Yoroz Tepesi 1.600 basamaklık bir tırmanış gerektirse de, bulutların üstünde olmak ve o manzara için değer. Öğle yemeği için balık severlere Giresun Şoray Balık, et severlere ise Akçaabat da Komaroğlu Köfte yi öneririm. Konaklama için iki seçeceğiniz var: Giresun Kümbet yaylası ya da Trabzon yaylaları. Biz tercihimizi Zigana Dağında Zitaş Dağ Evlerinden yana kullandık çok da memnun kaldık.

 

4. Gün Trabzon - Rize: Sabah erken saat de Sümela Manastırını gezmenizi öneririm çünkü ilerleyen saatler de çok kalabalık olabiliyor. Uzun Göl’e çok meşhur olduğu için meraktan çıkabilirsiniz ama eski göl değil bilesiniz. Öğle yemeğin de Sürmene de Boza pide de peynirli ve kavurmalı pide, akşam yemeğinde de Rize de Hüsrev de kuru fasulye yemelisiniz. Konaklama için Fırtına Deresi’nde Elikti Butik Oteli tavsiye ederim. Derenin sesi ile uyumak ve adeta dere için de Rafting yapanları izleyerek kahvaltı etmek istiyorsanız doğru adres. Biz o kadar beğendik ki 2 gece kaldık.

 

5. Gün Rize : Ayder Yaylası , Zilkale  ve Palovit Şelalesi mutlaka görülmeli ama benim favorim 2.010 mt de Gito yaylası oldu ama yüksek araç gerekli. Adrenalin severler Fırtına Deresin de Rafting yapmadan, Zip Line ile karşıya geçmeden ve de salıncak binmeden dönmesin. Akşam yemeği için doğru adres Osmanlı Lokantası.

 

6. Gün: Artvin: Borçka Karagöl, Çoruh nehri ve ülkemizin en, dünyanın 6. yüksek barajı Deriner görülmeye değer. Öğle yemeği için üşenmeyin Ardanuç‘da Dede Restoranda gidip Cağ Kebabı yiyin ama mutlaka saat 2 den önce yoksa aç kalırsınız. Şavşat yaylalarında kalmanızı, etraftaki Ahıska ve Gürcü köylerini gezmenizi öneririm. Konaklama için otel isteyenlere Black Forest , bungolov isteyenlere Laşet’i öneririm. Gelelim dönüş yoluna ; aynı güzergah tan geri dönüp Zigana'dan Erzurum'a inebilirsiniz yada benim yaptığım gibi buralara kadar gelmişken devam deyip Ardahan üzerinden Kars ‘a geçebilirsiniz.

 

7. Gün: Ardahan - Kars: Ardahan da Şeytan Kalesine çıkın, Çıldır gölünden dolaşarak Kars’a varın. Kars da Ermenistan sınırına kadar gidip Ani Harabelerini gezmelisiniz. Kars Kalesi ‘ni gezip, eski kaşar aldıktan sonra Erzurum’a doğru yola devam. Son geceyi yorgunluk durumuna göre Erzurum - Erzincan yada Sivas da geçirebilirsiniz ama birden fazla şoför iseniz bizim gibi Göreme de kalıp Kapodokya’yı da gezip Konya üzerinden dönebilirsiniz.

 

Bu program yaklaşık 4.000 km 7 gece 8 günlük bir program. Yorucu mu? Evet yorucu ama kesinlikle değer. İmkan varsa zamanı iyi ayarlar programa 1 ya da 2 gün daha ilave ederseniz daha az yorulur ve daha çok zevk alırsınız. Ancak yeriniz de olsam kesinlikle 1 haftadan daha az planlamazdım. Eğer hala görmediyseniz hiç ertelemeyin ve planlarınız arasına alın lütfen. Ülkemizin müthiş bir bölgesi. Sadece yemyeşil ormanları, vadileri, göl ve ırmakları ile değil aynı zamanda insanları, gelenekleri ve yemekleri için de yapılmaya değer bir tur. Lazları, Ahıska Türkleri, Gürcü köyleri, farklı dilleri, kültürleri ile bizlere ne kadar renkli ve zengin bir ülke olduğumuzu bir kere daha gösteriyor. Umarım faydalı olabilmiş ve niyeti olanlara biraz da olsa fikir verebilmişimdir. Katkıda bulunan dostlarıma ve aileme bir kere daha teşekkür ediyorum.

 

FOTOĞRAFLAR İÇİN: 

https://www.facebook.com/100003075892931/posts/3193017130810785/?extid=BSgjOvrpSrNcPtZn&d=n

fixed-whatsapp-icon