Süleyman KOCASERT

Süleyman KOCASERT

13 Yazı

MERKEZ BANKASI BEKLENENDEN DE İYİSİNİ YAPTI

Piyasaların genel beklentisi 150 baz puan yönündeyken bugünkü Para Politikası Kurulu toplantısından 200 baz puanlık bir faiz artışı çıktı.

MERKEZ BANKASI GÜVEN TAZELİYOR
Böylelikle Merkez Bankası atmış olduğu bu adımla piyasaların bir adım önüne geçmiş oldu. Bir süreden beri piyasa beklentilerinin aksine hareket eden ve güven kaybeden Merkez Bankası; Naci Ağbal yönetimi ile birlikte adeta güven tazeliyor.  Göreve geldiğinde öngörülebilirlik, şeffaflık ve hesap verebilir olma ifadelerini kullanan Ağbal ikinci sınavından da başarı ile geçti ve sözlerini icraatları ile desteklemeye devam etti. Geçen hafta da canlı basın toplantısında gösterdiği performans ile takdir toplayan ve iletişim ile beklentileri fazlası ile karşılayan Ağbal, bugünkü kararlı adımı ile sıkı para politikasının devam edeceği yönündeki tavrını ortaya korudu.

DEZENFLASYON İFADESİ DİKKAT ÇEKİCİ
Bugünkü Merkez Bankası karar metnindeki belki de en önemli ve dikkat çekici ifade “Dezenflasyon sürecinin bir an önce yeniden tesis edilmesi“ Merkez Bankası bu ifade ile net bir şekilde önümüzdeki dönemde de kararlı bir şekilde enflasyonla mücadele edileceğinin net mesajını verdi.

PİYASALAR OLUMLU REAKSİYON VERDİ
Alınan karardan hemen sonra döviz kurlarındaki ciddi gevşeme ve risk primlerimizin hızla düşerek son 9 ayın en düşük seviyelerini görmesi, piyasaların Merkez Bankası kararına olumlu tepki verdiğinin bir göstergesi. Merkez Bankası hem içeride hem dışarıda güven ve saygınlık kazanmaya devam ediyor. Merkez Bankası artık piyasa ihtiyaçlarına göre proaktif hareket ediyor. Oyunu kurallarına göre oynamaya başladı. Piyasalar artık Merkez Bankası kararlarında sürpriz beklemiyor. Buda öngörülebilirlik ile ilgili çok somut bir gelişme. Güven arttıkça, belirsizlikler azaldıkça, kararlı adımlar şeffaf bir şekilde atılmaya devam ettikçe görünüm beklenenden önce pozitife dönebilir.
fixed-whatsapp-icon