Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

480 Yazı

(EKOPOLİTİK) **REKORTMEN BAŞKAN!

**NE SALGIN, NE YANGIN, NE SEL, NE DOĞAL AFET! DTO BAŞKANI ERDOĞAN’DAN BEREKET İÇİN; TAM GAZ HAREKET...

**Bu Başkan,  “politika yapmıyor, üye kaydetmiyor, hamasi sözler etmiyor, boşa nutuk atmıyor.” Hedefi; 19 bine yakın üyeli odasının “ticaret adamı ve iş erbabı” tüm üyelerinin bir bir elini sıkmak, derdini dinlemek ve onlar için projeler üretmek…


Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan sanayi ve ticaret işi ile uğraşan üyeleri ile günde ortalama 15-16 randevulu görüşme yapıyor. Ve kentin en fazla üyeye sahip en büyük STK’sının başkanı olarak Denizli’nin geleceği için önemli işlere imza atıyor.



En son Meclis üyeleri, Gıda Komisyonu Üyeleri ve odanın gıda sektöründe faaliyet gösteren üyeleriyle birlikte Köln’de düzenlenen “sektöründe dünya çapında lider gıda ve içecek fuarı; ANUGA 2021’e” katılan DTO Başkanı Uğur Erdoğan, “Denizlili ticaret adamı her dönemde ayakta kalmayı başarır” mesajını vermeden de edemiyor.



Evet, Uğur Erdoğan ve DTO Heyeti; Almanya Köln’de Uluslararası Gıda ve İçecek fuarında idi. Fuara Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Denizli Milletvekili Şahin Tin de katıldı. Denizli’deki “görüşme trafiğini” burada da hiç aksatmayan DTO Başkanı Erdoğan, Köln’de bulunduğu sürede çok sayıda ziyaret ve temas da gerçekleştirdi.



“Denizli’ye mesleki eğitim veren tematik bir Ticaret Üniversitesi ve kenti Teknik Tekstil’in Başkenti yapacak AB Destekli proje” ile çok konuşulan ve öne çıkan bir STK Başkanı haline gelen Uğur Erdoğan;“Salgınlar, hastalıklar ve doğal felaketlere rağmen 2022 yılı Denizli’de ekonominin altın yılı olacak” diyor.



DENİZLİ TİCARET ÜNİVERSİTESİ’NE ÇEYREK KALDI!
2021’in başında Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Denizli Ticaret Odası (DTO)'nın Denizli Vakıf Üniversitesi Fizibilitesi için yaptığı proje başvurusunu onayladı. DTO'nun yeni dönem girişimlerinden biri olan Denizli Ticaret Üniversitesi'nin kurulabilmesi için gerekli olan fizibilite projesi, böylelikle GEKA'dan gelen destek ile adeta ete kemiğe büründü. Başkan Uğur Erdoğan’ın en çok önemsediği proje olan “Denizli’ye mesleki eğitim veren tematik bir Ticaret Üniversitesi kurulması” çalışmaları önümüzdeki ayların ve 2022’nin de en çok konuşulan konularından biri olacak. Erdoğan’ın “Mesleki eğitim verecek iyi bir branş üniversitesi, yani tematik bir Vakıf Üniversitesi sadece Denizli’nin değil; Uşak, Afyon, Burdur, Muğla ve Aydın İlleri için de önemli bir yüksek öğretim kurumu olacaktır” sözü Denizli’nin ikinci ve hatta üçüncü bir üniversiteye ne kadar yakın bir il olduğunu ortaya koydu.



‘TEKNİK TEKSTİL’İN DE
EN İYİSİ DENİZLİ; OLACAK!
Burada, Dünya Gazetesi Denizli Temsilcisi Osman Nuri Boyacı’nın DTO ve DTO Başkanı Uğur Erdoğan’la ilgili 11 Ekim tarihli ve “Bu proje Denizli tekstilini dönüştürecek” başlıklı köşe yazısına özellikle burada yer vermek çok uygun düştü. Neden mi? Osman Nuri Boyacı arkadaşımızın Dünya Gazetesi’nde yer alan bu değerlendirmesi; “Bu proje ile Denizli dünyada teknik tekstilin ve inovativ tekstil ürünleri üretiminin de en iyisi olacak da ondan.”



“Denizli, yüzyıllardan süzülüp gelen birikim ve deneyimiyle özellikle ev tekstilinde sadece ülkemizde değil dünya pazarlarında adından söz ettiren bir şehir. Sektördeki teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek rekabetçi yapısını güçlendiren Denizli, son yıllarda hazır giyim sektöründe de üretim, markalaşma, tasarım ve Ar-Ge yatırımları yaparak fark edilebilir aşama sağladı. Denizli Ticaret Odası’nın yürüttüğü Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi, sektöre yeni bir açılım sağlayarak, katma değerli üretimle şirketlerin rekabet güçlerini artırıp küresel değer zincirine dahil etmesine katkıda bulunacak. Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi, geleneksel ev tekstilinde uzun yıllardır uzmanlaşan Denizli Ticaret Odası üyesi 2075 tekstil firmasının yaklaşık 1000 tanesinin imalatçı olması fikrinden yola çıkarak hazırlandı. Rekabetçilik ve Yenilik Sektör Operasyonel Programı’na yapılan başvuru kabul edildi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile imzalanan sözleşme ile projeye başlandı.”



BU PROJE DENİZLİ TEKSTİLİNİ DÖNÜŞTÜRECEK
“Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 5 milyon Euro hibe destek verdiği projenin teknik destek ortakları arasında Almanya’dan Aachen Üniversitesi, İtalya’dan Eurecna S.P.A. firması yer alıyor. Yüklenici konsorsiyum Türkiye liderliğini İkada Danışmanlık’ın yürüttüğü projenin takım liderliğine Portekiz’den Yüksek Tekstil Mühendisi Fernando Merino getirildi. Proje öncesinde KOBİ’lerin ve yeni girişimcilerin ihtiyaçlarına göre optimize etmek üzere, 65 tanesi KOBİ statüsünde olan 100 tekstil firması ile anket ve çalıştaylar, proje döneminde ise Danışma ve Yönlendirme Kurulu toplantıları, paydaş çalıştayı, 166 firmanın analizi yapıldı.



Haziran ayında proje hedef grubunda yer alan KOBİ statüsündeki firmalar için sınıf eğitimi ile uygulamalı eğitimler başladı. Projenin en önemli ayağı olan Denizli Teknik Tekstil Merkezi için Denizli OSB Müdürlüğü, 1000 metrekare alan tahsis etti. DTO iştiraki Denizli ABİGEM bünyesinde kurulma çalışmaları süren Denizli Teknik Tekstil Merkezi’ne kullanılacak 29 makineden 25’nin alımı ve kurulumu tamamlandı. Makine kurulumunun yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Teknik Tekstil Merkezi’nin yanında Mesleki ve Test Eğitim Merkezi de kurularak, işletmelerin tüm iş geliştirme, eğitim ve danışmanlık hizmetlerini tek noktadan alabilmesi sağlanacak.



Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, projeyle imalat sanayisinde teknik tekstil alanında kapasite oluşturulmasını ve firmaların bu konudaki dönüşümüne destek olmayı, ayrıca tekstil imalat sanayisinin teknik tekstile dönüşümünü sağlayarak KOBİ’lerin rekabet güçlerini artırıp küresel değer zincirine dahil etmeyi amaçladıklarını söyledi. Erdoğan, “Ülkemizde yüzlerce proje arasından seçilen Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi ile Denizli’yi yüksek katma değerli ürünlerle tanıştıracağız. Teknik Tekstil Merkezi, sanayimize ve şehrimize yeni bir yol çizecek, ufk unu açacak yenilikçi ve önemli bir girişimdir. Sadece yeni ürünler ve buluşlar ortaya çıkmasını sağlamakla kalmayacak, bu alanda faaliyet gösteren firmaların kümelenmesine de yol açacak. Ayrıca, yeni iş kollarında işletmeler kurulmasının da önünü açacak. Şu an eğitimlerin yapıldığı merkezin resmi açılışını bu yıl yapacağız” dedi. Projenin Denizli’nin tekstil yolculuğuna yeni bir ivme kazandıracağı, ürün yelpazesini genişleteceği ve zaman içinde Denizli ihracatının kilogram fiyat değerini yükselteceğini şimdiden söyleyebiliriz. Denizli böyle inovatif, firmalara dokunan ve vizyon kazandıran projelerin yenilerini bekliyor..” (Osman Nuri Boyacı; Dünya Gazetesi)



Kısacası; Bu Başkan, yani DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan “politika yapmıyor, üye kaydetmiyor, hamasi sözler etmiyor, boşa nutuk atmıyor.” Hedefi; 19 bine yakın üyeli odasının “ticaret adamı ve iş erbabı” tüm üyelerinin bir bir elini sıkmak, derdini dinlemek ve onlar için projeler üretmek..
fixed-whatsapp-icon