İbrahim TÜRKÇÜER

İbrahim TÜRKÇÜER

11 Yazı

ÜÇÜ BİR ARADA: TRİDEMİ

Kış ayları geldi, havalar soğudu. Ancak çevremize baktığımızda mevsimsel olarak beklediğimizden ya da alışık olduğumuzdan daha fazla sayıda hasta olan insan olduğunu görüyoruz, hissediyoruz.

Hasta olanların çoğunluğu üst solunum yolu enfeksiyonlarından şikayet ediyorlar. Ama azımsanmayacak oranda da bulantı, kusma ve ishalin eşlik ettiği mide-barsak sistemi etkilenmiş kişilerde görmek mümkün.

Acil servislerde bahsettiğimiz hastalardan bol miktarda görüyoruz. Hasta olan kişiler aynı zamanda hastalığının bir haftadan uzun sürdüğünü, uzun süredir geçmediğini, iyileşir gibi olup tekrar alevlendiğinden bahsediyor.

Bu durumların sebebi nedir derseniz? İnfluenza, RSV (Respiratuvar sinsityal virüs), Covid-19’un aynı anda görüldüğü ‘tridemi’ denilen benim tabirimle ‘üçü bir arada’ virüs kaynaklı enfeksiyonlardır, diyebiliriz. Bu üçlünün ya da dördüncü olarak farklı virüslerin ya da mikroorganizmaların sebep olabileceği bulantı, kusma ve ishal durumunu da eklersek karşı karşıya olduğumuz tabloyu dördü bir arada ‘tetrademi’ye güncellemek gerekebilir.

Bu virüsler yeni değil, her yıl bu dönemlerde varlıklarını hissettiriyorlardı. Bu yıl neden farklı dersiniz? Pandemi döneminde neredeyse üç yıla yakın bir zaman hem covid-19 enfeksiyonunun daha fazla görülmesi, baskın hale gelmesinden hem de maske-mesafe-hijyen kurallarına dikkat edilmesi nedeniyle kişiler arasında yayılamadığı için çok bir varlık gösteremediler. Pandemi döneminde nadiren hastalık yaptıkları için bağışıklık sistemimiz de bu virüsleri unutmaya yüz tuttu. Kendini çok hızlı değiştirebilen bu virüslere karşı kalıcı bir bağışıklıkta mümkün değil, onun için grip aşılarını her yıl yeniden yaptırıyoruz. Artık maske-mesafe-hijyen kurallarına da azami özen gösterilmiyor. Tüm bu sebepler bir araya gelince bu dönem ciddi bir artış meydana geldi.

BU HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
Öncelikle vücut direncimizi artırıp, bağışıklığımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Mevsimine uygun beslenmek, bol meyve sebze tüketmekle başlayabiliriz. Düzenli ve yeterli uyku vücudumuzun dinlenebilmesi için çok önemli. Ayrıca yaşımıza ve sağlık durumumuza uygun egzersiz ve spor aktivitelerini ihmal etmemeliyiz. Havalar soğudu ve kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçiriyoruz. Bulunduğumuz ortamları sık sık havalandırmalı, ortak kullanım alanlarının temizliğine dikkat etmeliyiz.

Ellerimizi sık yıkamalı, olabildiğince yakın temastan kaçınmalı, havlu gibi ortak kullanılan eşyaları kişiye özel hale getirmeli, havalandırması iyi olmayan, kalabalık ve mesafeyi koruyamadığımız durumlarda maske kullanmayı ihmal etmemeliyiz. Özellikle kronik sağlık problemleri, bağışıklık sistemini baskılayan hastalığı (hematolojik, onkolojik hastalıkları ve diyabet gibi) olan, 65 yaş üstü kişilerin daha da dikkatli olması önemli.

Hasta olduğumuz zaman da endişe etmeden, aile hekimimize, polikliniklere veya sağlık kuruluşlarına başvurup muayene olduktan sonra tedaviye başlanması gerektiğini unutmamalıyız. Başkasına yazılan ilaçları kullanmak, viral hastalıklarda anti-viral ilaçlar yerine antibiyotik kullanmak gibi yanlışlara düşmemek gerektiğini aklımızdan çıkarmamak gerekiyor. Doktorunuza muayene olmadan, danışmadan ilaç kullanmayalım.

Sağlıklı günler dilerim.
fixed-whatsapp-icon