İbrahim TÜRKÇÜER

İbrahim TÜRKÇÜER

11 Yazı

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN TAVSİYELER

Sağlık Bakanlığımızın açıklamaları, ülkemizde ve Dünyada vaka sayılarının düzenli bir şekilde azalma eğiliminde olması, aşılama sayılarının ve bağışıklık kazanmış insan sayısının global olarak her geçen gün artmaya başlamasıyla birlikte son gelişmeleri değerlendirdiğimizde pandemiden çıkacağımızın göstergesi olan ışık tünelin ucunda göründü diyebiliriz. Maske, mesafe, temizlik kurallarına özen göstererek birçok enfeksiyondan korunabileceğimizi hatırlatarak sıcakların bastırdığı, yaz aylarının geldiği günlerde sağlıklı yaşam için nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsedelim.

Pandemi sürecinde ağırlıklı olarak evde kalarak normal fiziksel aktivitelerimizi bile yapmakta zorlandık. Kısıtlamaların azalacağı hatta kalkacağı döneme giriyoruz. Bu dönemi iyi bir planlamayla çok verimli kullanarak sağlıklı bir yaşam tarzına adım atabiliriz. Yaz dönemine öncelikle günlük yaşantımızı düzenleyerek başlamalıyız. Temel kurallar; kaliteli bir uyku,  sağlıklı beslenme ve kendimize uygun günlük spor aktiviteleri. En az sekiz saat kesintisiz kaliteli bir uyku uyuyabilmek güne dinç ve mutlu başlamanızı sağlayacaktır. Kaliteli uyku içinde sağlıklı beslenme, sağlık durumunuza uygun düzenli ve sürekli spor aktivitesi (günlük 30-40 dakikayı geçmeyen tempolu yürüyüş gibi) şart. Fiziksel kapasiteniz iyileştikçe spor aktivitelerine ayıracağınız zamanı artırmak sizin elinizde.



Bir günümüzü gözden geçirdiğimizde uykunun çoğunlukla bizim için ikinci ya da üçüncü planda olduğunu diğer işlerimize,  faaliyetlerimize yer açmak veya daha fazla zaman ayırmak için uykumuzdan feragat ettiğimizi görürüz. Uykumuzdan feragat ederek yaptığımız şey bir sonraki günü kendimizden çalmaktır aslında. Yetersiz ve kalitesiz uyku önce güne yorgun olarak başlamamıza gün içinde dikkatsizlik, odaklanma ve hafıza sorunları yaşamamıza yol açacaktır. Bunu alışkanlık haline getirdiğimizde ise kronik stres, depresyon, beslenme bozukluğu, obezite, kazalar, hatalar, başarısızlıklar gibi saymakla bitmeyen sorunlar yumağı ile baş başa kalabiliriz.



Uyku hem zihinsel hem de fiziksel sağlığımız için olmazsa olmazlardan biridir. Son yıllarda uyku hakkında yapılan akademik ve bilimsel çalışmaların arttığını görüyoruz. Uyku kalitesi, uyku bozuklukları, uyku problemleri ve ilişkili hastalıklar. Bu çalışmalara göz attığımızda hemen aklımıza uyku problemlerinin sadece psikolojik hastalıklara yol açtığı gelmesin. Bilimsel çalışmalara göz attığımda ben de gördüm ki psikolojik problemlerin yanında beklentimin de üzerinde onkolojik, nörolojik hastalıklar, kardiyo-vasküler, bağışıklık, kas iskelet sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığın sebeplerinden biri olduğuna dair bulgular olduğunu gördüm.



Vücudumuzun tüm yorgunluğunu atıp dinlenebilmesi, kendini yeni güne hazırlayabilmesi için, Beynimizin işlevlerini sorunsuz yerine getirebilmesi, hafızamızın güçlenmesi için, Vücudumuzun dinlenmesi, bağışıklık sistemimizin güçlenmesi, kalp sağlığımızı koruyabilmemiz için, Hormonlarımızın düzenli ve dengeli salınımı, beslenme düzeni ve obezite riskini azaltmak için, Ruhsal dinginliğimizi sağlamak, kırılganlığımızı ve stresimizi azaltmak için kaliteli, düzenli, sekiz saatlik uykumuzdan ödün vermeyelim. Sağlıklı yaşam önerilerimize bıraktığımız yerden devam etmek üzere, sağlıkla kalın uykusuz kalmayın.

fixed-whatsapp-icon