İbrahim TÜRKÇÜER

İbrahim TÜRKÇÜER

11 Yazı

COVİD-19 PANDEMİSİ TÜM ŞİDDETİYLE DEVAM EDERKEN, GRİP MEVSİMİ GELDİ ÇATTI

Her akşam haberlerde pandemiyle ilgili günün pozitif vaka sayıları, ağır hasta veya pnömoni oranları,  hayatını kaybedenlerin rakamları eminim eskisi kadar dikkatimizi çekmiyor ya da tedirgin etmiyor. Amerika Birleşik Devletlerindeki seçimleri belki daha yakından takip ettik. Neden?

Covid-19 pandemisine karşı ister istemez duyarsız hale geldik. Televizyon ekranlarında, sosyal medyada, gazetelerde pandemiyle ilgili haberleri görünce hemen kanal değiştiriyor, başka sayfaya geçiyoruz!!!! Neden?

Cevap olarak sanırım pandemi zihinlerde bitti, önemini kaybetti. Bu durumun başka açıklaması olamaz. Pandemi ile ilgili verilere baktığımızda hasta sayılarının her geçen gün arttığına şahitlik ediyoruz. Pandeminin ilk dönemlerindeki deneyimlerimize, sürekli yapılan MASKE, MESAFE, HİJYEN uyarılarına, alınan tüm önlemlere ve çabalara rağmen pozitif vaka sayıları artmaya devam ediyor.

Ama bu duruma önce kendimizden başlayarak dur demeliyiz. Yoksa kendimiz ya da bir yakınımız hastalandığında ve yatarak tedavi olması gerektiğinde servislerde, yoğun bakımlarda yer bulamaz hale gelebiliriz. Sağlık alt yapımızın güçlü olması, hekim, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarımızın can siperane hizmet vermesiyle mücadeleye devam ediyoruz.

Pandemiyle mücadele asla tek taraflı savaş vererek kazanılmaz. Topyekün bu mücadeleye katılmamız gerekiyor. Herkes üzerine düşen görevi eksiksiz yerine getirmeli. Maske takılmaması, mesafeye dikkat edilmemesi, hijyen kurallarına uyulmaması pandemiyle savaşta saf değiştirildiği anlamı taşımaktadır. Zincirin halkalarından biri görevini yapmadığında, koptuğunda mücadeleyi kazanmamız çok zor olacak.

Gelelim grip mevsimine. Havalar soğumaya başladı. Kış dönemi hastalıkları da kapımıza dayandı. Açık alanlar yerine kapalı alanlarda daha fazla zaman geçireceğiz. Okullar açıldı. Sosyal ve çalışma hayatı devam ediyor. Eğer çok basit olan MASKE, MESAFE, HİJYEN kurallarına uyarsak kış dönemi hastalıkları ve özellikle gribal hastalıklara karşıda önlem almış oluruz. Yoksa covid-19 pandemisinde gribal enfeksiyonların kol gezdiği ikinci bir cephe açılmış olacak. Riskli gruplardan başlayarak grip aşıları yapılmaya başlandı. Eğer riskli grupta iseniz aşı yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

Aşı demişken araştırma ve geliştirme süreçleri tamamlanmış covid-19 aşısının insanlığın hizmetine sunulması pandemiyle mücadelenin dönüm noktalarından biri olacaktır.

İzmir depreminde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar dilerim. Doğal afetler özellikle deprem ülkemizin gerçeklerinden bir tanesi. Depreme hazırlıklı olmanın, deprem anında ne yapılması gerektiğini bilmenin birçok hayatı kurtardığına şahit olduk. Evimizde yapısal olmayan tehlikeleri ortadan kaldırmamız (deprem anında devrilebilecek eşyaların sabitlenmesi), deprem çantamızın olması, deprem anında hayat üçgenini nasıl oluşturacağımızı bilmemiz önemli noktalardan bazıları…

Son söz, pandemi tüm hızıyla devam ederken üstümüze düşen görevleri eksiksiz yerine getirmeyi unutmayalım. Hem covid-19 hem de gribal enfeksiyonlardan korunmak için MASKE, MESAFE, HİJYEN…

Sağlıcakla kalın…..
fixed-whatsapp-icon