İbrahim TÜRKÇÜER

İbrahim TÜRKÇÜER

11 Yazı

OMİCRON

Pandemi başladığından beri Covid-19 hastalığına neden olan virüs birçok değişikliğe (mutasyona) uğradı. Ancak son mutasyon sonrası ortaya çıkan Omicron varyantı hayatımıza bir girdi pir girdi.

Dünyada günlük vaka sayıları çok yüksek rakamlara ulaştı. Ülkemizde de benzer olarak günlük vaka sayıları 70 binlerin üzerine çıktı.

Bu durumun birkaç nedeni var. Öncelikle omicron varyantının bulaşıcılığının çok çok yüksek olması, kişisel koruyucuların kullanımına dikkat edilmemesi, bir diğeri hastalık semptom ve bulgularının gribal enfeksiyona benzerliğinin artması, hastalığın önceki dönemlere göre daha hafif seyretmesi, hasta olan kişilerin test yaptırmaması, izolasyon kurallarına uymamaları ...

Pandeminin başından beri ifade edildiği gibi kişisel koruyucu önlemler, maske kullanılması, el yıkama, hijyen, sosyal mesafe (omicronla birlikte kişiler arası mesafe en az 3 metre olmalı) daha da önemli hale geldi.

Aşılanma sayıları Dünya genelinde ve ülkemizde giderek artıyor. Mutasyonlar sonrası aşıların hastalıktan koruma düzeyi azalsa bile ağır hastalık, yoğun bakım yatışlarını ve ölümle sonuçlanan hastalık oranlarını düşürmesi nedeniyle hala önemli. Mevsimsel grip aşılarında her yıl güncelleme yapıldığı gibi covid-19 için de yeni ortaya çıkan varyantlara karşı bağışıklığı sağlayacak aşı çalışmaları devam ediyor.

Omicron varyantının ortaya çıkmasının iyi tarafından bahsetmeden geçmemek gerekiyor. Bu kadar yaygın hastalık yapması ve bulaşıcılığa rağmen hastaneye, yoğun bakıma yatış ve ölüm oranlarının düşük olması nedeniyle araştırmalar devam ediyor, sonuçlandığında daha kesin konuşabiliriz ancak omicron varyantının pandeminin sonuna yaklaşıldığının habercisi olduğunu söyleyebiliriz.

Hem ilköğretim hem de üniversitelerde yarıyıl tatilleri başlamak üzere. Bu durum ülkemiz genelinde insan hareketliliğini artıracak. Maske, mesafe, hijyen kurallarına, aşılarımızı tam doz olmaya azami özen gösterelim. Soğuk algınlığı ya da gribal enfeksiyonum var deyip es geçmeyelim. Covid-19’a yakalanmış olabiliriz. Eğer hasta isek izolasyon önlemlerini alalım. Vaka sayılarına göre yatarak tedavi alması gereken veya yoğun bakım ihtiyacı olan hasta sayılarının sağlık alt yapımızı zorlayacak veya aşacak bir seviyede olması durumu söz konusu değil ancak hep tekrar ettiğimiz kurallara uymazsak sayıların ikiye üçe dörde katlaması, buna bağlı olarak sağlık sistemimizin kapasitesini aşan durumlarla karşılaşmamız mümkün.

Kış aylarında bağışıklığımızı güçlendirecek şekilde dengeli ve D vitamininden zengin beslenmeye dikkat edelim, uykumuzdan ödün vermeyelim. Sağlıklı yaşam önerilerini aklımızdan ve hayatımızdan çıkarmayalım.

Sağlıklı günler dilerim.

 
fixed-whatsapp-icon