Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

464 Yazı

(EKOPOLİTİK) ÖZGÜR ÖZEL’E DENİZLİ’DEN DÜZELTME VAR

**ZEYBEKCİ; “ÖZEL, ZİYARET ETTİĞİ ŞEHİRDEN BİHABER!”



Geçtiğimiz Cumartesi Denizli Mitingi’nde halka seslenen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ortaya attığı işten çıkarma verileri ve “Denizli’de 200 bin kadın işçi işsiz kaldı!” açıklaması tartışma başlattı. CHP Lideri Özel’in önce mitingde, sonra da televizyon kanallarında sarf ettiği sözlerine ilk yanıt son Ekonomi Bakanı ve AK Parti’nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci’den gelirken, ardından Denizli Sanayi Odası, Denizli Ticaret Odası ve Denizli Ticaret Borsası birer yazılı bir açıklama ile Özgür Özel’i adeta rakamlarla yalanladı.



ÖZEL NE DEMİŞTİ?
Özay Gönlüm Meydanı’ndaki mitingde yaşanan ekonomik krizin işletmeleri ve çalışanları zor duruma düşürdüğünü, işten çıkarmaların yaşandığını söyleyen Özel, Denizli’de irili ufaklı 2 bin 700 işletmenin kapandığını savunmuştu.  CHP Lideri Özel konuşmasının devamında tekstil sektöründeki istihdam kaybını ise 200 bin olarak işaret etmiş ve; “200 bin genç işsiz kaldı. Nedeni çok basit. Dolar arttıkça iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Tekstilcinin dünyada rekabet edebilmesi için de bu kur çok ucuz. Dışarı teklif verip işi alamıyorlar. İşi alamayınca istihdam sorunu çıkıyor. Bu duruma bu ülkeyi kim getirdi?” ifadelerini kullanmıştı.





TV KANALLARINDA DA AYNI VERİLERİ KULLANINCA…
CHP Genel Başkanı Özgür Özel dün akşam katıldığı Halk TV’deki programda da benzer verileri kullandı. Bu kez kapanan işletme sayısını 2 bin olarak ifade ederek bilginin partililer tarafından miting öncesi kendisine iletildiğini belirtti. Özel  “Sadece Denizli’de 2 bin tane imalathane kapanmış, 200 bin kadın işsiz kalmış. 200 bin kadının işsiz kalması ne demek? Akıl almaz bir rakam” dedi.



ÖZEL’E BU RAKAMLARI KİM VERDİ?
CHP Lideri devamla “Cumartesi mitinginden önce arkadaşlar not verdi. 3 kere kontrol ettirdim. 200 bin kişi işsiz kalsa… Hakikaten büyük bir infial var… Neden? Maliyet yüksek… Diyor ki 17 bin lira, yemeği, yol parası, şusu busu bana maliyeti bin dolara geliyor. Kendine 550 dolar veriyoruz bana maliyeti bin dolara geliyor. Dışarıda bu işi 250 dolara hallediyorlar. Ben iş alamıyorum işsiz kalıyorlar” İfadelerini kullanırken, CHP Denizli’de bu bilginin Genel Başkan Özel’e kim veya kimler tarafından verildiği tartışma konusu oldu.. Oysa CHP Denizli’den Özgür Özel’e “Tekstilde kriz var. Son bir kaç ayda 20 bin tekstil işçisi işinden oldu” denildiği, bunun ise yanlış anlaşılmış olabileceği belirtiliyor.



“SEN ZİYARET ETTİĞİN ŞEHİRDEN BİLE HABERSİZSİN ÖZGÜR ÖZEL!”
Özel’in sözlerine Denizlili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zeybekci ise sosyal medyadan yanıt verdi. Programın o bölümüne ait videosunu paylaşan Zeybekci; “Sen ziyaret ettiğin şehirden bile habersizsin Özgür Özel! 2022 yılında Denizli özelinde sisteme kayıtlı çalışan sayısı 345 bin iken kadın çalışan sayısı 128 bin 884'tür. 2023 yılında ise sisteme kayıtlı çalışan sayısı 327 bin 300 iken kadın çalışan sayısı 126 bin 700'dür. Yani EYT'ye rağmen Denizli'de kadın çalışan sayısı oransal olarak artmıştır. İddia ettiğin gibi 200 bin kadın çalışanımızın işten çıkması gibi bir durum yoktur” ifadelerini kullandı.



DSO “SANAYİCİNİ SIKINTISI VAR, ANCAK…
Öte yandan; Denizli Sanayi Odası (DSO) da CHP Lideri Özgür Özel’in verdiği rakamların gerçeği yansıtmadığını savunarak yazılı bir açıklamada bulundu. DSO’nun açıklaması ise şöyle oldu; “Reel sektör olarak üretimimizin daraldığı, istihdam rakamlarımızın görece gerilediği bir süreçle karşı karşıyayız. Dış pazarların daralması, Avrupa’da yaşanan resesyon ve ülkemizde uygulanan kur politikası bu daralmanın sebepleri arasında yer almaktadır.”



“SANAYİCİ DOĞRU TEŞHİS VE DOĞRU TEDBİR BEKLİYOR!”
Denizli Sanayi Odası’nın konuyla ilgili yazılı açıklaması şöyle devam etti; “Yaşadığımız tüm bu olumsuzluklara rağmen, sanayicinin sıkıntısı doğru değerlendirilmeli; sorunlara dair teşhisler doğru konulmalıdır. Dün gece Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’in Halk TV ekranlarında Denizli özelinde verdiği rakamlar doğruyu yansıtmamaktadır. Denizli’de toplam işyeri sayısı 2022 yılında 30.951 iken, 2023 yılında 31.205 olmuştur. Ocak 2022- Aralık 2023 tarihleri arasında imalat sektöründe faaliyet yürüten işyeri sayısı ise 5.624’ten 6.058’e yükselmiştir.”



DSO’DAN 200 BİN RAKAMINA YALANLAMA!
DSO’nun basın açıklamasında Özel’in verdiği rakamlara ve “kadın istihdamında 200 bin azalma” sözüne de itiraz geldi. Ve, “Denizli’de toplam çalışan sayısı 2022 yılında yaklaşık 345 bin iken 2023 yılında 327.300’e düşmüştür. Toplam istihdam edilenlerin yaklaşık %40’ına karşılık gelen kadın çalışan sayımız 2022 yılında 128.884 iken 2023 yılında 126.700 ile devam etmiştir. Bu rakamlar değerlendirilirken EYT’nin etkisini de göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Dolayısıyla zikredilen ‘Denizli’de kadın çalışan sayısında 200 bin azalma’ ifadesinin bir gerçekliği söz konusu değildir” denildi.



İSTEĞİMİZ SİYASETE ALET EDİLECEK ABARTILI RAKAMLAR DEĞİL…
DSO Yönetimi yaptığı açıklama ile “Yaşadığımız sorunları siyaset dünyasının doğru bir şekilde değerlendirmesini ve bu sorunlara ciddi bir şekilde çözüm üretmesini beklemekteyiz” görüşünü paylaştı ve şöyle devam etti; “Siyasete alet etmek için üretilmiş abartılı rakamlar, gerçeklikten kopuk teşhisler, akıldan uzak yorumlar doğru tespitlerde bulunmamızı zorlaştırdığı gibi, doğru çözümler üretmemize de engel olacaktır.”

“BİR ANA MUHALEFET LİDERİ DAHA HASSAS VE SORUMLU DAVRANMALI!”
Bir bölge ya da sektör hakkında rakamlar dile getirilirken sorumluluk ile hareket edilmelidir. Toplumda bulundukları konum itibarıyla söylemleri önemli olan kişilerin, konuştukları konular ve dile getirdikleri rakamlar hakkında azami hassasiyete sahip olmaları gerekmektedir. Ana muhalefet partisi de dahil olmak üzere, siyaset kurumunun tüm bileşenlerinin iş dünyasının sorunlarına daha ciddi yaklaşmaları temel beklentimiz ve talebimizdir. Denizlimiz asırlardır devam eden girişimci ruhu, istihdam gücü ve çalışma azmiyle üretmeye ve ihraç etmeye kararlılıkla devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyururuz” denildi.



ODALARDAN TEPKİ VE DÜZELTME!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Denizli’de işsiz kalan tekstil işçileriyle ilgili verdiği rakamlara dair birer düzeltme de Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, ile Denizli Ticaret Borsası’ndan (DTB) da geldi. DTO Başkanı Uğur Erdoğan, “Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’in dün gece Halk TV’de katıldığı programda dile getirdiği Denizli’ye dair açıklamalar, şehrimizde kamuoyumuz ile iş alemimiz tarafından hayretle karşılanmıştır. Toplam çalışan sayısının 327.300, kadın çalışan sayısının 126.700 olduğu şehrimizde, Sayın Özel’in 200.000 gibi afaki bir sayıda kadın çalışanın işten çıkartıldığı yönündeki açıklamaları, hiçbir surette doğruyu yansıtmamaktadır! Kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi adına, Denizli iş dünyamız ile itibarına zarar verecek şekildeki gerçekleri yansıtmayan açıklamalardan uzak durulması gerektiğine dikkat çekerek; bu konudaki görüşlerimizi, girişimciliği ve çalışkanlığıyla tüm Türkiye’ye örnek olmuş halkımızın bilgisine sunarız.



ERDOĞAN; “İTİBAR TÜKENMEYEN SERVETTİR!”
DTO Başkanı Erdoğan devamla; “Her kesimden herkesi kapsayan iş aleminin içinde bulunduğu durumun, kamuoyunu yanıltacak şekilde gerçeklikten çok çok uzak rakamlarla siyasete alet edilmesi, ülkesinin ve milletinin çıkarlarını gözeten hiç kimseye hiçbir şey kazandırmayacaktır! Sektörlerimizin geleceğiyle doğrudan ilgili bu derece hayati konuların yalan yanlış bilgilerle çarpıtılarak hiç istemediğimiz ve beklemediğimiz bir çıkmaza sokulmaya çalışılması, iş insanlarımızı ticari ilişkilerinde son derece zor durumda bırakacaktır. Bu türde toplumsal sorumluluk ve hassasiyet gerektiren konulardaki açıklamalar ile değerlendirmelerde dikkatli davranılması ve tutarlı olunması, sonrasında altından kalkılamayacak sonuçlara da yol açmaması açısından son derece önemlidir. Bazı şeylerin şüyuu vukuundan beterdir… Şehrimizin kamuoyu nazarındaki itibarı bizim için baş tacıdır çünkü, Denizli iş dünyası olarak şunu çok iyi biliyoruz ki itibar tükenmeyen servettir!  Öte yandan kadınlarımızın emeği, ekonomimizin can damarlarından biridir. Şehrimizde yaşayanların üçte biri çalışan durumundadır ve her üç çalışanımızdan en az biri de kadındır. Denizli çalışkan ve üretken; 4 milyar 200 milyon doların üzerindeki yıllık ihracatıyla da ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan Türkiye’nin 9’uncu ihracatçı şehridir. Kadın çalışanlarımız, bu başarımızdaki en önemli unsurdur.”



DTB BAŞKANI TEFENLİLİ; “AÇIKLAMA GERÇEĞE AYKIRI!”
CHP Lideri Özgür Özel’in Denizli açıklaması için Denizli Ticaret Borsası Başkanı Başkanı İbrahim Tefenlili de bir bildiri yayınladı. Tefenlili’nin açıklaması şöyle; “Bilindiği üzere, Cumhuriyete Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Özgür Özel, bir televizyon kanalında Denizli iş dünyasına dair açıklamalarda bulunmuştur. Kamuoyumuzu bu gerçeğe aykırı açıklamalar hakkında bilgilendirmek isterim. Sayın Özel, yapmış olduğu açıklamada, Denizli’de 200 Bin Kadın işçinin işten çıkarıldığını, 2 Bin işyerinin kapandığını beyan etmiştir. 2022 yılında İlimizde yaklaşık 128.884 kadın çalışan bulunmakta idi. 2023 yılında ise EYT olarak bilinen düzenlemenin de etkisiyle kadın çalışan sayısı yaklaşık 126.700 olarak gerçekleşmiş, ancak genel çalışan içinde kadın çalışanların oranı %37.35’ten %38.71’e yükselmiştir.

Diğer taraftan, Denizli’de toplam işyeri sayısı 2022 yılında 30.951 iken, 2023 yılında 31.205 olmuştur. Ocak 2022- Aralık 2023 tarihleri arasında imalat sektöründe faaliyet yürüten işyeri sayısı ise 5.624’ten 6.058’e yükselmiştir. Dolayısıyla İlimizde 200 Bin kadın çalışanın işten çıkarıldığı ve 2 Bin İşyerinin kapandığı bilgisi gerçek dışıdır.  İlimizde zaten 200 Bin kadın çalışan yoktur. Sayın Özgür Özel’in açıklamaları,  Ülke genelinde İlimiz ekonomisine bakışı, İş dünyamızın itibarını ve İlimiz sektörlerine finansman sağlayan kuruluşları olumsuz etkileyerek zarar verecek niteliktedir. Siyaset dünyamızdan beklentimiz, iş dünyasının sorunlarına ciddi ve akılcı yaklaşımlar sunmasıdır. Kamuoyunun bilgisine sunarım. Saygılarımla.”
fixed-whatsapp-icon