Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

575 Yazı

EKOPOLİTİK: FETÖ’NÜN BAŞINA DENİZLİ TAVAS’LI BÜYÜK ABİ GEÇİYOR?

25 yıldır yaşadığı Amerika Birleşik Devletleri’nde tedavi gördüğü hastanede ölen FETÖ Örgütü’nün lideri Fethullah Gülen’in yerine örgütün ikinci adamı, üst düzey imamlarından Denizli Tavas’lı İsmail Büyükçelebi’nin geçeceği öne sürüldü.



Denizli'de FETÖ soruşturmasına yönelik hazırlanan ilk iddianamede "Fethullah Gülen'den sonra örgütün ikinci adamı İsmail Büyükçelebi" ifadesi yer almış ve yurtdışında olan Büyükçelebi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Ayrıca FETÖ’nün çatı yapısında bulunan Üst Düzey İmamı ve “büyük abi” olarak anılan ismi “İsmail Büyükçelebi'nin "The Respect Institute Inc" isimli FETÖ kuruluşuna Türkiye'den “fitre, zekat vs.” adı altında bağış toplamayı halen sürdürdüğü tespit edilmişti. Tavas’lı Büyükçelebi ayrıca, İçişleri Bakanlığının Terör Arananlar Kırmızı Listesi'nde 10 milyon liraya kadar ödülle yer alıyor.





BÜYÜKÇELEBİ İSMİ VASİYETTE VAR MI?
Adı Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı ile Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamelerinde “FETÖ’de İkinci Adam” olarak geçen Denizli Tavas’lı Büyükçelebi; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen ABD'deki "The Respect Institute Inc" isimli kuruluşa Türkiye'den yaklaşık 2 milyon dolar gönderilmesiyle ilgili soruşturmada da anılıyor. Büyükçelebi'nin "Hocaefendinin emaneti" dediği "Respect" için özellikle Ramazan aylarında para topladığı da belirtiliyor. Ve bu konuda en sonuncusu Mart 2024 tarihli youtube’da video klipleri yer alıyor. Bu arada Fethullah Gülen’in geride bir vasiyet bıraktığı ve İsmail Büyükçelebi isminin de bu vasiyette yer aldığı iddia ediliyor.





TAVASLI YÜKSEK İMAM GÜLEN’İN ABD’DE YANINDAYDI?
Ergenekon, Balyoz ve askeri casusluk gibi kumpas davaları, 7 Şubat MİT krizi ve 15 Temmuz darbe girişiminin arkasındaki FETÖ’nün elebaşı olarak anılan ve hakkında Türkiye’de çok sayıda dava bulunan Fethullah Gülen yaşadığı ABD’de hayatını kaybetti. Ölümüyle birlikte akla ilk gelen isimlerden biri de doğal olarak FETÖ’nün ikinci adamı olduğu iddia edilen Denizli Tavaslı İsmail Büyükçelebi oldu. Büyükçelebi’nin ismi 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden itibaren çok sayıda iddianamede ve medya haberinde sık sık geçmişti. Sabah Gazetesi, NTV, A.A ve Ajanslar, Sputnik Türkiye vs. gibi medya organları Son anına kadar ABD’de Gülen’in yanında olan İsmail Büyükçelebi’nin “FETÖ’ye en yakın isim ve Örgütün 2. Adamı” olduğunu yazmıştı. İşte o haberlerden bazıları;



FETÖ'NÜN 2. ADAMI İSMAİL BÜYÜKÇELEBİ İDDİANAMEDE
Denizli'de FETÖ soruşturmasına yönelik hazırlanan ilk iddianamede "Fethullah Gülen'den sonra örgütün ikinci adamı İsmail Büyükçelebi" ifadesi yer aldı. Yurtdışında olan Büyükçelebi hakkında yakalama kararı var. Fethullah Gülen’in Denizli'de FETÖ soruşturmasına yönelik hazırlanan ilk iddianamede "Fethullah Gülen'den sonra örgütün ikinci adamı İsmail Büyükçelebi" ifadesi yer aldı. Yurtdışında olan Büyükçelebi hakkında yakalama kararı var. Denizli'deki FETÖ soruşturmasında ilk iddianame hazırlandı. İddianameye göre, Fethullah Gülen'den sonra örgütün ikinci adamı İsmail Büyükçelebi. Denizli'nin Tavas ilçesinde Fethullahçı Terör Örgütü'ne yönelik soruşturma kapsamında örgüte ait çok sayıda dershane, yurt ve pansiyon olduğu belirlendi. Soruşturmada 31'i tutuklu 72 şüpheli hakkındaki iddianame tamamlandı. Tavas Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Fetullah Gülen'den sonra örgütün ikinci adamının İsmail Büyükçelebi olduğu belirtildi. İddianamede, örgütün Büyükçelebi'nin memleketi Tavas'a büyük önem verdiği, ilçenin Denizli'deki 6 eyaletten biri seçildiği vurgulandı. Hakkında yakalama kararı bulunan İsmail Büyükçelebi'nin FETÖ’nün çatı ekibinde yer aldığı ve örgütün 12 büyük imamından biri olduğu belirtildi. İddianamede, 72 şüphelinin silahlı terör örgütüne üyelik suçundan yargılanmaları talep edildi. Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamenin kabul edildikten sonra yargı süreci başlayacak… (4 Ekim 2016 NTV)



FETÖ ELEBAŞI GÜLEN'İN SIRDAŞI İSMAİL BÜYÜKÇELEBİ!
FETÖ içinde üst düzey sorumlu yönetici imam olarak uzun yıllar faaliyet yürüten Büyükçelebi, örgütte "Büyük Abi" olarak tanınıyor. Darbe girişiminin ardından çözülmeye başlayan FETÖ'de güç mücadelesi baş gösterirken elebaşı Fetullah Gülen'den sonra yerine kimin geçeceği tartışması, gözleri örgüt yöneticilerinden oluşan "karanlık kurul" üyelerine çevirdi. FETÖ'nün "başyüceler" ya da "istişare heyeti" de denilen kurul üyeleri arasında örgütün sözde "ABD imamı" İsmail Büyükçelebi de yer alıyor. AA muhabirinin dava dosyalarından derlediği bilgiye göre, FETÖ elebaşı Gülen'in 1966'da vaiz olarak geldiği İzmir Kestanepazarı'ndaki faaliyetleri sırasında örgüte ilk kazandırdığı isimlerden biri olan Büyükçelebi, uzun yıllar örgüt içinde önemli kademelerde görev yaptı. Örgütün İzmir Tepecik'te açtığı ilk evde kalan ve Fetullah Gülen'in düzenlediği kamplara katılan Büyükçelebi, 1996-1997'de örgüte ait Zaman gazetesinde görev aldı. Örgütün sözde Ankara ve Türkiye imamlığı görevini de yürüten Büyükçelebi, 1997'de Uzak Doğu ülkeleri sorumlusu oldu. Gülen'in strateji belirlemesinde etkin rol oynayan istihbarat birimi üst yönetimi içinde 1999'da "yurt dışı sorumlusu" olan Büyükçelebi, 2003'te gittiği ABD'de örgütün "başyüceler şurası"nda yer aldı. FETÖ'nün finans kaynakları ve eğitim kurumlarıyla ilgili tüm kararlarda söz sahibi olan Büyükçelebi, Fetullah Gülen'den sonra yapılanmanın elebaşı olabilecek üç kişiden biri olarak gösteriliyor.



FETÖ'NÜN "BÜYÜK ABİ"Sİ DENİZLİ TAVAS’LI!
FETÖ'nün ABD'deki faaliyetlerinden sorumlu olan Büyükçelebi, ülkedeki akademisyen, gazeteci, bürokrat ve iş adamlarıyla kurulan ilişkileri yönetiyor. Örgütte "Büyük Abi" olarak tanınan Büyükçelebi, ayrıca elebaşı Gülen'in operasyon ekibinde yer alıyor. Büyükçelebi'nin, Gülen'in ilk talebelerinden, aralarında Mehmet Ali Şengül, İsmet Aksoy ve Şerif Ali Tekalan gibi isimlerin de yer aldığı örgütün "gelenekçi" kanadının en önemli isimlerinden biri olduğu biliniyor. Uzun yıllar örgüt içinde bulunan yazar Latif Erdoğan, "FETÖ çatı" iddianamesinde yer alan beyanında Büyükçelebi'nin, Fetullah Gülen'in birinci adamı olduğunu belirtti.
Büyükçelebi'nin, örgütün yapısını Gülen'den sonra en iyi bilen kişi olduğunu ifade eden Latif Erdoğan, bu kişinin Gülen'e kayıtsız şartsız bağlı olduğunu, askeri hizmetlerle ilgili görevlerde bulunduğunu, örgütün tüm kademelerinde sorumluluk aldığını kaydetti. Hayati Küçük de iddianamede yer alan beyanında Büyükçelebi'nin Gülen'in en yakınındaki isimlerden biri, sırdaşı olduğunu belirtti. Nurettin Veren de Büyükçelebi için "kuruluşundan bugüne örgütün çekirdek kadrosundaki isimlerden biri" değerlendirmesinde bulundu. Kırmızı listede aranıyor Büyükçelebi, İçişleri Bakanlığının Terör Arananlar Kırmızı Listesi'nde 10 milyon liraya kadar ödülle yer alıyor. İsmail Büyükçelebi'nin adı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen ABD'deki "The Respect Institute Inc" isimli kuruluşa Türkiye'den yaklaşık 2 milyon dolar gönderilmesiyle ilgili soruşturmada da geçiyor. Büyükçelebi'nin "Hocaefendinin emaneti" dediği "Respect" için para topladığı belirtiliyor. (A.A 2020 ve Ajanslar)

fixed-whatsapp-icon