Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

587 Yazı

(EKOPOLİTİK) OTOYOL DA OLSA “HAKSIZLIĞA GEÇİT YOK!”

**DUACILI KÖYÜ “KAMULAŞTIRMASIZ, TOPLANTISIZ, ÇED’SİZ” OTOYOL İNŞAATINA “DUR” DEDİ!

Bundan 10 ay önce doğal kekik üretimi ile ünlü Denizli’nin Pamukkale ilçesine bağlı Güzelpınar Mahallesi’nde bölgede “kum, taş ve dolgu maddesi” üretmek için maden ocağı açmaya kalkışınca yöre halkının protestoları ile gündeme gelen Aydın-Denizli Oto Yolu’nun yüklenici firması Fernas İnşaat Sarayköy Duacılı’da kamulaştırma yapılmayan ve ÇED toplantıları tamamlanmayan arazilere kepçe ve iş makinalarını sokmaya kalkışınca ortalık karıştı.



Denizli-Aydın otoyol inşaatının Duacılı- Babadağ Kelleci yolu bölümünde “acil kamulaştırma” işlemine ihtiyaç duyulunca, yüklenici firma daha kamulaştırma kararı alınmadan harekete geçip arazileri işaretlemeye başlayarak vatandaşın mülküne iş makinalarını sokunca köylüler önce kepçeleri durdurdu. Daha sonra da Sarayköy Jandarma Karakolu’na şikayetçi oldu. Duacılı’da otoyol ile Sarayköy bağlantı yolu arasında tarlaları olan 30 vatandaş bulunduğu ve Fernas’ın köylülelerin buradaki arazilerinde “Acil Kamulaştırma” kararı alınmadan ve kamulaştırma yapılmadan iş araçlarıyla yol açma çalışmalarına giriştiği bildirildi.



YİNE FERNAS, YİNE TEPKİ
Yöre halkı yol çalışması için kamulaştırma yapılmadığını öğrenince adeta direnişe geçti. Ve arazilere Fernas İnşaat iş araçlarını sokmadı. Bazı arazi sahipleri Jandarma Karakolu’na gidip şikayetçi olurken, bazı vatandaşlar ise Sarayköy Tarım İlçe Müdürlüğü’nden keşif ekibi getirerek tarlalarındaki zarar ziyanı tespit ettirdi. İbrahim Ateş isimli Duacılılı vatandaş arazisinin tamamen çamurla kaplandığını ve büyük zarar gördüğünü söyledi. Bu arada otoyolun geçtiği bölgede dereye yapılan menfezin küçük olması nedeniyle taşkın oluştuğu ve sel suyunun Gerali Köyü’nün merkezindeki iki evde su baskınına yol açtığı da kaydedildi. Köyün sokakları tatamen çamurla kaplandı ve Duacılı' da da çamurlu su  sebze bahçelerinde büyük zarara yol açtı. 



Evet, Duacılı’da köylülerin direnişi ve karakola şikayeti ile durdurulan “acil istimlaksız” otoyol açma çalışması girişimi şimdilik ertelendi. Fernas Otoyol İşletmesi A.Ş.’nin yetkilendirdiği Çevre Danışmanlık şirketinin 10-02-2022 Perşembe günü (yarın) Duacılı Köy Kahvesi’nde ÇSED Raporu toplantısı var.



Arazisine “kamulaştırmasız ve izinsiz” iş araçları giren Duacılı sakinlerinden Şirin Avcı ise, “Denizli-Aydın otoyol yapımı kapsamında,  arazimizde yeni ‘acil kamulaştırma’ işlemi yapılmadan kepçe ile yol açmaya kalkıştılar. Sarayköy Jandarma Karakolu’nda şikayetçi oldum. Daha önce tarlamızda 2.633 metrekarelil kamulaştırma yapılmıştı. (2020 Aralık’ta) Bilirkişi tespiti ile dekarına 6.000 TL değer verilmişti. Şimdi aynı arazilerimizde yeni kamulaştırma için hat işaretleri koymuşlar. Kepçeler arazinin bir kısmına girmiş. Kamulaştırma yapılmadan işleme devam edemezsiniz dedik. Ve iş araçlarını tarlalarımızdan geri çevirdik. Bu arada yeni kamulaştırma yapılacak alandaki zeytin ağaçlarının bir kısmı da bize ait. Arada Duacılı-Kelleci yolu var. Krokide bu pembe renkle gösteriliyor. Yine krokide aradaki mavi renkli çizgi ‘yeni kamulaştırılacak arazi’ parçası. Dağlarda mermer, kömür. Ovalar ve tarım arazilerinde JES' ler ve otoyol işgalleri. Köylüyü, üreticiyi, en önemlisi de çevreyi talan ediyorlar. Biz buna izin vermeyeceğiz. Buralar bizim yerimiz, yurdumuz. Mücadelemiz devam edecek” dedi. 



GEÇİT YOK FERNAS’A, HELAL SANA KARACA!
Aynı firma daha önce de kekiğin ana yurdu güzelpınar’da dolgu malzemesi çıkarmak için taş ocağı açmaya kalkmış, köylülerin ve çevrecilerin direnişi ile adeta püskürtülmüştü. İşte şimdi siz okuyucularımıza önemli bir hatırlatma olarak 25 Mayıs 2021’de yine bu köşede yayınlanan “Geçit Yok Fernas’a, Helal Sana Karaca!” başlıklı yazımızı bir kez daha veriyoruz;



CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca Güzelpınar’ı İkizdere’den sonra “çevre katliamına direnen” ikinci yer yaptı ve “kekiği için mücadele veren köylüleri” adeta ülke gündeminin ilk maddeleri arasına soktu. Doğal kekik toplayıcısı köylülerin yanından bir an olsun ayrılmayan Karaca, “İddiaya göre; buradan alınacak taş, çakıl, iddialara göre her türlü kıyağın sağlandığı, rantın kapısının açıldığı FERNAS İnşaat’ın Denizli-Aydın otoyol projesi için dolgu malzemesi olacakmış. Yetkilileri uyarıyoruz: Muhtarlarımızla, köylülerimizle asırlık ağaçları ve yörede yaşayan halkın geçim kaynağı olan kekik tarlalarını yok edecek bu çalışmaya tüm gücümüzle direneceğiz” dedi.



GÜZELPINAR’DAKİ MADEN
FİRMASI SOMA’DAN TANIDIK!
Denizli’nin Pamukkale ilçesine bağlı Güzelpınar Mahallesi halkının Aydın-Denizli Otoyol inşaatını üstlenen Fernas İnşaat’ın bölgede “kum, taş ve dolgu maddesi” üretmek için çalışma başlattığı maden ocağına karşı direnişi sürerken, maden şirketinin Soma Maden Bölgesi’nden de bilinen bir firma olduğu ortaya çıktı. Aydın-Denizli arasında yapılacak olan ve daha önce çeşitli nedenlerle ihalesi ve inşaatı 11 kez ertelenen 163 kilometrelik otobanın yüklenici firması Fernas inşaat ile Kasım 2020’de sözleşme imzalanmış ve ardından inşaat çalışmaları; Aydın ve Denizli Valileri ile AK Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan’ın da katıldığı bir törenle başlatılmıştı. İzmir-Antalya Turizm Yolu; ana projesinin ikinci etabı olan ve maliyetinin toplam 7 milyar TL’yi bulacağı belirtilen Aydın-Denizli otobanı YİD modeli ile ihale edilmiş, yol için günlük 35 bin araç geçiş garantisi ile 20 kilometre başına 1 Dolar/Euro geçiş ücretinin verildiği de iddia edilmişti. 163 kilometrelik Aydın-Denizli Otoyolu’nun inşaatında kullanılacak dolgu maddesi için ise Denizli’nin Pamukkale ilçesine bağlı Güzelpınar Mahallesi seçildi. Yüklenici firma Fernas İnşaat taş ocağı kırma, kesme tesisini Güzelpınar ve 3 köyün önemli bir ihracat ürünü olan doğal kekik toplama alanında kurma kararı aldı. Ve “ÇED Raporuna gerek yoktur” kararı aldırarak bölgede ağaç kesimine başladı. Ancak Denizli Güzelpınar köylüleri taş ocağına karşı harekete geçti ve tepki eylemlerine başladı. Seçim dönemlerinde sandıktan yüzde 90’a yakın AK Parti oyunun çıktığı bölgede, Rize İkizdere’deki eylemlerin neredeyse aynısı tepkiler ve protestolar başladı.



GEÇİT YOK! ÇEVRE KATLİAMINA GEÇİT YOK!
“Güzelpınar’da çevre katliamına geçit yok” diyen ve bölgedeki taş ocağı direnişçisi köylülere hemen ilk günden itibaren omuz veren ve kekik üreticisini savunan isimlerin başında ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca geliyordu. Karaca; “Yaklaşık 1,5 yıl önce başka bir şirketin girişimi vatandaşlarımızın girişimiyle durdurulmuştu. Apar topar bir başka şirkete yeniden ÇED Gerekli değildir kararı verildi; askı süresi tamamlanmadan, vatandaşın itiraz hakkı devam etmekte iken burada orman talanına ve 3 köyün geçim kaynağı kekiği perişan edecek, köylüyü aç bırakacak çalışmaya imza atılıyor. Köylülerimizin iddiasına göre; buradan alınacak taş, çakıl, iddialara göre her türlü kıyağın sağlandığı, rantın kapısının açıldığı FERNAS inşaatın Denizli Aydın otoyol projesi için dolgu malzemesi olacakmış. Yetkilileri uyarıyoruz: Muhtarlarımızla, köylülerimizle asırlık ağaçları ve kekik tarlalarını yok edecek bu çalışmaya tüm gücümüzle direneceğiz” dedi.



SORUNU VALİ ATİK ÇÖZMÜŞTÜ
Özetle Fernas Otoyol İşletmesi A.Ş., Aydın-Denizli Otoyolu’nda kullanılmak üzere Güzelpınar’da taş, çakıl ve dolgu malzemesi çıkarmak için kekik üretim sahalarında taş ocağı kurma çalışmaları başlatınca ortalık karışmış ve köylüler direnişe geçmişti. Çevre nöbetine dönüşen bu çevre ayaklanması Denizli Valisi Ali Fuat Atik’in Güzelpınar’ı ziyareti ve maden çalışmasını durdurması ile son bulmuştu.
 
fixed-whatsapp-icon