AYKUT GÖKŞİN

AYKUT GÖKŞİN

6 Yazı

KADIN İSTİHDAMI ARTMALI MI?

Konu öncelikle nitelik açısından ele alınmalıdır.

Bu noktada sorunlar pek çoktur, lakin;

İstihdam konusuna geçmeden en değerli başlığın altını çizmek gerek. Eğitim !!!!

Kadın, erkek tüm insanlarımız için en öncelikli konu nitelikli kaliteli bir eğitim hakkıdır. Bu temel unsur istihdam ve benzeri her konunun önündedir. Kadınlar gününde binlerce kere daha bu cümleyi tekrar etmek gerek. Yeterli eğitim almış kadınımızın gerek ev çalışanı, gerek çocuk yetiştirme paydaşı anne olarak, gerekse ev dışı çalışan olarak toplumsal gelişmede vereceği katkı çok ama çok değerlidir.

İstihdam da nitelik ve kadınlar için pozitif ayrımcılık için yapılması gereken şunlardır; .
Evli kadınların haftalık çalışma gün sayısı 5’e, çalışma saati 40 saate düşürülmelidir. Fazla çalışma yasaklanmalıdır.

Çocuklu kadınlar için bedelsiz kreş imkanı devletçe süratle getirilmelidir. Olmazsa olmaz kural olmalıdır. Doğum izni 3 yıl olmalıdır. Ki Anne bu kritik dönemde sevgisiyle, ilgisiyle çocuğun yanında olabilsin.

Kadın istihdamı beyaz yakada yoğunlaşmalıdır. Mavi yaka istihdam da kadına özgün konular dışında erkek istihdamına yoğunlaşılmalıdır. Çalışmayan yada iş bulamayan erkeklerin artmasına yol açılmamalıdır. Köydeki gibi kadınlarımızın çalışıp erkeklerin kahve keyfi yapmasını şehirlerde başka versiyonlarda sürdüremeyiz.

Kadınların bedenlerinin yani Allah vergisi fiziki güzelliğinin sömürülmesi, meta olarak sunulması öncelikle kadınlar ve de yasalar tarafından engellenmelidir. Spor otomobilin üzerindeki bacak show ya da benzerleri erkekler tarafından sömürülmenizden başka bir şey değildir. Kadınları vazgeçilmez kılan ancak ve ancak beyni, üretkenliği asalet ve zarafeti olabilir. Aptal sarışın ya da benzeri etkileyicilikler kadını yüceltmez.

Kadınlar için bu faydalar geliştirilmeden sabahın ayazı akşamın karanlığında servis araçlarına doldurduğumuz kadın sayısını artırmak katiyen iş değildir. Kapitalist sistemin dayattığı sömürü düzeninin parçalarından biri olma olgusunu kabartmaktır.

Düşündüğümüzde göreceğiz ki ajite etmekten başka bir şey yapmadığımız, çözüm için konuşmadığımız aile içi şiddet, kadın katliamı ve intihara giden erkek vakalarına dur demenin yollarından bir bölümü de kadın istihdamına yönelik nitelik sorunlarının giderilmesidir.
fixed-whatsapp-icon