AYKUT GÖKŞİN

AYKUT GÖKŞİN

6 Yazı

(KONUK KALEM) ASGARİ ÜCRETTEN BİZE NE?

Birçok değerlendirme,  tahminler derken yeni dönemde uygulanacak asgari ücret belirlendi. İşletmeler ve çalışanlar tarafından yakından takip edilen süreç geride kaldı. 

Bazı işletmeler açısından konu daha az önem taşımaktaydı. Onlar “ Asgari ücretten bize ne ? Çalışanlarımız içinde asgari ücretli yok denecek kadar az. Ayrıca bizim ücret kavramına bakışımız çok farklı .”Yaklaşımı içindeler.

Hiç duraksamadan tebrik etmek gerek. Bu şirketler birçok açıdan çok yol almışlardır, misyonları çok değerli ve vizyonları alkışa değerdir.

Bunlar büyük yada orta ölçekli sanayi şirketleri de olabilirler, fark üretebilmiş bir restaurantta.

Asgari ücretten bize ne ? Bu kavram, bir seviye olarak görülmelidir. Şehrimizin ülkemizin ihtiyacı; olabildiğince yoğun oranda bu seviyeyi yakalamaktır. Bununla ilgili ortaya konacak her türlü mazeret özellikle yeni kuşak için kabul edilemezdir, kişisel eksikliği, acizliği vizyon zafiyetini gösterir.
       
Bazı karşı koyuş örnekleri üzerinden değerlendirmeler açıklayıcı olacak.
 
  1. Denizli emek yoğun sanayilerden oluşuyor, ücret seviyesi çok önemli.  İhracatta fiyat tutturamayız.  Topluma, çalışana insanca yaşam standardı sağlamayan bir iş alanı kurmuşsun o zaman, yada sektörün öyle değil, senin yönetim sorunun var.. Bunu gör, bunlara bak, buralarda kalmak zorundaysan sende iş kuran olarak daha düşük kara, refaha razı olarak durumu tolere et.
 
  1.  Bizim ülkemizde çalışan verimliliği düşük ne yapabilirim ki ? Ücretlerde düşük olacak.!!  Bu söylemde tutarlı değil. Verimlilikle ilgili sözü olan herkesin yapabilecekleri de vardır. Sözünü et, çabayı esirge, olmaz!! Denizli OSB’deki eğitim faaliyetlerini gör, destek ver. Kendi bünyende verimlilik çalışmaları yap. Daha birçok şey. Yeni kuşak, gençler hiç mazeretiniz yok. Hele belli imkanlara sahip olarak, eğitim kurumlarından beslenmiş olarak koltuk ve enerji sahibiyseniz; Sektörel gelişimse? Değişimse? Pazarlama teknikleriyse? Dijitalleşme ise? Neyse ne. Bunları sahaya yansıtarak Asgari ücretten bana ne? Seviyesi sizin borcunuz. Devletin ilerisine geçmek, yapısal zaaflara yaslanmak değil onlara rağmen toplumun refahına katkı koymak yeni kuşağın boynunun borcu. daha da ötesi.. mutluluğunuzun anahtarı..
 
  1. Denizli de ihracatçımızdan duymanın çok can sıkıcı olduğu, olacağı bir söz “ bu ücretlerle ihracat tutmaz “ 
Hayır, kardeşim bu bakış açısıyla ne ihracat olur, ne kalkınma olur. Ucuz emek ihracatı artık sürdürülemez. Ürün, tasarım, organizasyon, strateji ihraç etmeli ve gerçek para kazanıp ülkene DEĞER transfer etmelisin. İhracat rakamından söz etme, karlılığından söz et. Bu ülkenin kaynaklarının karşılığını getirdiğini göster.

“Asgari ücretten bize ne seviyesi”ne gelebilenlere ne mutlu ! Saygıyla, Sevgiyle.


 
fixed-whatsapp-icon