FERAH IŞIK

FERAH IŞIK

10 Yazı

YAĞMUR YAĞDI ŞIPIR ŞIPIR BUZ GİBİ MİLYARLARCA LİRA PARA YOK OLUP GİTTİ

Bir sektör düşünün milyarlarca lira paranın döndüğü. Bir sektör düşünün devletin milyarlarca lira vergi aldığı..

İklim değişikliği, dengesiz giden havalar.. Gökyüzünden düşün diye zaman zaman duası edilen yağmur, bu yıl hem dengesiz yağdı hem de biraz fazla geldi.

Aşırı yağışlar, üzüm bağlarında ‘Mildiyö’ denen hastalığa kapıldı. Bu sıradan bir hastalık değil. Bu hastalık yüzünden milyarlarca lira para yok olup gitti. Yani, “Yağmur yağdı şıpır şıpır buz gibi, milyarlarca para da yok olup gitti.”

Şu rakamlara bir bakın..
Sadece Çal ve Bekilli’deki şarap fabrikaları devlete yılda ortalama 1 milyar 100 milyon civarı Özel Tüketim Vergisi ödüyor. Bölgedeki şarap fabrikaları yılda ortalama 30 milyon şişe şarap satıyor. 

Sadece Çal’da 160 bin dekar bağ alanı var, yılda ortalama 110-130 bin ton üzüm üretimi yapılıyor. Üreticilerin ortalama geliri yıllık şu anki rakamlarla 1 milyar 200 milyon TL civarında. Mildiyö hastalığı nedeniyle üzüm bağlarının yüzde 70’inde bu yıl verim olmayacak. Bu şu demek oluyor; 

“Sadece Çal bölgesinde üzüm üreticilerinin zararı ortalama bu yıl 840 milyon TL olacak. İnanılmaz bir ekonomik kayıp söz konusu.. Edindiğimiz bilgilere göre, Mildiyö belası sadece bu bölgenin değil Türkiye genelinin sorunu. Yani, üzüm üretimi oldukça düşecek. Ülkemizin sadece üzüm üretiminde milyarlarca lira kaybı söz konusu.

DENİZLİ MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI
Sayın Denizli Milletvekilleri; Çal ve bölgenin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından acilen Afet Bölgesi kapsamına alınması için lütfen çaba gösterin. Zarar büyük. Üretici, devletinin şefkatini ve gücünü hissetmek, görmek istiyor. SAYGILARIMLA...
fixed-whatsapp-icon