FERAH IŞIK

FERAH IŞIK

10 Yazı

BU İNŞAATA HER GÜN 2 MİLYON EURO HARCANIYOR

Bir inşaat düşünün, her gün 2 milyon Euro harcama yapılıyor. Günümüz kuruyla yaklaşık 58 milyon TL demek bu..

Evet yanlış okumadınız. Bir inşaatın günlük gideri tamı tamamına tam 58 milyon Türk Lirası..



İzmir 2.Bölge Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne gittim. Aydın-Kuyucak’taki dev şantiyeyi gördüm. 4 bin 500’ün üzerinde çalışan, yüzlerce araç-gereç.. Harıl harıl, Denizli-Aydın Otoyolu için çalışıyor.



Yolun toplam uzunluğu 163 kilometre olacak. 2.5 saatlik Denizli-Aydın mesafesi 1 saat 15 dakikaya düşecek. Yol üzerinde 94 köprü, 19 viyadük, 79 alt geçit olup, 573 menfez inşa edilecek. Şu ana kadar 65 milyon metreküpe yakın kazı yapılıp, 60 milyon metreküpe yakın da dolgu gerçekleştirilmiş.



Yolun 93 kilometrelik bölümü 29 Ekim’de, yetişmez ise, Ocak ayında hizmete açılacak. Projenin tamamı ise, 2024 yılında bitecek. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan otoyol inşaatı için günde 2 milyon euro para harcandığını, bizzat yetkililerin ağzından dinledim, neredeyse dudağım uçuklayacaktı!.



Bu yolun inşaatı bittiğinde elbette paralı olacak. Çünkü, yolu yapan özel firma. Ancak, bu kadar masraf edilen yolun ekonomimize öyle bir avantajı olacak ki, o zaman günde harcanan 2 milyon Euro paraya acınmayacak. Çünkü, yol bittiğinde akaryakıt, zaman giderinden 2.4 milyar TL tasarruf sağlanacak. Araçların yaydığı karbon emisyonunda da 60-65 bin ton arası azalma sağlanacak.

Şimdiden hayırlı, uğurlu olsun..
fixed-whatsapp-icon