Rasim RASTA

Rasim RASTA

94 Yazı

(YAZI ÇAPKINI) SON ANKETLERİN EN KARLISI AKŞENER!

**MHP VE HDP YÜZDE 10 BARAJI ALTINDA, İYİ PARTİ YÜZDE 14’E KADAR ÇIKTI…

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener Ağustos 2021 kamuoyu Araştırmalarından en karlı çıkan siyasi parti lideri oldu. Ağustos ayı anketlerine göre MHP ve HDP Yüzde 10’luk seçim barajının “ya altında ya da bu baraja göre sınırda” kalırken, İyi Parti’nin oy oranları yüzde 11,5 ile 14 arasında seyrediyor.


Kamuoyu araştırmacısı İbrahim Uslu Ağustos anketlerinde AKP'nin 2001’den bu yana ilk kez en düşük oy seviyesini gördüğünü açıkladı. Odatv.com’un haberine göre; kamuoyu araştırmacısı ve siyasal iletişim uzmanı İbrahim Uslu son anket çalışmalarının sonucunu açıkladı. Uslu, Ağustos anketinde AKP'nin 2001’den bu yana ilk kez en düşük oy seviyesini gördüğünü açıkladı. AKP'nin kurulduğu yıl olan 2001'den bu yana en düşük oy oranına sahip olduğunu belirten Uslu, Erdoğan'ın partisinin oy oranını Ağustos ayı anketinde yüzde 33 olarak açıkladı. İbrahim Uslu, AKP'nin bu kadar düşük oy almasının sebebi olarak Afganistan'dan gelen göçmenler ve orman yangınlarındaki yönetim zaafiyetinin neden olduğunu kaydetti.



Öte yandan Uslu, Cumhur İttifakı'nın ortağı olan MHP'nin ise yüzde 10'luk baraj sınırında olduğunu söyledi. MHP'nin oy oranının 9 ile 10 arasında olduğunu söyleyen Uslu, Ağustos ayı anket sonucuna göre ittifakın oy oranını yüzde 44 ile 45 arasında olduğunu ifade etti. CHP ve İYİ Parti'nin oy oranını açıklamayan İbrahim Uslu, Millet İttifakı'nın tüm bileşenlerine bakıldığında oy oranını yüzde 55'lere yaklaştığını açıkladı.



MetroPOLL Araştırma Şirketi'nin ağustos ayının son haftasında yaptığı "Türkiye'nin Nabzı" araştırmasının sonuçları açıklandı. HDP'nin (yüzde 9.8) ve MHP'nin (yüzde 8.9) mevcut yüzde 10'luk seçim barajı altında kaldığı görüldü. Dün bir açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Cumhur İttifakı’nın baraj kararı yüzde 7 olarak tescillenmiştir" demişti.



MetroPOLL’ün geçen ayın son haftasında 28 kentte 1717 kişi ile yapıldığı “Türkiye’nin Nabzı” araştırmasının sonuçlarını araştırma şirketinin sahibi Özer Sancar açıkladı. “Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?” sorusuna verilen cevapların partilere dağlımı şöyle oldu: “AKP: Yüzde 25.4, CHP: Yüzde 18.5, İYİ Parti: Yüzde 11.5, HDP: Yüzde 9.8, MHP: Yüzde 8.9, Saadet Partisi: Yüzde 1.2, Memleket Partisi: Yüzde 1, DEVA Partisi: Yüzde 0.7, Gelecek Partisi; Yüzde 0,55. Ayrıca üzde 7.3'lük kesim ‘kararsız’ olduğunu belirtirken, yüzde 6.3 ‘protesto oy’, yüzde 7.7 de ‘cevap yok’ dedi.”



İTTİFAKLAR ARASI FARK İKİ PUAN
Bu anket sonuçlarına göre AKP-MHP'den oluşan Cumhur İttifakı yüzde 34, CHP-İYİ Parti-Saadet Partisi'nden oluşan Millet İttifakı ise yüzde 32 oy oranına sahip gözüküyor. 24 Haziran 2018 Milletvekili Seçimi'nde Cumhur İttifak’ı yüzde 53.66'ya, Millet İttifakı ise yüzde 33.95'e ulaşmıştı.

VATANDAŞ ERKEN SEÇİM İSTİYOR
Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz son seçin anketi sonuçlarını açıkladı. Kemal Özkiraz’ın son açıkladığı seçim anketine göre AKP kemik seçmen olarak gördüğü yüzde 30’un da altında kaldı. Yine ankete katılanlardan Avrasya Araştırma’nın “Erken seçim yapılmalı mı?” sorusuna ise Yüzde 58.7 Evet, Yüzde 30.8 Hayır ve Yüzde 10.5 Kararsız yanıtı geldi.



Kemal Özkiraz’ın son açıkladığı seçim anketine göre Parti ve parti başkanlarının ismi söylenmeden açık uçlu olarak 'Hangi partiye oy vereceksiniz?' sorusu sorulduğunda seçmenlerin oy verecekleri partiler (kararsızlar dağıtıldıktan sonra): “AK Parti: Yüzde 29.1, CHP: Yüzde 27.2, İYİ Parti: Yüzde 13.8, HDP: Yüzde 9.8, MHP: Yüzde 7.3, DEVA: Yüzde 4.7, Gelecek: Yüzde 2.2, Saadet: Yüzde 1.6, DP: Yüzde 1.1, TİP: Yüzde 1, Memleket Partisi: Yüzde 0.9, Diğer: Yüzde 1.3 oranında oldu.”

Öte yandan ORC’nin Ağustos ayı anketine göre de Recep Tayyip Erdoğan yıllar sonra ilk kez bir ankette bu derece düşük bir oranda kaldı.



AKŞENER, “İKİNCİ ERDOĞAN
BAYRAKTAR; CAHİT ÖZKAN!”
Bu arada İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener FOX TV’de katıldığı programda Ak Parti Denizli Milletvekili ve Meclis Grup Başkan Vekili Cahit Özkan’ın, İyi Parti’yi suçlamasına ilk cevabı verdi. Akşener tepkisini, FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın hazırlayıp sunduğu Çalar Saat programında dile getirdi. Ak Partili Cahit Özkan’a sert çıkan İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Özkan’ın geçmiş dönemlerdeki FETÖ destekli paylaşımlarına gönderme yaparak “Bu arkadaş, Fetullah Gülen’in kurdurduğu avukatlarla ilgili STK’nın temsilcisiydi. Dinime söven, bari Müslüman olsa” dedi. İYİ Parti Lideri Akşener, “Kendi pisliklerini, kendi çirkinliklerini, kendi şaibelerini kendi suçlarını örtmek için bunu genelde yapıyorlar. Ayna yöntemini uygulamaya kalkıyor arkadaş. Suçu örmek için ayna misali yansıtmaya çalışıyor. Ama bu zeka gerektirir. Bu arkadaş da ileride Erdoğan Bayraktar gibi, karşımıza itirafçı olarak çıkabilir. Ama şunu herkes bilsin ki, ben bu işi kazacağım. Elime kazma-kürek aldım. Toprağı, kumu kazmaya başlıyorum” dedi.
fixed-whatsapp-icon