EKONOMİ

KOCASERT’TEN MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI YORUMU

KOCASERT’TEN MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI YORUMU
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yeni yılın ilk faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu, politika faizini değiştirmedi ve yüzde 14’te sabit tuttu… Kararı Denizlili İş İnsanı Süleyman Kocasert, Metropol Gündemi programında canlı yayınında değerlendirdi…

ÖZEL HABER
Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu saat 14.00’te yeni faiz kararını duyurdu. Karar, ekonomistlerin yorum ve beklentilerinde söylediği gibi gerçekleşti ve faizler değiştirilmedi ve yüzde 14 düzeyinde sabit bırakıldı. Merkez Bankası, son yaptığı toplantıda politika faizini yüzde 15'ten yüzde 14 seviyesine indirmişti.

KOCASERT'İN YORUM VİDEOSUNU BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ....


Kararı Denizlili İş İnsanı Süleyman Kocasert, Metropol Gündemi programında canlı yayınında değerlendirdi… Kocasert “Politika faizinin değiştirilmeyeceğini ben söylemiştim zaten. Hatta buradan gelecek ay ve sonraki ayda değiştirilme ihtimalinin çok zayıf olduğunu söyleyebilirim. Merkez Bankamız üç aylık bir periyodda izleme dönemine geçti. Şubat ve Mart aylarında yukarı ya da aşağı bir aksiyon beklemiyorum. Bugünkü karar çok sürpriz. Değil. Ama altını çizmemiz gereken bir nokta var. Evet, politika faizi yüzde 14’te sabit tutuldu. Bu duyurulurken, hazinemiz bugün yüzde 24-25’lerle borçlanıyor. Özel sektörün kredi oranları yüzde 30’un üzerinde, hatta bazı tüketici kredileri yüzde 35’in de üzerinde. Politika faizi piyasanın gerçekleri ile çok örtüşmüyor. Reel faiz ve reel enflasyondan ne yazık ki oldukça uzak. Bugün alınan kararla ilgili iki ifade var dikkat çeken. Birincisi Türk lirasının önceliklendirilmesi. Merkez  Bankası, hükümetin aldığı dövize endeksli mevduatın devam edeceği yönünde bir mesaj veriyor. Mantıklı. Dezenflasyon süreci ile ilgili bir beklentiden bahsediyor Merkez Bankası. Ben aynı fikirde değilim. Ben özellikle Ocak ve Şubat ayında fiyatların aşağıya düşmesini, ucuzlamasını beklemiyorum. Hatta Ocak ayı enflasyonumuz Aralık ayından bile yüksek çıkabilir. Çünkü doğalgazdan elektriğe, benzinden gıdaya hala hızlı bir yükseliş var. Bunun üzerine değişen artan vergi ve harçları da koyarsak, bunlar karşımıza yüksek enflasyon olarak çıkacak” dedi.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon