EKONOMİ

MB'NİN DÖVİZ İHRACAT BEDELİ UYGULAMASI NE ANLAMA GELİYOR?

MB'NİN DÖVİZ İHRACAT BEDELİ UYGULAMASI NE ANLAMA GELİYOR?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ihracat bedeli için uygulama talimatı yayınladı. Buna göre, ihracat bedelinin yüzde 25'i Merkez Bankası’na satılmak üzere belgeyi düzenleyen bankaya satılacak. Talimatın ayrıntılarını ve uygulamanın nasıl olacağını Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi Hüseyin Erikler, Denizli Metropol’e anlattı.

ÖZEL HABER
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ihracat genelgesi kapsamında TCMB'ye yapılacak döviz satışına ilişkin uygulama talimatı yayımladı. Bu talimat ne anlama geliyor? İhracatçılar Merkez Bankası’na hangi dövizleri hangi tarihli kur üzerinden satış yapacak? Zorunlu mu? Serbest Bölgelerde uygulama nasıl olacak? Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi Hüseyin Erikler, Denizli Metropol’e açıkladı.

HÜSEYİN ERİKLER'İN AÇIKLAMALARINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ...


Erikler “ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden olan döviz bedelleri İhracat Genelgesine göre İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) veya DAB’a bağlanarak ihracat bedeli dövizin yüzde 25’i, belgenin düzenlendiği tarihteki ve saatteki işlem kuru üzerinden Merkez Bankasına satılmak üzere belgeyi düzenleyen bankaya satılacak. Muafiyet kapsamındaki ülkelere yapılan ihracatlar için bu uygulama kapsamında değerlendirilmeyecek. Peki, TL’ye çevrilen tutar aynı gün ve aynı kurdan dolara çevrilebilecek mi? Bununla ilgili konu net değil. Bu duruma daha çok bankaların hazine departmanları karar verecek. Peşin veya mal mukabili satışlarda uygulamada farklılık olmayacak. İhracatlarda müşterinin DAB düzenlenmesine yönelik talepte bulunması halinde DAB tutarının yüzde 25’ini TCMB’ye satış yükümlülüğünü de yerine getirmesi gerekiyor. Ayrıca Nakit beyan Formu (NBF) ile yurda getirilen ihracat bedellerinde belge düzenlendiği anda belge tutarının yüzde 25’inin TCMB’ye satışı zorunlu. 30 bin doların altındaki ihracat bedellerinde İBKB düzenlenmesi ve ihracat bedelinin yüzde 25’inin TCMB’ye satılması zorunlu değil. 30 bin Dolar ve altındaki ihracat hesapları terkinen kapatılabilecek. Dolayısıyla bu tutarın altındaki gümrük beyannamesine ilişkin İBKB talep edilmesine gerek bulunmadığından ihracat bedelinin yüzde 25’inin TCMB’ye satışı da zorunlu değil. Serbest bölgelerde uygulama nasıl olacak? Onu da açıklayalım. Serbest bölgeler bilindiği üzere kambiyo mevzuatına göre yurtdışı sayılmaktadır. Serbest bölgedeki firmalarca bir başka serbest bölgeye veya yurt dışındaki bir firmaya satış ihracat olarak değerlendirilmemektedir. Bu yüzden DAB düzenlenmesine de gerek bulunmuyor. Ama, yurt içinden Serbest Bölgeye yapılan satışlarda, kambiyo mevzuatına göre yurt dışı sayıldıklarından DAB belgesine bağlanarak yüzde 25’inin TCMB’ye satışı da zorunlu. Ayrıca Konsiye ve benzeri şekilde yapılan ihracatlarda da durum değişmiyor” dedi. 
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon