YAŞAM-GÜNCEL

DOÇEV’DEN KARCI’DAKİ ORMAN YANGINIYLA İLGİLİ DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

DOÇEV’DEN KARCI’DAKİ ORMAN YANGINIYLA İLGİLİ DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA
Denizli Doğa ve Çevre Vakfı (DOÇEV) Yönetim Kurulu, devam eden Karcı Dağı’ndaki orman yangını ile ilgili açıklamada bulundu. Açıklamada “Önleyici tedbirler ve müdahale için yeni yatırıma” dikkat çekildi.

DOÇEV Yönetim Kurulu imzalı açıklamada “Denizli'nin Karcı Dağı'nda çıkan orman yangınının 5 gündür devam etmesi hepimizi üzüyor. Gelecek yıllarda daha da artacağı öngörülen orman yangınlara karşı devletimizin önleyici tedbirleri almasını ve yangınlara müdahalede için gerekli donanım ve teknolojik yatırımları yapmasını diliyoruz.

Yangın çıkan alan genellikle makilik bitki yapısında, vadi konumunda, kayalık ve dik yamaçların hakim olduğu bir bölgedir. Ulaşım yolunun bulunmaması nedeniyle yangın alanına karadan müdahale kısıtlıdır. Havadan müdahalede de bölgenin vadi yapısı ve oluşan duman nedeniyle helikopterler su boşaltımında zaman zaman zorlanmakta, gece görüş sistemi olmaması nedeniyle maalesef sadece gündüz müdahale yapılabilmektedir.

Karcı Dağı yangının bir an önce kontrol altına alınarak daha geniş alanlara yayılmadan, gece gündüz demeden yangının bir an önce söndürülmesi için fedakârca çalışan başta Orman Genel Müdürlüğü personeli olmak üzere tüm kuruluşların çalışanlarına kolaylıklar diliyoruz.

Ayrıca, yangın yerine yaklaşık 3 – 5 km mesafedeki Denizli Orman Bölge Müdürlüğü’nde bulunan kiralık yangın helikopterinin, medyada yer alan “ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle havalanmadı, müdahalede geç kalındı” haberlerine de dikkate çekmek istiyoruz.

Orman yangınları, her yıl ülkemizin hemen hemen tüm bölgelerinde önemli ölçüde ormanlık alanın yanmasına, binlerce yılda oluşan habitatın yok olmasına, can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. İklim değişikliği sonucu artan sıcaklıklar nedeniyle gelecek yıllarda daha büyük boyutlarda oluşacağı da öngörülmektedir.

Bu nedenle devletimizin orman yangınlarına karşı,  yangın önleyici tedbirleri almasının ve söndürülmesinde gerekli olan gece görüş, yangın söndürme uçağı, vb. teknolojik yatırımların yapmasının önemli olduğuna inanıyoruz” denildi.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon