EKONOMİ

DENİZLİ’DE TÜM SEKTÖRLERİ BEKLEYEN TEHLİKE NE?

DENİZLİ’DE TÜM SEKTÖRLERİ BEKLEYEN TEHLİKE NE?
Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı İş İnsanı Osman Nuri Kes, Denizli’de özellikle başta tekstil sektörü olmak üzere iş dünyasını ilgilendiren önemli bir soruna dikkat çekti. Kes, çözüm önerilerini de anlattı.

Denizli Metropol’de yazdığı köşe yazısında Denizli iş dünyasını ilgilendiren konuyu dile getiren Osman Nuri Kes “Tekstil sektörü ipliğiyle, haşılıyla, çözgüsüyle, dokumasıyla, boya terbiyesi, konfeksiyonu, nakışı, aksesuarı, moda tasarımı ve yemek, servis, ve alt taşeron hizmet sektörü ile çok bereketli ve içinde bir çok istihdamı kapsayan ve de bir çok alt kümesi olan verimli bir sektör. Bu sektörde sadece Denizli’de istihdam elli bin kişinin üzerinde. Çoğu da kadın istihdamı. Fakat bizim en büyük sorunumuz diğer sektörlerde de olduğu gibi alttan vasıflı, vasıfız olarak eleman gelmemesi. Yeni jenerasyonun tekstil sektörüne ilgi göstermemesi. Çoğu işletmelerdeki yaş ortalaması şu an 30-35 in üzerinde. Böyle giderse önümüzdeki on yılın sonunda çoğu işletme çalışacak eleman bulamayacağından kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Devlet bu konuda istihdama yönelik ilave teşvikler vermesine rağmen tekstil sektörüne yeterince ilginin olmaması açıkçası düşündürücü” dedi.



Yeni jenerasyonun tekstilde özverili, sabırlı ve düzgün şekilde çalışarak çok iyi noktalara gelebileceklerine dikkat çeken İş İnsanı Kes konuyla ilgili çözüm önerisini de sıralayarak “Ben de diyorum ki naçizane; Hükümetimize, gelin göçmen kanunu ve yabancı işçi çalıştırma mevzuatlarını değiştirelim. Yabancı işçiler Uzak doğudan, Ortadoğu’dan, Afrika’dan gelsin ülkemize. Yasal olarak çalışma izinleri ve oturum alarak bizim eksikliğini duyduğumuz bölümlerde çalışsınlar. Dokumada, boyahanede, konfeksiyonda, vasıfsız işlerin gerektirdiği bölümlerde çalışsınlar. Yeteneğiyle, çalışkanlığıyla kendini gösterenler kariyerlerinde ilerleyerek kendi geleceklerini kazansınlar. Sosyal sigortaları olmadan, işverenin insafıyla, yevmiye usulü, kayıt dışı olarak binlerce kişi zaten çalışıyor. Ama bizim onlara ihtiyacımız var. Eğer ki onlar kaçak bile olsa çalışmasalar çoğu sektör çok zor durumda kalır. Şu anda altın yumurtlayan tekstil gibi, inşaat gibi, tarım gibi sektörlere bu alttan yetiştirilecek ve monte edilecek eleman takviyesi yapılmaz ise bu sektörler ileride değil altın yumurtlamak karınlarını doyuracak yemi bile bulmakta zorluk çekeceklerdir” ifadelerini kullandı.

OSMAN NURİ KES’İN KONUYLA İLGİLİ KÖŞE YAZISINI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ…
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon