Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

483 Yazı

(EKOPOLİTİK) BAYRAM İKRAMİYESİNE ‘1 MAYIS’LAR DA EKLENSİN!

**HAYDİ, CHP'Lİ BAŞKANLAR! BELEDİYE ÇALIŞANLARINA 1 MAYIS İKRAMİYESİ VERİN!



Bugün 1 Mayıs İşçi ve Emekçi’nin Bayramı. Hani en güzel de Cem Karaca’nın, Timur Selçuk’un ve Grup Yorum’un seslendirdiği ve “Günlerin bu gün getirdiği baskı zulüm ve kandır. Ancak bu böyle gitmez, sömürü devam etmez…” diye devam eden, Sarper Özsan’ın bestelediği 1 Mayıs İşçi Marşı yine caddelerde, sokaklarda ve meydanlarda yankılanıyor. Bu yılın 1 Mayıs’ı; 1977’nin ‘Kanlı 1 Mayıs’ının tam 47. yıldönümü. 1 Mayıs 1977 yılında İstanbul Taksim meydanında yaşanan ve daha sonra başka örneklerini de gördüğümüz diğerleri gibi bu katliamın da “soruları boşlukta, failleri cezasız” kaldı.





TAM 47 YIL OLDU!
Ülke tarihinde yıllardır yaşanan “faili meçhul” eylem ve cinayetlerin sorumluları, ya yakalanamadı ya yakalandı yargılanamadı; ya da yargılandı ama ‘örtülü tahliye’lerle hapisten kaçırıldı. Ancak, bütün bu yaşanılanlara rağmen, ‘toplumsal hafıza’mız unuttu, unutturulmaya çalışıldı. 1 Mayıs Taksim katliamı sonucu 35 kişinin öldüğü, 126 kişinin yaralandığı ve tamamı saldırının hedefi olan 98 kişinin sanık olarak yargılanıp beraat ettiği “Kanlı 1 Mayıs” halen hafızalarda ve anılarımızda bütün sıcaklığı ile duruyor. Şanlı 1 Mayıs’ların, “kanlı 1 Mayıs’a” dönüştüğü 1 Mayıs 1977 Taksim Katliamı’nın üzerinden tam 47 yıl geçti.





UNUTMA 1977 1 MAYISI’NI!
1 Mayıs 1977, 12 Eylül Darbesi’ne giden kanlı yolun en önemli kilometre taşıydı. Darbecilerin “koşulları olgunlaştırmak” üzere tetiğe bastıkları bu ilk gün, Taksim meydanını dolduran ve 500 bin kişinin üzerindeki kitleye karşı yapılan acımasız kıyımda, resmi kayıtlara göre 34 kişi öldü, 200’e yakın kişi yaralandı. Bugün “belki” önemli birer siyasi şahsiyet olarak aramızda dolaşan failler ve işbirlikçileri ise yargı önüne çıkarılamadı. Kendi halklarına karşı kıyım yapmış olsa bile onlar, devlet geleneğimize göre “kurşun atsa da yese de birer kahraman”dı ve ne yazık ki onlarla “gurur duyanlar” vardı!



1 MAYIS 1977’Yİ UNUTMAM!
Kıyımın faillerini ortaya çıkarmak üzere açılan 1 Mayıs davası ise, adeta hukuk literatürüne geçecek traji-komiklikte bir yargılamaya da sahne olmuştu. Sanık sandalyesine gerçek failleri oturtamayanlar ya da oturtmayanlar, sanki katliamdan sağ kurtulmalarını cezalandırıp, mağdurları sanık sandalyesine oturtuvermişti. Bu gariplik, mahkeme üyelerince de tespit edilmiş, hatta savcılık iddianamesine de şu ifadelerle yansımıştı: "Bu büyük ve kanlı facianın tertipçisi, uygulayıcısı yurt ve insanlık düşmanı olan bu asli failler er geç tespit edilecek ve tarihin ve şaşmaz adaletin önüne çıkarılıp hüküm giyeceklerdir…” Bu ifadeleri iddianameye koyarak tarihe önemli bir kayıt düşen savcı Dr. Çetin Yetkin ise; 1977’nin eylül ayında görevinden alınarak soruşturma savcılığına atandı ama bu kez de kendisi görevinden istifa etti. Sözünü ettiği “şaşmaz adalet” ise sadece, çeşitli haklarından mahrum bırakılan mağdur ve masum sanıkların tam 14 yıl sonra beraat etmelerine yaradı.



25 YIL ARADAN SONRA DENİZLİ’DE EN COŞKULU 1 MAYIS!
Evet, tüm Dünya’da ve Türkiye’de olduğu gibi 1 Mayıs İşçi Bayramı Denizli’de de coşkulu bir şekilde kutladı. Kutlamalar Denizli Demokrasi Platformu üyelerinin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında Denizli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki duraklara giderek, mesai yapacak olan fabrika işçilerine simit dağıtması ile başladı. 31 Mart Yerel seçimleri sonrası kentte en coşkulu 1 Mayıs Kutlamalarından biri yaşanırken, TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, CHP Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Pamukkale Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemur ve Denizli’nin bütün CHP’li Belediye Başkanları birer 1 Mayıs mesajı yayınladı.



“ÇAVUŞOĞLU BELEDİYE İŞÇİLERİYLE MEYDANLARDA!”
Öte yandan CHP’li Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu belediye çalışanları ile Çınar Meydanı’nda bir araya gelerek, ‘1 Mayıs Bayramı’nı kutladı. Çavuşoğlu, “Emek en kutsal değerdir. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü emek ve alın teriyle kazanan, şehrimizin ve ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan tüm işçi ve emekçilerimizle birlikte kutlayacağız.



Emeğin, dayanışmanın, özgürlüğün, demokrasinin ve barışın bayrağını hep birlikte meydanlarda dalgalandıracağız. Barışın, kardeşliğin, adaletin ve dayanışmanın hüküm sürdüğü bir gelecek özlemiyle, şehrimizin daha güzel yarınlarını işçi ve emekçi kardeşlerimizle birlikte inşa edeceğiz.Dökülen her damla alın terinin kıymetini biliyor, insanca bir yaşam için emeğin kutsallığına inanıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle emek mücadelesinde yaşamını yitiren herkesi saygıyla anıyor,alın teriyle üreten, geleceğimiz ve güvencemiz olan tüm işçi ve emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum” dedi.



Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun Çınar Meydanı’nda belediye çalışanı işçileri ile kucaklaşması ve belediye emekçilerine hitap etmesinin ardından, meydanda toplanan işçi kitlesi mitingin yapılacağı Tokat Caddesi’ne doğru kortejler halinde 1 Mayıs Yürüyüşüne geçti.



KARACA; “İLHAM OLDUĞU YERDE DURUYOR, DÜNYANIN BÜTÜN İŞÇİLERİ BİRLEŞECEKTİR!”
TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca ise yayınladığı paylaşımda; “İşçiler bu 1 Mayıs’ta da iktidarların anlayışıyla mücadele ediyor. Bu 1 Mayıs’ta da ülkemizde işçi düşmanlığına, emeğin taşerona, kiralık ve güvencesiz çalışmaya bağlı hale getirilmesine, gerici sömürü politikaların distopik bir yoksulluk olarak halka dönmesine tanıklık ediyoruz. Neo-liberal dünyanın cevval bir neferi olan AKP’nin sorumlu olduğu yakıcı ekonomik krizde dahi işçiler ve yoksullaştırdığı halka karşı “İMF’siz İMF politikalarına” sarılması AKP iktidarının karakteridir.Ama unutulmasın; emeğin sömürüldüğü, işçilerin haklarının gasp edildiği bu dünyada, her 1 Mayıs işçilere umut ve direniş de sunuyor. Emeğin, barışın, demokrasinin, adaletin, hukukun özgürlüğün dünyası; çocukların geleceği için 1 Mayıs'ta da bir arada olacaktır… İlham bu 1 Mayıs’ta da olduğu yerde duruyor: Dünyanın bütün işçileri birleşecektir…” dedi.



SOL PARTİ’DEN EMEKÇİ ADINA 1 MAYIS TALEPLERİ!
Bu arada İşçi ve Emekçi Bayramı ile ilgili bir açıklama da Sol Parti Denizli İl Başkanı Serdar Aktaş’tan geldi.  Aktaş, “1 Mayıs şimdi sokağın ve toplumsal mücadelenin birleşik sesinin yükseltilmesi, her gün biraz daha yoksulluğa ve geleceksizliğe mahkum edilen halkın somut talepleri etrafında yeni bir mücadelenin örgütlenmesi için bir başlangıç noktası olmalıdır” dedi. Aktaş, Sol Parti 1 Mayıs taleplerini de şu şekilde açıkladı; **Asgari ücret hemen güncellenmelidir. **En düşük emekli maaşı asgari ücrete çekilmeli. Kiracıların tahliyesi durmalı, işten çıkarmalar yasaklanmalı. **Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları ertelenmelidir. Servet vergisi uygulanmalıdır. **Yurttaşlık geliri ödemesi başlatılmalıdır. **Üretim maliyetleri düşürülmeli örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır. **Dış borçlar ertelenmeli veya iptal edilmelidir.



CHP'Lİ BAŞKANLARA ÇAĞRI; BELEDİYE ÇALIŞANINA 1 MAYIS İKRAMİYESİ VERİLSİN!
Manisa’nın en büyük ilçesi Yunusemre Belediyesi'nde CHP’li Başkan Semih Balaban bir ilki gerçekleştirdi. Başkan Balaban, işçilere bayrama özel 2 bin TL ikramiye vereceklerini açıkladı. "Emek en yüce değerdir." diyen Balaban, "Sembolik de olsa 1 Mayıs'ın anısına 2 bin TL ikramiye ödeyeceğiz. Çam sakızı çoban armağanı. Bu da Manisa'da bir ilk. Ekonomik tabloyu düzelttikçe de işçi hakları konusunda önemli adımlar atacağız. Omuz omuza yürüyeceğiz. Ben de bir emek işçisiyim. Uzun yıllar öğretmenlik yaptım. Bu vesile ile bir kez daha 1 Mayıs'ı kutluyorum" dedi.



BAYRAM İKRAMİYELERİNE ‘1 MAYIS BAYRAMI’NI DA EKLEYİN!
Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban’ın çaktığı bu kıvılcım 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı dolayısıyla daha da bir değerli ve önemli hale gelirken CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de destekleyeceğine inandığımız bir öneriyi bugünkü yazımızın başlığı yapmaya karar verdik. Önerimiz ise şöyle; “Kurban ve Ramazan Bayramları’nda emeklilere verilen ikramiyeler gibi, belediyeler yani yerel yönetimler de işçilerine 1 Mayıs İşçi Bayramı İkramiyesi versin. Ve bu uygulama her yıl 1 Mayıs’ta devam etsin!”



CHP’Lİ BELEDİYELERDE GÖZLER DİSK VE TÜRK-İŞ’TE
Yine 1 Mayıs Emek ve Emekçi Bayramı dolayısıyla CHP’li Belediye Başkanları’nın yönetimine geçen ülke genelindeki 408 Belediye ile Denizli’deki 16 CHP’li Belediyedeki “sendikal çalışmalara ve sendika geçişlerine” bir göz atalım istedik. 20 yıldır HAK-İŞ’e bağlı Hizmet İş Sendikası’nın yetkili olduğu Denizli Büyükşehir Belediyesi ve belediye şirketlerinde CHP’li Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu dönemi ile birlikte büyük bir “sendika değiştirme” hareketliliği başlarken Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)’e bağlı Genel İş Sendikası ile Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş)’e bağlı Belediye İş Sendikasına geçişlerin yaşandığı gözleniyor.



BU DA BİZDEN 1 MAYIS ÖNERİSİ; “DİSK'Lİ OLMANIN TAM ZAMANI!”
Önceki Belediye Başkanı Osman Zolan’ın yetkili sendika HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş Sendikası ile 2026 yılına kadar devam eden bir sözleşme imzaladığı belirtilirken, Denizli Büyükşehir ve bağlı şirketlerinde çalışan 1000’e (bine) yakın işçinin geçiş yaptığı DİSK Genel İş’in yakın zamanda “toplu sözleşme yetki başvurusu” yapacağı da öğrenildi. Bu arada DİSK Genel İş’in CHP’li Belediye Başkanlarından işçileri kararlarında “serbest bırakmalarını” talep ettikleri belirtilirken, Pamukkale Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemur’un “Biz işçilerimizi özgür bırakıyoruz, istedikleri sendikaya üye olabilirler ve istedikleri sendikayı yetkili kılabilirler” dediği de öne sürüldü. (Bu arada kıyasıya bir sendikal mücadelenin verildiği Denizli’de 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla bizim de naçizane bir önerimiz var; “Denizli Büyükşehir’de DİSK'li olmanın tam zamanı!”



BELEDİYE ŞEHİR TİYATROSU’NDA ÖZDEMİR’İN YERİNE TAHMAZ ATANDI
Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı için yükselen kulisler artarak devam ederken, Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun konuyla ilgili araştırmalarının da sürdüğü bildirildi. Son olarak adı geçen adaylarla Başkan Çavuşoğlu’nun talimatı ile görüşmeler yapan Genel Sekreter Bülent Bozbaş’ın ince eleyip sık dokuduğu ve görüşmeleri sürdürdüğü bildirildi.



Bu arada Daire Başkanlığı için adı geçen Tiyatrocu, sahne sanatları hocası ve yönetmeni Tahsin Önal ile de bir görüşme beklenirken Denizli Büyükşehir  Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevinde de bir değişiklik yaşandı. Ozan Özdemir’in yerine  Genel Sanat Yönetmeni olarak Önder Tahmaz atadı.


 
ONLARIN HEPSİ TAHSİN HOCA’NIN ÖĞRENCİLERİ!
Evet, Kültür Daire Başkanlığı adaylarından Tahsin Önal Denizli’de yaklaşık 40 yıldır (Bunun bir bölümü de İsviçre’de) Tiyatral faaliyetler ve sahne sanatları ile uğraşan bir aktör. Tahsin Hoca’nın eski öğrencileri arasında Kütür Daire Başkanlığı için adı güçlü bir şekilde geçen Ayşegül Odabaşıoğlu da yer alıyor. Ayşegül Odabaşıoğlu, çocukluğunda ve gençliğinde, Belediye Şehir Tiyatrosu'nda, Tahsin Önal’ın drama çalışmalarına katılan, kurs sonu gösterisi olarak da Metin Balay'ın yazdığı Önal’ın yönettiği "Gozort" adlı oyunda rol alan bir isim.



Bu arada eski ve yeni Denizli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenleri Ozan Özdemir ile (yerine atanan) Önder Tahmaz da yine Tahsin Önal’ın eski öğrencileri. Kısacası Tahsin Önal Belediye Şehir Tiyatrosu’ndan yetişmiş ve onlarca öğrenci yetiştirmiş bir isim. (Ayrıca Kütür Daire Başkanlığı için devlet memuru bir isim olan Şair ve Dergi Yayıncısı Hakan Keysan ismi de en son geçen aktör oldu)
fixed-whatsapp-icon