Rasim RASTA

Rasim RASTA

94 Yazı

(YAZI ÇAPKINI) DENİZLİ ZOLAN’DAN "ŞOK" DEĞİL, DAHA “ŞIK” BİR HAREKET BEKLİYOR!

Dün bu köşede; “Denizli Büyükşehir Ulaşım AŞ, personele promosyonu dağıtmayıp gelir kaydetmiş” başlıklı bir haber duyurusu yayınladık. Ve ardından “İroni mi, şaka mı? Kim doğru, kim yanlış yapıyor? Kim çalışanını düşünüyor, kim personelini üzüyor? Zolan'ın hep zarar eden kurumu (Ulaşım A.Ş) için  başka yapacak bir şeyi mi yok?” şeklinde sorular sıraladık.



Bu yazımızdan sonra arayan ilçe belediye başkanları oldu. Hatta bunlardan biri; “Biz 136 personelimizin maaşlarını yatırdığımız bankadan aldığımız promosyonun hepsini eşit olarak çalışanlarımıza dağıtıyoruz” dedi. Bunun üzerine Denizli’de 19 ilçe belediyesini arayarak personel maaşlarından doğan banka promosyonlarının akıbetini araştırmaya koyulduk. Araştırmamızın ilk ortaya çıkan sonucu ise şöyleydi; “Denizli’deki ilçe belediyelerinin önemli bir bölümü banka promosyonlarını personelinin hesaplarına yatırıyor.” Bakalım tün Denizli taramasından sonra nasıl bir tablo ortaya çıkacak?



İŞTE O HABERLER
“Denizli Büyükşehir Ulaşım AŞ, personele promosyonu dağıtmayıp gelir kaydetmiş” başlıklı yazıyı bu köşede ele almadan önce konuyla ilgili haberleri “d20haber.com ve denizlimuhabir.com” haber sitelerinde gördük ve okuduk. Heberler oldukça detaylı ve tüm tarafların görüşlerini yansıtıyordu. Bu haberler şöyleydi; “Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ’nin, bir banka ile 2021 yılında yaptığı sözleşmenin karşılığında verilen promosyonu personeline dağıtmayıp, gelir kaydettiği ortaya çıktı.



Sayıştay denetiminde ortaya çıkan ve 475 personele ödenmeyen promosyon tutarının 675 bin lira olduğu belirlendi. Sayıştay tarafından Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ’de yapılan 2021 yılı denetiminin raporu yayımlandı. Raporda, çarpıcı bir bulguya daha yer verildi. “Aylık ve Ücretler Ödeyen Banka Tarafından Verilen Promosyonun Personele Dağıtılmayıp Gelir Kaydedilmesi” başlıklı bulguda, bankadan alınan ve 475 personelin hakkı olan promosyonun dağıtılmadığı ifade edildi. Sayıştay raporuna göre, 08.01.2021 tarihinde üç yıllık bir süre için yapılan protokol ile banka 475 personel için 675 bin lirayı şirkete ödedi. 19.01.2021 tarihinde bu meblağdan yüzde 18 KDV hesaplanarak, kalanı “diğer olağan gelir ve karlar” hesabına aktarıldı.



PERSONELE DAĞITIM İÇİN GENELGE VAR
Raporda, 2010/17 sayılı Başbakanlık Genelgesi’nin 4’ncü maddesi gereğince, banka tarafından verilecek promosyon miktarının tamamının her personel için eşit tutarlarda olmak üzere dağıtılması gerektiği de kaydedildi. Belediye şirketlerinin, 8/3/2019 tarh ve 30708 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Kamu Haznedarlığı Yönetmeliği”nin “kapsam” başlıklı 2’nci maddesi uyarınca Kamu Haznedarlığı uygulaması kapsamında olduğuna vurgu yapılan raporda, söz konusu yönetmeliğin “diğer menfaatler” başlıklı 7’nci maddesinde ise, bu yönetmelik kapsamındaki kurumların mal kaynaklarının değerlendirilmesinde faz veya kâr payı dışında ayni ya da nakdi herhangi bir menfaat temin edemeyecekleri belirtildiği, bankanın “promosyon” adı altında yaptığı ödeme faz ya da kar payı olarak nitelendirilemeyeceğinden şirket hesaplarına gelir kaydedilmesi, yönetmelik hükmüne aykırı olduğu belirtildi. Banka promosyonlarının tamamının personele eşit olarak dağıtılmasını öngören 2007/21 sayılı Başbakanlık Genelgesi ve Kamu Haznedarlığı Yönetmeliği hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, söz konusu protokol uyarınca verilen banka promosyonunun personele dağıtılmayıp, şirket hesaplarına gelir kaydedilmesinin mevzuata uygun olmadığının değerlendirildiği de vurgulandı.



İDARE: “BİR SONRAKİ PROMOSYON
PERSONELİN HESABINA YATIRILACAK”
İdarenin bu beyanına karşılık ise, “Bu olumlu bir yaklaşım olarak değerlendirilse de eksik bir uygulama olacaktır. Nitekm mevcut dönem için banka tarafından ödenen promosyon da gerçekte kurumun gelir değil personelin alacağıdır ve bu nedenle Şirketin, gelir kaydettiği personele at olan bu hakkı da personele iade etmesi gerektiği değerlendirilmektedir” denildi.



HANGİSİ DOĞRU?
Evet, yukarıda da belirttiğimiz gibi Ulaşım A.Ş. sürekli sübvanse edilen Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin bir kara deliği. Sosyal Belediyecilik açısından halka ucuz toplu taşım hizmeti vermesi gerekiyor. Ve her daim göz göre göre zararlarının karşılanması ve açıklarının kapatılması sağlanıyor. Belki de Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da promosyonun gelir kaydedilmesine bu yüzden göz yummuş olabilir. Ancak Ulaşım A.Ş.’nin açıklarının personel promosyonlarından değil de (halk için ve halk adına) diğer belediye reklam kalemlerinden, mesela; “Bilboard kiralamalrından, belediye otobüsleri(giydirme ve otobüs içi ekranlarından) reklamları ile otobüs durakları reklamları ve palet vs. gibi outdoor reklamlarından” karşılanması daha doğru olmaz mıydı? Bizden sorması…



AK PARTİ’DEN DEVA’YA
DENİZLİLİ BİR POLİTİK SİMA
Denizli politikalarının bilinen isimlerinden ve Bakanlarından Selma Aliye Kavaf 8. kez bir araya gelen 6’lı Masa buluşması öncesinde boy gösterdi. Genel Başkan Ali Babacan ile birlikte İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i DEVA Partisi Genel Merkezi kapısında karşılayan (eski) Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı ve Denizli Milletvekili Selma Aliye Kavaf artık DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’la birlikte politika yapıyor. AKParti’nin ilk Kadın Kolları Genel Başkanlarından biri olan Kavaf şimdi kurucu üyelerinden biri olduğu DEVA Partisi’nin Genel Merkez Yönetiminde yer alıyor ve DEVA’nın Sosyal Politikalar Başkanı olarak görev yapıyor.



SOSYAL MEDYANIN TAVAS BAŞKANI; AKYOL
Şu sıralar ortalıkta Tavas Belediye Başkanı Hüseyin İnamlık’la ilgili ilginç bir iddia dolanıyor. “Başkan İnamlık’ın varlığı yokluğu belli değil. Hatta Google aramalarında Tavas ve belediye denilince Başkan İnamlık’tan önce eski belediye başkanı Turhan Veli Akyol’un ismi ve haberleri çıkıyor. Sayın Başkan biraz hareket!” yorumları ve iddiaları ön plana çıkıyor. Kısacası sosyal medyanın Tavas Belediye Başkanı; (sanki) eski Başkan ve Kültür Turizm İl Müdürü Turhan Veli Akyol. (Belki de Turhan Veli Akyol “babadan oğula” bir başkan olduğu için Denizli siyasetinin Başkenti Tavas; Akyol soy ismini daha çok tanıyordur)

fixed-whatsapp-icon