Rasim RASTA

Rasim RASTA

94 Yazı

(YAZI ÇAPKINI) BELEDİYELERDE PROMOSYON “HAP” DEĞİL, “HAK!”

**RÜZGAR NERDEN ESİYOR, PROMOSYON NEREYE GİDİYOR?!, 23 MİLYONLUK 8 OTOBÜSÜ FİLOYA KATTI, 675 BİN LİRALIK PROMOSYONU KASAYA ATTI! ULAŞIM A.Ş. VE BELTAŞ ÇALIŞANLARI ZOLAN’DAN “ŞOK” DEĞİL “ŞIK” HAREKET BEKLİYOR!

Denizli’de “Denizli Büyükşehir Ulaşım AŞ, personele promosyonu dağıtmayıp gelir kaydetmesi” olayı ile başlayan tartışma iyice alevlenirken, yine Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin çok sayıda çalışana sahip iktisadi işletmesi Beltaş’da da banka promosyonlarının kurum personeline dağıtılmadığı ve gelir kaydedildiği ortaya çıktı.

“İroni mi, şaka mı? Kim doğru, kim yanlış yapıyor? Kim çalışanını düşünüyor, kim personelini üzüyor? Zolan'ın hep zarar eden kurumu (Ulaşım A.Ş) için  başka yapacak bir şeyi mi yok? Peki, maaş promosyonlarını gelir kaydeden Denizli Büyükşehir Belediyesi kuruluşu Beltaş’a ne demeli?” şeklindeki sorular ve buna bağlı iddialar son dönemde kentin en çok konuşulan konuları haline geldi.



Bunun üzerine Metropol TV Haber Merkezi Denizli’de 19 ilçe belediyesini ve belediye başkanlarını arayarak personel maaşlarından doğan banka promosyonlarının akibetini araştırdı. Araştırmada enterasan ve çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Denizli’deki 19 ilçe belediyesinin tamamına yakını banka maaş promosyonlarını “işçi-memur” ayrımı yapmaksızın çalışanlarına dağıtıyor. Bu belediyelerden Çameli Belediyesi (ve Başkan Cengiz Arslan’nda) promosyonların akibeti belirsiz. Denizli Büyükşehir Belediyesi memurlarına ve işçilerine banka promosyonlarını dağıtıyor ancak, Ulaşım A.Ş. ve BELTAŞ’ta (maaştan doğan) promosyonlar kuruma gelir kaydediliyor. Oysa bu iki belediye şirketi Denizli Büyükşehir Belediyesi ve DESKİ bünyesinde çalışan toplam işçi ve memurlardan daha fazla bir mevcuda sahip. Bu arada çalışanlarına promosyonda en çok rakamı veren belediye Bekilli Belediyesi olurken Bekilli Belediye Başkanı Mustafa Çoban da personel başına 17 bin lira ile en çok promosyon veren Başkan oldu. Mustafa Çoban’ı çalışan başına 15 bin liralık promosyon ödemesi ile Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek takip etti. Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik ise konuyla ilgili açıklaması ile dikkat çekti. Başkan Çelik, “O para bizim değil ki başka yerde kullanalım” dedi ve örnek oldu.



Metropol Denizli’deki ilçe belediye başkanlarına hangi partinin belediye başkanları olduklarına bakmadan promosyonu sordu.

BU BAŞKANLAR ÖRNEK OLSUN
Acıpayam Belediye Başkanı Dr. Hulusi Şevkan; “Anlaşmanın bitmesine bir yıl var. Çalışanlarımıza sorduk. Yenileme kararı çıktı. Görüşmeler sürüyor. Yenileyeceğiz. Bir yıl kalmasına rağmen daha fazla promosyon almak için yenileyecek.. Birkaç güne kadar belli olur. Promosyon paralarını daha önce olduğu gibi çalışanlarımıza dağıtacağız…”

Babadağ Belediye Başkanı Ali Atlı; “Geçen yıl aldık promosyonu. Üç yıllık bir anlaşma yaptık. Promosyondan bankadan gelen paranın tamamını çalışanlarımızın hesaplarına yatırdık.”

Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever; “Anlaşmamız devam ediyor. Promosyondan gelen parayı çalışanlarımıza dağıttık.”


 
EN FAZLA VEREN BELEDİYE BEKİLLİ
Bekilli Belediye Başkanı Mustafa Çoban; “Yenilemeyi yeni yaptık. Promosyon paralarını çalışanlarımızın hesaplarına yatırdık. Kişi başı 17 bin lira…” (En çok rakam  kişi başına 17 bin lira ile Bekilli Belediyesi dağıtmış)

Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay; “Yılbaşında süre bitecek, yenileyeceğiz. Daha önce de yaptığımız gibi promosyondan gelen paranın tamamını çalışanlarımıza veriyoruz. Belediye tek kuruşunu almıyor.”

ÇELİK; O PARA BİZİM DEĞİL Kİ!
Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik; “Aralık ayında bitecek. 3 yıllık yeni bir anlaşma yapacağız. Bankalarla görüşeceğiz. Promosyon paralarını çalışanlarımıza veriyoruz. Daha önce de hep böyle oldu. Öyle de olacak. O para bizim değil ki, başka yerde kullanalım…”



Buldan Belediye Başkanı Mustafa Fahri Şevik; “Mayıs ayında sözleşmemiz bitecek. Ancak daha öne çekmek için arkadaşlarımız görüşme yapıyor. Yeni anlaşma yapacağız. Her zaman olduğu gibi çalışanların hesaplarına yatırılacak promosyondan gelen ücret...”

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan; “163 çalışanımız için yeni bir promosyon anlaşması yaptık. Yeni anlaşmadan doğan promosyondan gelen rakamlar çalışanlarımızın hesaplarına yatırıldı.”

Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan; “AK Parti’nin en fazla oy aldığı ilçenin Belediye Başkanına konuyu aktardık ancak bilgi dönüşü olmadı. Bu belediyede promosyonun akibeti meçhul..”


 
Çardak Belediye Başkanı Hüsnü Yılmaz; “2023 yılı Ocak ayında yeni promosyon anlaşmamızı yapacağız. Gelen promosyon parası bir önceki anlaşmamızda olduğu gibi çalışanlarımızın hesaplarına yatırılacak…”

Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural; “Yeni anlaşma için görüşmelerimiz sürüyor. Anlaşma yapıldığında otomatik olarak çalışanların hesaplarına yatırılacak. Daha önce de olduğu gibi…”

Güney Belediye Başkanı Halil Ayhan; “Maaş promosyon sözleşmemizin bitimine 7 ay kaldı. Yenileyeceğiz. Daha önce olduğu gibi hepsinin hesaplarına yatacak…”



BİR YÜKSEK PROMOSYON DA BAŞKAN KEPENEK’TEN
Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek; “Anlaşmayı geçen hafta yeniledik. 3 yıllık anlaşma yaptık. Memurdan işçiye herkese kişi başı 15 bin 100 lira hesaplarına geçti”
İkinci en büyük rakam Honaz’da tam 15 bin lira…

Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç; “2023 yılının ilk aylarında yeni anlaşma yapacağız. Daha önce olduğu gibi promosyon paraları çalışanlarımıza dağıtılacak.”

Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş; “Yılbaşında yenileyeceğiz. Promosyondan gelen rakamı da bütün çalışanlarımıza eşit bir şekilde dağıtacağız. Daha öncede aynı yöntemi uygulamıştık… “



GEMİ’DEN MEMURA 16.500 TL
Serinhisar Belediye Başkanı Hüseyin Gemi; “Memur çalışanlarımızın yenilendi, 15 Eylül’de 16 bin 500 lira kişi başı yattı. İşçilerimizle ilgili görüşmeler sürüyor. Görüşmeler bitince bankadan gelen promosyon parasını aynı memurlarımızda yaptığımız gibi işçilerimizin de hesaplarına tek tek yatıracağız.” (Bu belediyede işçilerin promosyonu biraz düşük kalacak gibi)

EN DÜŞÜK PROMOSYON TAVAS BELEDİYESİ’NDE
Tavas Belediye Başkanı Hüseyin İnamlık; “Bir yıl önce yeniledik. 3 yıllık anlaşma yaptık. Gelen paranın tamamı çalışanlarımıza dağıtıldı… Kişi başı 5 bin lira…”

ÖRKİ YENİ TEKLİFİ DÜŞÜK BULDU
Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki; “Yeni anlaşma yapmak üzereyiz. Gelen yeni bir teklif vardı. Düşük gördüm. Onu kabul etmedim. Yeni tekliflere bakacağız. Tabi ki her zaman olduğu gibi promosyon paraları çalışanlarımızın hesaplarına yatırılacak”



DOĞAN; “EMEKÇİNİN HAKKI DAHA YÜKSEK GELİR”
Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan; “Mevcut promosyon sözleşmemizi iptal için görüşmeler yapıyoruz. Yeni sözleşme için teklifler alacağız. Duruma ve miktara göre ne kadar süre olacağı ortaya çıkacak. Promosyondan gelen parayı da çalışanlarımıza yine eşit bir şekilde dağıtacağız. Asgari ücret gibi promosyonu da yüksek tutmak için çalışıyoruz. ” (Merkezefendi Belediyesinde memur işçi ayrımı yok)

BELTAŞ’TA PROMOSYON DAĞITIMI
2023’TE, ANCAK AYLARA BÖLÜNECEK
Evet, Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ’nin, bir banka ile 2021 yılında yaptığı sözleşmenin karşılığında verilen promosyonu personeline dağıtmayıp, gelir kaydettiği ortaya çıkmıştı. Sayıştay denetiminde ortaya çıkan ve 475 personele ödenmeyen promosyon tutarının 675 bin lira olduğu belirlenirken, gözler bu kez de Büyükşehir Belediyesi kuruluşu olan Beltaş’a çevrildi. Beltaş yetkilileri kurumda önceki yıllarda düşük olduğunu ve kuruma gelir kaydedildiğini belirtirken, 2023’den itibaren bankalardan gelecek yaklışık 3 milyon liralık promosyonun çalışanlara dağıtılacağını bildirdi. Ancak burada da bir şartın olduğu ve hızlı bir işçi sirkülasyonu bulunan kurumda promosyonların aylık aylık dağıtılacağı kaydedildi.



23 MİLYONLUK 8 OTOBÜSÜ FİLOYA KATTI,
675 BİN LİRALIK PROMOSYONU KASAYA ATTI!
İşte tam da bu yazıyı kaleme alırken Denizli Büyükşehir Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi’nden “Büyükşehir’den toplu ulaşıma 23 milyon liralık dev yatırım. Büyükşehir Ulaşım AŞ filosuna 8 yeni otobüs!” başlıklı bir basın bülteni geldi. Bültenin detayında; “Denizli Büyükşehir Belediyesi, şehir içi toplu ulaşımda kullanılmak üzere filosuna 8 yeni otobüs daha katarak toplam otobüs sayısını 238’e çıkardı. 23 milyon liralık yatırımla alınan araçların teslim töreninde, şoför koltuğuna geçen Başkan Osman Zolan, ‘Filomuza kattığımız yeni araçlarımız yeni bir nefes olacak’ dedi.” deniliyordu.



RÜZGAR NERDEN ESİYOR, PROMOSYONLAR NEREYE GİDİYOR?!
Rahmetli Timur Selçuk’un politik ve dramatik bir şarkısı vardı. “Kriz var, kriz var. Bunalım var. Ekonomi tıkırında. Rüzgar nerden esiyor? Paralar nereye gidiyor. Kriz va, bunalım vaa, ekonomi tıkırındaaa..” diye devam eden. Biz de bu sözleri bu konuya ithafen şöyle bağlıyoruz; “Kriz vaa, bunalım vaaa, ekonomi tıkırında. Rüzgar nerden esiyoo, promosyonlaaa nereye gidiyor?” Kısacası bu durumda bize düşen de; “23 Milyonluk 8 otobüsü filoya kattı, 675 bin liralık promosyonu kasaya attı!” sözünden başka bir şey olmuyor…
 
fixed-whatsapp-icon