Rasim RASTA

Rasim RASTA

94 Yazı

(YAZI ÇAPKINI) AYNES SATILIYOR! PEKİ, AYNES DEYİNCE AKLA KİMLER GELİYOR?

**“SERİN, ÖZKAN, BATUR, AYHAN,
SUBAŞIOĞLU, YAVAŞ VE ERDOĞAN”

**AYNES Deyince akla ilk kimler ve neler gelir? İlk başta bu isimler; “Nevzat Serin, Mehmet Ali Özkan, Ayhan Batur, Yusuf İzzet Ayhan Ve Muhammet Subaşıoğlu” gelir. Peki, AYNES deyince akla ilk hangi olay ve etkinlikler gelir?

**“28 Nisan 2008 tarihinde, Başbakanlığı döneminde AYNES Şirketler Grubu iştiraklerinden AYSÜT’ün Acıpayam’daki yeni tesislerini açan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2016’da AYNES’in “iflas erteleme davasında” avukatlığını üstlenen Millet İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 15 Temmuz FETO’cu Darbe Girişimi sonrası tutuklanan AYNES Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile bir dönem TBMM’deki Meclis Restoranlarında öncelikli ve yaygın olarak satılan AYNES marka süt ve süt ürünleri” gelir.


Denizli’deki FETÖ soruşturması kapsamında 5 yıl önce TMSF’ye devredilen ve Kayyım tarafından yönetilen Aynes Gıda satılığa çıkarıldı. Aynes Gıda ve iktisadi bütünlüğü için 667 milyon TL muhammen bedel belirlendi. İhale, 12 Ekim’de kapalı zarf ve açık artırma usullerinin birlikte uygulanması suretiyle gerçekleştirilecek. İhale Sözcü Gazetesi’nin Resmi Gazete’de yayımlanan ilan metnine dayandırılarak duyuruldu.


 
Sizce, son birkaç gündür TMSF’nin bir ihale ilanı ile yeniden gündeme gelen AYNES Şirketler Grubu akıllara sadece kayyım yönetimindeki bir “Ticari ve İktisadi Bütünlüğün Satışı” olarak mı gelmeli? Hayır, değil. Bu olay sadece basit bir şirket satışı olarak algılanamaz. Çünkü AYNES Şirketleri 1985 yılında başlayan ve bugün de devam eden 36 yıllık önemli ve külliyatlı bir öyküye sahiptir. Ve AYNES deyince akla daha çok şey gelir.

Neler mi? Hangi önemli isimler mi? Buradan itibaren hafızaları biraz tazelemek gerekli ve zaruridir!



Evet, AYNES Grubu deyince akla; “Büyük Birlik Partisi orijinli Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin, Ak Parti Denizli eski Merkez İlçe Başkanlarından Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Özkan, AK Partili Merkezefendi eski Belediye Başkanı ve Aynes’e kayyım yönetim kurulu üyesi olarak atanan Muhammet Subaşıoğlu yine AYNES Yönetim Kurulu üyesi Ayhan Batur (bunalıma girip intihara kalkışan) ve Aynes’e kayyım yönetici olarak atanan eski AKP Denizli İl Başkan Yardımcısı (ve belediye meclis eski üyesi) Yusuf İzzet Ayhan gibi isimler gelir.



Peki, AYNES deyince akla ilk hangi olay ve durumlar gelir? “28 Nisan 2008 tarihinde, Başbakanlığı döneminde AYNES Şirketler Grubu iştiraklerinden AYSÜT’ün Acıpayam’daki yeni tesislerini açan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2016’da AYNES’in “iflas erteleme davasında” avukatlığını üstlenen Millet İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 15 Temmuz FETO’cu Darbe Girişimi sonrası tutuklanan AYNES Yönetim Kurulu Başkanı ile Yönetim Kurulu Üyeleri (8 Aralık 2016) ve kuruma Kayyım ataması ve bir dönem TBMM’deki Meclis Restoranlarında öncelikli ve yaygın olarak satılan AYNES marka süt ve süt ürünleri” gelir.



AYNES Denizli'nin Acıpayam ilçesinde 1985 yılında kamuya ait yem fabrikası (AYYEM) olarak kuruldu. Daha sonra özel sektör tarafından satın alınarak modern süt işleme tesisine dönüştürülen işletme yem fabrikalarının özelleştirilmesiyle birlikte satıldı. Nevzat Serin 1993 yılında Acıpayam Yem Fabrikasına ortak oldu. Serin bu tarihten 1997 yılına kadar firmada Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. 1997 yılında Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Entegrasyonu sağlamak amacıyla aynı yıl süt fabrikasını da kurdu. Daha sonra Ak Parti Denizli eski Merkez İlçe Başkanlarından Mehmet Ali Özkan ve Nevzat Serin’in arkadaşı Ayhan Batur da AYNES Şirketler Grubuna ortak oldu. AYNES’in asıl yükselişi AK Parti döneminde gerçekleşti. Grup alanında Türkiye’nin 4. büyük süt ve süt ürünleri üreten entegre tesisi haline geldi. (5 yıllık Kayyım Yönetimi döneminde de en çok kar ettiği bir süreç yaşadı)



2008’DEKİ AÇILIŞ TÖRENİNE

BAŞBAKAN ERDOĞAN DA KATILDI
AYNES Grubu’nun sahibi olduğu AYSÜT’ün yeni tesisleri 28 Nisan 2008 tarihinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.  Daha doğrusu Aysüt Süt Ürünleri Tesisi; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İsveç'in Ankara Büyükelçisi Christer Asp'ın da katıldığı törenle hizmete açıldı. Açılışta konuşan AYSÜT Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin de tesisin geçmişte 600 bin dolar zarar gösteren bir bilançoya sahipken, hiçbir devlet desteği almadan yapılan yatırımla bugün doğrudan ve dolaylı olarak 20 bin kişiye geçim imkanı sağlayan bir tesis haline geldiğini belirtti.



AYNES’E FETO OPERASYONU (8 ARALIK 2016)
Denizli Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 8 Aralık tarihinde Acıpayam İlçesi’nde yaklaşık 1200 kişinin çalıştığı süt fabrikasına 'FETÖ' soruşturması kapsamında operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında Türkiye’nin alanında dördüncü büyük şirketi olan kuruluşun yönetim kurulu başkanı Nevzat Serin ile yönetim kurulu üyeleri eski AKP Merkez İlçe Başkanı Mehmet Ali Özkan ile Ayhan Batur’un da aralarında bulunduğu toplam 20 kişi gözaltına alındı. Tutuklanan yönetim kurulu başkanı Nevzat Serin, cezaevine götürülürken, "Şirketi batıranlar kına yaksın" dedi.



TÜBİTAK’TAN İHRAÇ EDİLEN FETÖ’CÜLERE
AYNES’TE ÖNEMLİ GÖREVLER VERİLMİŞ…
Tutuklanan kişilerin arasında TÜBİTAK’tan böcek davası nedeniyle ihraç edilen kişilerin de bulunduğu belirtildi. Şirket yönetiminin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çalışma ofislerine böcek konulması ile ilgili TÜBİTAK’tan ihraç edilen 3 kişiyi, finans ve insan kaynakları ile İstanbul bölümlerinin başına getirildiği iddia edildi. Ayrıca şirket üzerinden yurt dışına FETÖ’ye nakit para aktarıldığı ileri sürülürken, aynı adreste başka bir şirketin kurulu olduğu ve Angola’da faaliyet gösterdiği, şirket yöneticilerinin örgütün şifreli haberleşme sistemi olan Bylock’u da kullandıkları iddia edildi.

AYNES GIDA 02-01-2019 TARİHİNDE
TEKRAR TMSF'YE DEVREDİLDİ
Anadolu Ajansı’nın haberine göre; 15 Temmuz’un ardından FETÖ bağlantılı olduğu gerekçesiyle el konularak TMSF’ye (2016’da) devredilen Aynes Gıda  2 Ocak 2019’da tekrar TMSF’ye devredildi. Kararı Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi verdi. Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üye olmak suçundan haklarında dava açılan sanıklardan Aynes Gıda AŞ'nin eski yöneticisi N.S'nin başvurusuyla geçen ay kayyumluk kararı kaldırılan şirketin Gürcistan'daki bağlantılı Aynes GEO Ltd. Şti'nin 284 bin lirayı örgüt üyesine aktarmak istenmesinin tespit edilmesi üzerine yeniden kayyum atanması talebinde bulundu. FETÖ'ye finans sağladığı gerekçesiyle KHK ile TMSF'ye devredilerek kayyım atanan Aynes gıda, başvuru nedeniyle 10 Aralık 2018'de kayyumluk kararı kaldırılmıştı.

KAYYIMLI DÖNEMDE USULSÜZLÜK İDDİASI!
15 Temmuz’un ardından FETÖ bağlantılı olduğu gerekçesiyle el konularak (2016) TMSF’ye devredilen ve AKP’lilerin kayyım yönetim kurulu üyesi olarak atandığı Aynes Gıda şirketinde usulsüzlük yapıldığı iddia edildi. Aynes Gıda'ya kayyım atanan AKP'li isim, kendi kurduğu şirkete ürünleri düşük fiyattan satmış! Birgün'den İsmail Arı’nın 28 Ağustos 2019 tarihli haberinde iddia ettiğine göre, Aynes’e kayyum olarak atanan eski AKP Denizli İl Başkan Yardımcısı Yusuf İzzet Ayhan ile Aynes’in Dış Ticaret Müdürü Mehmet Özdemir 2017 yılında yüzde ellişer hisseyle Gürcistan’da Global Geo adından ortak şirket kurdular. AKP’li Ayhan şirkette bulunan yüzde elli hissesini 2018 yılı Mayıs ayında eski AKP Denizli Gençlik Kolları Başkanı ve Aynes Kayyum Yönetim Kurulu Üyesi Melih Serim’e devretti. Kurulan şirkete 2018 yılının temmuz ayında 23 bin 750 dolarlık iki ayrı faturayla satış gerçekleştirildi. Bu da AYNES’e yeniden Kayyım atanması kararının verilmesine neden oldu.

SUBAŞIOĞLU; AYNES’İN KAYYIM
YÖNETİM  KURULU ÜYESİ
AYNES’in Kayyım Yönetim Kurulu Üyelerinden biri ise Merkezefendi Belediyesi’nin AK Partili eski Başkanı Muhammet Subaşıoğlu idi. Subaşıoğlu TMSF’ye devredilen ve uzun süredir kayyum heyeti tarafından yönetilen AYNES’te 13 Haziran 2019 tarihinde yönetim kurulu üyesi olarak atandı. AK Parti Denizli İl Kurucuları arasında yer alan Muhammet Subaşıoğlu Merkezefendi ilçesinde 31 Mart 2019 Yerel Seçiminde CHP’li aday Şeniz Doğan ile yarışmıştı.



AYNES DAVASINDA MANSUR YAVAŞ İSMİ!
Öte yandan 2016’da AYNES’in “iflas erteleme davasında” avukatlığını; 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Millet İttifakı’nın Adayı olarak girdiği Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kazanan Mansur Yavaş yapmıştı. Ancak Mansur Yavaş, Acıpayam’da süt devi kuruluşa FETÖ operasyonu yapılıp şirketin 20 yöneticisi FETÖ’den dolayı tutuklanınca kurumun vekilliğinden çekilmişti. Yani Yavaş’ın AYNES avukatlığı  2016’da 7 ay sürdü.



BİR DE “İNTİHAR GİRİŞİMİ”
AYNES’in bu olaylı döneminde bir de intihar girişimi vakası yaşandı. Denizli’nin Acıpayam ilçesinde kurulu Aynes şirketlerinin ortaklarından (yönetim kurulu başkan yardımcısı) işadamı Ayhan Batur evinde çenesinden silahla vurulmuş şekilde bulundu. Batur hastaneye kaldırılarak hayata döndürüldü.

Sonuç itibariyle TMSF, kayyum olarak yönettiği Aynes Gıda'yı 28 Ağustos 2021 tarihinde satışa çıkaran bir ilan yayınladı. 5 yıl önce FETÖ soruşturması kapsamında el konulan şirket için 667 milyon TL muhammen bedel belirlenirken, biz de bu şirketler grubunun oldukça detaylı ve derin ilişkiler ağıyla örülü bu politik hikayesini de özetle anlatalım istedik.
fixed-whatsapp-icon