POLİTİKA

MECLİS BİR YILDA NE YAPTI? TBMM BAŞKAN VEKİLİ KARACA AÇIKLADI

MECLİS BİR YILDA NE YAPTI? TBMM BAŞKAN VEKİLİ KARACA AÇIKLADI
TBMM Başkan Vekili Gülizar Biçer Karaca, Meclis iradesinin yok sayıldığını belirterek, 5 bin 904'ünün CHP olmak üzere muhalefet partilerinin toplam 14 bin 954 soru önergesi verdiğini, bunlardan sadece 2 bin 258'inin cevaplandığını kaydetti.

TBMM Başkan Vekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı ve CHP İl Başkanı Ali Osman Horzum, Denizli Gazeteciler Cemiyetinde düzenledikleri basın toplantısında Denizli ve ülke gündemi ile ilgili açıklamalarda bulundular.

CHP Denizli Milletvekili ve TBMM Başkan Vekili Gülizar Biçer Karaca, geçtiğimiz yasama dönemi çalışmalarına ilişkin bilgi verdiği toplantıda, üç erkten biri olan yasama erkinin bugün Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile işlevsiz hale getirildiğini savundu.

Parlamento iradesini ve dolayısıyla millet iradesini yok sayan bir anlayışın olduğunu öne süren Karaca, birkaç örnek ve sayısal verilerle yasama gerçeğini ifade etmek istediğini kaydetti.

CHP olarak 28. dönemde 1604 kanun teklifi verdiklerini hatırlatan Karaca "Muhalefet partileri olarak toplam 14 bin 954 soru önergesi vermişiz. CHP olarak da biz 5 bin 904 soru önergesi vermişiz. Muhalefetin verdiği 14 bin 954 soru önergesinden sadece 2 bin 258’i kısmen cevaplanmış. Yani 15,9’una cevap verme lütfunda bulunmuşlar. Oysa ki TBMM'nin elinde bulunan denetim mekanizmalarından sadece Meclis'teki bir genel görüşme ve yazılı soru önergeleri kaldı. Tek kişilik hükümet sisteminde gensoru, sözlü soru önergeleri gibi diğer denetim mekanizmalarını Meclis iradesinin elinden aldılar. Yazılı soru önergelerine dair cevap verme oranı yüzde 15.9. Yani saraydaki tek kişi ve onun Meclis'teki temsilcileri, yasama organının ve milletin seçtiği milletvekillerinin millet adına yaptığı denetim hakkını da yok saymış bulunmaktalar’’ dedi.



Milletin sorunlarının Meclis'te konuşulması, bu sorunlara ilişkin çözüm üretilmesi noktasında bir de iktidar ve muhalefet partilerinin araştırma önergeleri verdiğine işaret eden Karaca "CHP olarak bu süreçte 770 araştırma önergesi sunulmuş ve Meclis genel kuruluna inmiş. Tüm muhalefet partileri olarak da 1675 araştırma önergesi Meclis gündemine alınmış ve Meclis'te konuşulmuş" ifadelerini kullandı.

CHP olarak bu 770 araştırma önergesinden bazılarını hatırlatan Karaca, 6 Şubat depremleri sonrasında televizyon ekranlarında düzenlenen "Türkiye tek yürek" bağış kampanyasında kaç lira toplandığını millet adına sorduklarını, Cumhur ittifakı milletvekillerinin el kaldırmalarıyla araştırma önerisinin reddedildiğini, bunun gibi birçok konunun görüşülmesi için Meclis'te araştırma önergesi verdiklerini fakat kabul edilmediğini kaydetti.

CHP olarak vergide adaletsizliğin çözümü için Meclis'te çalışma yapılmasını istediklerini ifade eden Karaca "Cumhur İttifakı 'biz bu adaletsizlikten memnunuz, yandaşlara kıyaklar vatandaşlara ağır yükler bindirmekten de memnunuz bu konunun görüşülmesine TBMM'nin çözüm üretmesine gerek yok' demişler reddetmişler" diye konuştu.

Karaca ayrıca ‘’TBMM'de milletin aktardığı ve çözüm için çare olarak gördüğü sorunlar yerine hayvanları katleden, yandaşlara kıyak milletin sırtına yeni vergiler getiren, rezerv alan safsatasıyla halkın malına çökme yasaları Meclis'ten geçmiştir’’ diyerek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının resmi verilerine göre 172 bin çocuğun ailesi tarafından zorunlu ihtiyaçlarının dahi karşılanamadığını kaydetti. Karaca "Biz de diyoruz ki gelin çocuklara okullarda bir öğün ücretsiz yemek vererek bu çocukların en azından dengeli beslemelerine katkı verebilelim ama maalesef bunu da kabul etmediler" dedi.

Bir yıl boyunca 50’nin üzerinde uluslararası sözleşmelerle TBMM'yi halkın sorularını çözmekten uzak tutmaya çalıştıklarını öne süren Karaca "Yoksullukla açlıkla ve derin ekonomik buhranla mücadele ederken iktidar tarafından yalnız bırakılan yurttaşlarımızın sorunlarını çözmek için muhalefetin ve CHP olarak bizlerin vermiş olduğu hiçbir öneriyi kabul etmediler. Yani TBMM'ni de artık vatandaşa hizmet eder durumdan çıkararak vatandaşın TBMM'ne olan güvenini ve beklentilerini maalesef  tersyüz etmeye çalışıyorlar. Yürütme yok, yasama kontrol altında, basın her türlü yöntemle susturulmaya çalışılıyor. Bu süreçte CHP dimdik ayakta duruyor. Bu ülkenin çimentosu, barışa huzura muasır medeniyet seviyesine erişiminde bir güç olarak dimdik, her türlü baskıya ve hain güç odaklarına rağmen ayakta duracak ve bir sonraki seçimlerde iktidar için cansiperane hep birlikte çalışacağız’’ ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon