İhracatçı döviz gelirlerinin Merkez Bankası'na satılması zorunluluğunun, yüzde 40 olarak değiştirilmesi kararını değerlendiren Denizli Metropol’e değerlendiren Babadağlı Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Şeref Arpacı “Hani ihracatçı en kıymetlimizdi, siz ihracatçıyı cezalandırıyor ve bir anlamda Merkez Bankası ve bankaların eline bırakıyorsunuz” dedi.
ÖZEL HABER
İhracatçı şirketlerin ihracat gelirlerini Merkez Bankası’na satma zorunluluğu yüzde 40'a çıkarıldı. Düzenleme yürürlüğe girdi… Genelgede "TCMB İhracat Genelgesi’nin “İhracat Bedellerinin Merkez Bankasına Satışı” başlıklı ek madde 1’de, 15.04.2022 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığının 15.04.2022 tarihli talimatıyla yapılan değişiklikle daha önce yüzde 25 olan oran yüzde 40 olarak değiştirilmiştir. Bu düzenlemenin yürürlük tarihi 18.04.2022 olarak belirtilmiştir" denildi. Kısa adı BASİAD olan Babadağlı Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Şeref Arpacı, kararı Denizli Metropol’e değerlendirdi.
BAŞKAN ARPACI’NIN AÇIKLAMASINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ...
Arpacı “Olaylar ilginç bir hal aldı. Bu kural ilk çıktığında geçici olduğunu düşünmüştük. Yüzde 25 olan bu rakamın bizi rahatsız etmeyeceğini söylemiştik. Belli bir dönem sonra normale döneceğini düşünürken, yüzde 40’a çıktı. Biz geçici olacağını ve iptal edileceğini beklerken, rakam yükseldi. Kaygılıyız. Yarın yüzde 50, 60 yüzde 100’e mi çıkacak. Bakıldığında sermaye kontrolüne kadar gidebilecek bir konu ne yazık ki. Ne kadar fayda sağladığı tartışılır. Biz bunu neden yapıyoruz? Merkez Bankası’nın dövizlerini arttırmak için yapıyoruz. Ama bizim ithalata dayalı bir ihracat modelimiz var. Birçok sektörde yüzde 90 ithalata bağımlıyız. Siz 10 birim ihracatınızın bedelinin yüzde 40’ını bozmak zorundasınız. Ancak, bu 10 bedel için yüzde 75 oranında dövize muhtaçsınız. Yurt içinde de birçok firma döviz faturası kesip dövizle ödeme istemeye başladı. Sadece ithal de değil, iç piyasadaki tedarikte de dolar ya da Euro üzerinden ödeme isteniyor. Piyasada güven azaldı. İnsanlar Türk Lirası’na güvenmiyor. O yüzden dövizle ödeme isteniyor. Türkiye’nin en büyük problemi kur mu? Neden enflasyonla mücadele edilmiyor. Başıboş bırakılmış bir enflasyon var. Sanayici çok zor durumda. Kendini korumak için döviz faturası kesiyor ve dövizle ödeme istiyor. Hani ihracatçı en kıymetlimizdi, siz ihracatçıyı cezalandırıyor ve bir anlamda Merkez Bankası ve bankaların eline bırakıyorsunuz. İhracatçı yüzde 40’ı bozdurduğunda aynı tarihlerde döviz almak zorunda. Alış ve satış kuru arasında fark var. Sanayici zarara uğruyor. Döviz satanlar kar ediyor. Ben ucuz fiyata Merkez Bankası’na satıyorum. Bankalar Merkez Bankası’ndan alıp bana daha yüksek fiyata satıyor. Bu karmaşaya ne gerek var. Türkiye’nin en büyük problemi kur değil enflasyondur. Enflasyonla mücadele edilmesi gerekiyor” diye konuştu.
0 Yorum