İhracat gelirlerini Merkez Bankası’na satma zorunluluğu yüzde 25’ten yüzde 40’a çıktı. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci kararı Denizli Metropol’e özel değerlendirdi. Keçeci, cari açık kapanmadan uygulamanın fayda getirmeyeceği görüşünde…
ÖZEL HABER
İhracatçı şirketlerin ihracat gelirlerini Merkez Bankası’na satma zorunluluğu yüzde 40'a çıkarıldı. Düzenleme yürürlüğe girdi… Genelgede "TCMB İhracat Genelgesi’nin “İhracat Bedellerinin Merkez Bankasına Satışı” başlıklı ek madde 1’de, 15.04.2022 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığının 15.04.2022 tarihli talimatıyla yapılan değişiklikle daha önce yüzde 25 olan oran yüzde 40 olarak değiştirilmiştir. Bu düzenlemenin yürürlük tarihi 18.04.2022 olarak belirtilmiştir" denildi. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci kararı Denizli Metropol’e özel değerlendirdi.
BAŞKAN KEÇECİ’İN AÇIKLAMASINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ...
Keçeci “Merkez Bankası cari açığı kapatmak ve kamu kurumlarındaki döviz ihtiyacını karşılamak için ihracatçıya yüzde 25 döviz bozdurma şartı getirdi. Bununla ilgili sıkıntı içindeyken, bu rakam şimdi yüzde 40’a çıktı. Bu sanayicileri büyük sıkıntıya soktu. Daha büyük sıkıntıya da sokabilirdi. Merkez Bankası ‘Bu dövizleri size vermiyorum. Bu bizim. Bu kadar da döviz alamazsınız’ da diyebilirdi. Hiç olmazsa böyle bir tasarrufa girmedi. Mağduriyetimiz şu, biz bu dövizi Merkez Bankası’ndan bozdurduktan sonra ithalat için ihtiyacımız olan dövizi almak için ticari bankalara gidiyoruz. Kur farkları burada bizi sıkıntıya sokuyor. Büyük ihracat, ithalat yapan sanayici ihracatçıya büyük mağduriyet getiriyor. Bizler neredeyse yüzde 1’lere varan kur farkları nedeniyle karşılık ödüyoruz. Bu bizi zarara sokuyor. Merkez Bankası cari açığı kapatmak için bunu yapıyor. Her ay açıklanan cari açığımız da ise bir azalma yok aksine artıyor. Bu dövizler Merkez Bankası ve devlete çok büyük yarar getirmiyor demek ki. Cari açık kapanırsa bu tasarruflar cevap verir ve Merkez Bankası bundan fayda görür” diye konuştu.
0 Yorum