EKONOMİ

FİRMALAR NEDEN GÜNEŞ ENERJİSİNE YATIRIM YAPMALI?

FİRMALAR NEDEN GÜNEŞ ENERJİSİNE YATIRIM YAPMALI?
Katman Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Besim, firmaların neden güneş enerjisine yatırım yapmaları gerektiğini Denizli Metropol’e anlattı.  Besim, yatırımların geri dönüş sürelerinin kısaldığını, elektriğin; yapılacak yatırımla gider kalemi değil, gelir kalemi olacağını söyledi.

ÖZEL HABER
Katman Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Besim, işletmelerin neden güneş enerjisi yatırımı yapmaları gerektiğini Denizli Metropol’e anlattı.

ÖMER BESİM'İN AÇIKLAMALARINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ....

Elektriğe gelen zamların süreceğini, yenilenebilir enerji yatırımlarının kaçınılmaz hale geldiğini savunan Besim, güneş enerjisi yatırımının avantajlarını aktarırken, yatırımların geri dönüş sürelerinin kısaldığını, elektriğin yapılacak yatırımla gider kalemi değil, gelir kalemi olacağını kaydetti.




Besim “Elektriğe gelen zamları doğru okumak gerekiyor. Elektriğin ham fiyatına, yani piyasa takas fiyatına baktığımızda, Ocak 2021’de 0.30 kuruş olan piyasa takas fiyatları, Ocak 2022’de 1 lira 10 kuruş seviyesine çıktı. Bu da yüzde 270 zam demek. Piyasa takas fiyatlarını etkileyen iki unsur var. Arz talep dengesi ve elektrik üreticisinin maliyetleri. Biz bu iki unsuru göz önüne aldığımızda elektrik zamlarının yukarı yönde gideceğini öngörüyoruz. Bu koşullar yenilenebilir enerji yatırımlarını kaçınılmaz hale getirdi. Elektrik zamlarındaki artış oranı, yatırım maliyetinin artış oranından kat kat daha fazla. Ayrıca Dolar kurundaki geri geliş, yatırımların geri dönüş sürelerini dört yılın altına indirdi. Tesisin kullanım ömrü 25 yıl. Dolayısıyla dört yılın altındaki geri dönüş süresi olan bir yatırım, 21-22 yıl boyunca tesisin elektriğini kendi üretmesini, hatta fazlasını da satmasını sağlar. Elektrik gider kalemi olmaktan çıkıp, gelir kalemi haline dönüşebilir” dedi.



Ömer Besim açıklamasının devamında ise “Farklı tüketim noktasında da arazi kurulumları, aynı tüketim noktasında ise çatı ve cephe kurulumları mevzuata göre mümkün. Ayrıca ihracatçı firmalarımızın karbon ayak izi şu an tercih sebebi olsa da önümüzdeki süreçte zorunlu hale geleceğini düşünüyoruz. İhracatçı firmalarımız için yenilenebilir enerji yatırımları ekstra bir avantaj sağlıyor. Biz Katman Enerji olarak yenilenebilir enerjide güneşi takip ediyor, güneşin peşinden gidiyoruz. Yatırımcılarımıza da bu konuda proje danışmanlık ve kurulum hizmeti veriyoruz” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon