POLİTİKA

DENİZLİ PROTOKOLÜ'NDEN KADINLAR GÜNÜ MESAJLARI

DENİZLİ PROTOKOLÜ'NDEN KADINLAR GÜNÜ MESAJLARI
Denizli Protokolü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili mesajlar yayınlayarak bu özel günü kutladı.

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve fabrikaya kilitlemesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın can verdi. Bu acı olayın ardından 8 Mart tarihi Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak ilan edildi. Türkiye’de ise 1921 yılından beri kutlanıyor.

İşte Denizli protokolünün o mesajları;

DENİZLİ VALİSİ ALİ FUAT ATİK “Bir toplumun gelişmişlik düzeyinin en önemli ölçütlerinden biri, o toplumda kadına gösterilen saygı ve kadınların ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel hayattaki yeridir. Kadınlarımız, toplumsal yaşamın ayrılmaz bir parçası, toplumun temelini oluşturan ailenin en önemli mihenk taşıdır. Aile birliğinin en önemli unsuru olan kadınlarımız; bütün bir nesli yetiştirip şekillendiren, aynı zamanda hayatın her alanında üstlendikleri toplumsal görevleri başarı ile yerine getiren ülkemizin gelişmesi ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşmasında büyük katkı sağlayan en kıymetli varlıklarımızdır. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü; tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sevgiyi, üretkenliği ve duyarlılığı temsil eden kadınlarımızın başarılarını kutladığımız önemli bir gündür. Ülkemizde, kadın haklarına geçmişten bu yana büyük önem verilmiş olup Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınının siyasi ve toplumsal hayatta birçok dünya devleti kadınından önce söz sahibi olmasını sağlamıştır. Bugün kadınlarımızın karşı karşıya kaldığı en büyük sorun, hepimizi derinden üzen kadına yönelik şiddettir. Şiddetin hiçbir türü insanlık onuruyla bağdaşmazken kadına yönelik şiddet asla kabul edilemez. Kadına yönelik şiddetin sona ermesi toplumun tüm kesimlerinin birlikte hareket ederek, duyarlılığının artması ile mümkündür. Kadınlarımızın bizim için çok kıymetli ve önemli olduğunu bir kez daha belirtirken bizi biz yapan, sevginin, şefkatin temsili olan kadınlarımızın, “8 Mart Dünya Kadınlar Gününü” kutluyor, en derin saygılarımı sunuyorum”

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ VE DENİZLİ MİLLETVEKİLİ CAHİT ÖZKAN “Cenneti annelerin ayakları altına seren bir inancın, cinsiyetler arası adaleti şiar edinmiş bir geleneğin mensubu olarak bizler, kadın ve erkeğin karşılıklı adalet ve hakkaniyet içinde yeryüzünü birlikte imar edeceğine inanıyor ve bunun için çabalıyoruz. Bu anlayışla, AK Parti olarak göreve geldiğimiz günden bu güne, iş dünyasında, eğitimde, sağlıkta ve diğer tüm alanlarda kadınların statüsünü hak ve adalet eksenli bir anlayışla yükseltmek için önemli çalışmalara imza attık. Kadına yönelik şiddetle mücadelemizi de çok yönlü, bütüncül bir yaklaşımla “sıfır tolerans” ilkesi ile sürdürüyoruz. Bu amaçla, birçok anayasal ve yasal reformlar gerçekleştirdik. 2012’de, 81 ilimizde açtığımız “Şiddeti önleme ve izleme merkezlerimizde” bugüne kadar 160 binden fazla kadına, 10 bin erkeğe ve 20 bin çocuğumuza hizmet verdik. 2021–2025 yıllarını kapsayan dördüncü Kadına Yönelik Mücadele Ulusal Eylem Planı’nı hazırladık. Çünkü kuşu ölen bir çocuğa taziyeye giden bir peygamberin ümmeti olarak bizler, şiddetin her türlüsüne karşıyız. Bu düşüncelerle, şiddet kurbanı olan, görevleri başında katledilen ve ülkemizin bekası, milletimizin istikbali için şehit olan tüm kadınlarımızı şükranla yâd ediyor; her birine Allah’tan rahmet diliyorum. Canlarından çok sevdikleri çocuklarını, eşlerini, babalarını, kardeşlerini vatan uğruna toprağa veren şehit yakınlarımıza sabır temenni ediyor,  tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü tebrik ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

AK PARTİ DENİZLİ MİLLETVEKİLİ NİLGÜN ÖK  “Bugün spordan siyasete, bilimden sanata hayatın her alanında birbirinden harika işlere imza atan biz kadınların çalışmaları, ülkemizi hak ettiği konuma adım adım yaklaştırıyor. 2023 yılı hedeflerimize ilerlerken attığımız kararlı adımların gücü de yine kadınlardan geliyor. Kadına yönelik şiddet ve baskı sadece ülkemizin değil, tüm dünya kadınlarının sorunudur. Uğradığı haksızlıklar, adaletsizlikler, ayrımcılıklar karşısında kadının yanında yer almak, insan olan herkesin görevidir. Söz konusu anlayışın ve kadınların cinsiyetleri sebebiyle istismara uğramasının her zaman karşısında olacağımızı ve onların hak arayışlarında en büyük desteği vereceğimizi bir kez daha belirtmek istiyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi “ Ülkemize hizmetleriyle değer katan, tüm kadınlarımıza örnek olacak başarılarıyla adından söz ettiren, genç nesillere ışık tutan, geleceğimize yönelik tehditler karşısında dimdik duran, cesur ve özgüveni yüksek kadınlarımız geleceğe yürüyüşümüzde en önemli güvencemizdir. Cumhuriyetimizin atılan sağlam temellerle büyümesine katkı sunan, cephede Kara Fatma, meydanda Halide Edip, gökyüzünde Sabiha Gökçen olup, 15 Temmuz’da da bir kez daha vatan toprağını kanlarıyla müdafaa eden tüm kadınları saygı, sevgi ve rahmetle anıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’müzü yürekten kutluyor, toplumun yüzde 50’sini oluşturan biz kadınların hayatın her alanında hak ettiği yere, birlik ve beraberlik içerisinde ulaşacağımıza inanıyorum”

PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ (PAÜ) REKTÖRÜ PROF. DR. AHMET KUTLUHAN “Kadınlarımız; sevgisi, hoşgörüsü, fedakârlığı ve ürettiği değerler ile geleceğimizin şekillendirilmesinde önemli görevleri yerine getirmektedir. Aile mefhumunun temel yapı taşı olan kadınlarımız gelecek nesillerin de şekillendirilmesinde önemli bir yere sahiptir. Kadına yönelik ister fiziksel isterse psikolojik olsun, her türlü şiddet vakalarını 8 Mart Dünya Kadınlar günü vesilesiyle bir kez daha güçlü bir sesle kınıyorum. Toplum bilimi üzerine çalışma yapan araştırmacılarımıza büyük sorumluluklar düşmektedir. Özellikle Eğitim Fakültelerimizde yetiştirdiğimiz genç öğretmenlerimiz aracılığıyla çocuklarımıza küçük yaşlarda kadına sevgi ve hürmet bilincini aşılamalıyız. Bilimin ışığında yaptığımız ve yapacağımız bilimsel çalışmalar ile bu farkındalığın toplumca oluşturulması hususunda sorumluluğumuzun da bilincindeyiz. Başta şehit ve gazilerimizin anneleri ile eşleri olmak üzere yüreklerindeki sevgi, şefkati ve fedakârlığı karşılıksız veren, üreten, eğiten, yetiştiren, dünyayı sevgileri ile güzelleştiren bütün kadınlarımızın ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü en içten dileklerimle kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum”

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI OSMAN ZOLAN “Kadınlar bizim her şeyimiz. Bizlerin baş tacı; annemiz, hayat arkadaşımız, kızımız, kardeşimiz, arkadaşımız ve ömrümüze mana katan varlıklardır. Geçmişimizden bugüne dek milletimizin var olmasında büyük rol oynayan, Fatma Yıldız’dan Şerife Bacı'ya, Hayme Hatun'dan, Nene Hatun'a, kadar bugünlere gelmemizde büyük kahramanlıklar gösteren tüm kadınlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum. Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirmeye, kadınlarımızı her platformda desteklemeye ve pozitif ayrımcılık anlayışı ile yanlarında olmaya devam ediyoruz. Bu vesilelerle başta tüm şehit anneleri ve eşleri olmak üzere; yaşamın her anında her türlü fedakârlıkta bulunan, yokluğumuzu ve sıkıntılarımızı paylaşan, her zaman yanımızda olan tüm fedakar kadınlarımızın ve attığım her adımda en büyük destekçim olan eşim ve kızlarımın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum"

MERKEZEFENDİ BELEDİYE BAŞKANI ŞENİZ DOĞAN “Kadınların hem yerelde hem de uluslararası alanda gerçekleştirmiş olduğu tüm mücadelelerin ürünüdür 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Amerika’da dokuma işçisi kadınların ayrımcılığa, haksızlığa ve fazla çalıştırılmaya karşı gösterdiği tepki ve mücadele ile başlayan ve dünyadaki tüm kadınların büyük önem vererek andığı sınırları aşmış uluslararası bir gündür 8 Mart. Çalışan, hayatı güzelleştiren, hayata farklı açıyla bakan kadınlarımızın birlik ve mücadele gününü ülkemizde şiddet, cinayet, tecavüz, taciz ve mağduriyet olaylarının gölgesinde anıyoruz. Kadın ile erkeğin eşit olduğu her ülkede yaşam kalitesi ve gelişmişlik düzeyi yüksektir. Kadına değer vermeyen, onu hor gören ve yok sayan ülkeler ise geri kalmaya mecburdur. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ileri görüşlülüğü ile kadınlarımıza o dönemde birçok hak tanımıştır. Ve bu sayede kadınlarımız toplumsal, siyasal ve sosyal hayatta ülkemizin gelişmesine büyük katkıda bulunmuştur. Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara göstermiş olduğu önemi, bizler de Merkezefendi Belediyesi olarak gösteriyoruz. Merkezefendi’de kadınların ve çocukların önceliği, pozitif ayrımcılığı var. İlçemizde yaşayan kadınlarımızın sosyal, kültürel ve ekonomik hayat içerisinde hak ettikleri yeri almaları için daha çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz, bunun için söz veriyoruz. Kadınların karşılaştığı şiddetin, cinayetin, tacizin ve tecavüzün ortadan kalktığı, kadınlarımızın sosyal, sanatsal, akademik ve ekonomik alanda elde ettikleri başarılarla, katkılarla anıldığı bir hayat, bir dünya diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum”

PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKANI AVNİ ÖRKİ  “8 Mart tüm dünyada, kadınların eşitlik, özgürlük ve daha huzurlu yaşama isteklerinin dile getirildiği çok özel ve anlamlı bir gün olarak tarihteki yerini almıştır. Türk toplumunda kadına verilen değer her zaman çok büyük oldu. Cumhuriyetimizin kuruluşundan, günümüze kadar ülkemizde kadınlarımız ekonomik, sosyal ve siyasal yaşamda etkin bir rol üstlenerek, her alanda başarılı çalışmalara imza atarak ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamışlardır. Pamukkale Belediyesi olarak bizler de her zaman kadınlarımızın yanında yer alarak, kadınlarımızın aktif iş hayatına dahil olabilmeleri önemsedik. Kadınlarımızın kendi ayakları üzerinde durabilmeleri, aile ekonomilerine katkı sağlayabilmeleri için belediyemiz bünyesinde ücretsiz olarak birçok branşta kurslar açtık, açmaya da devam ediyoruz. Kadınlar gününde bir kez daha vurgulamak isterim ki; Pamukkale Belediyesi olarak kadınlarımıza uygulanan her türlü şiddetin karşısındayız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; kahraman Türk kadını yerlerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıktır. Bu duygu ve düşüncelerle başta ilçemizdeki kadınlar olmak üzere tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım”

CUMHURİYET HALK PARTİSİ DENİZLİ İL BAŞKANI BÜLENT NURİ ÇAVUŞOĞLU “Kadının sosyal ve ekonomik anlamda yükselmesi, toplumda hak ettiği yeri alması, şiddete maruz kalmaması için gereken ortamın yaratılması, İstanbul Sözleşmesi’nin bir an önce uygulamaya konulması gerekmektedir. Ülkeler, kadınları kadar özgürdür. Günümüzde ülkelerin gelişmişlik düzeyi, yalnızca ekonomik göstergelerle değil, insan haklarına ve özellikle de kadın haklarına verilen değerle ölçülmektedir. Kadınların toplumdaki yeri, erkeklerle eşit şartlara sahip olup olmadıkları, bu değerlendirmede çok önemli yer tutmaktadır. Ne yazık ki, kadınların büyük bir çoğunluğu, sahip oldukları haklarını bilmedikleri, farkına varmadıkları için arayamamaktadırlar.  Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin belirgin bir şekilde yaşandığı ülkemizde, sosyal yaşamdan, hukuksal alandan ve iş yaşamından mahrum bırakılan kadınlarımız bir de şiddete ve işkenceye maruz kalmaktadır. Sadece cinsiyetinden dolayı ikinci sınıf vatandaş muamelesi gören, aile içi şiddete maruz kalan, eğitimine izin verilmeyen, yasal haklarını bilmeyen ve ezilen kadınların bu sorunlarının çözümü için el ele vermek zorundayız. Toplumsal iyileşmenin sağlanması, şüphesiz öncelikle kız çocuklarımızın önündeki engellerin kaldırılması ve gündelik sosyal yaşama katılmalarıyla mümkün olacaktır. Ulu Önderimiz Atatürk sayesinde 1935 yılında seçme ve seçilme hakkına sahip olan Türk kadını, ülke yönetiminde de daha fazla söz sahibi olmalıdır. Çünkü daha özgür, aydınlık bir Türkiye’yi yeniden inşa edecek olanlar kadınlarımızdır. Tüm dünyadaki kadınların, haklı çabalarının karşılık bulması umuduyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun”

DENİZLİ SANAYİ ODASI BAŞKANI MÜJDAT KEÇECİ “Eğitimli, cesur ve özgüven sahibi kadınların sayısındaki artış, tüm toplumun yücelmesini sağlayacaktır. Bizler bu özelliklere sahip kadınlarımızı ne yazık ki işgücü piyasasına kazandıramıyoruz. İşgücü piyasasına dahil olan kadınlarımıza ise eşitlik fırsatı tanımıyoruz. Halbuki bizim ülke olarak üreten ve ürettiren kadınlara çok ihtiyacımız var. Akademik araştırmalar kadınların işgücüne katılımındaki %1’lik bir artışın büyümede de %1’lik bir artışla sonuçlanacağını ortaya koyuyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin uygulamada kendine yer bulduğu, kadınlarımızda birlikte ürettiğimiz ve onlarla birlikte büyüttüğümüz bir ekonomiye kavuşmak ümidiyle tüm emekçi kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum”

DENİZLİ TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI İBRAHİM TEFENLİLİ “Toplumumuzun kalkınmasında büyük bir öneme sahip olan kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü en samimi, içten duygularımla kutluyorum. Onların ellerinin değdiği her şeyin daha güzel olduğunu görüyoruz. Kadınların ekonomide, siyasette, sosyal hayatta daha çok yer alması için hep birlikte gayret göstermeliyiz. Tarih boyunca kadınları başının üstünde tutan bir millet olarak onlara uygulanan şiddetin son bulması için de gayret göstermeli, kadın şiddetine yönelik farkındalığı arttırmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle başta şehit anneleri ve eşleri olmak üzere, toplumumuzu ve hayatımızı güzelleştiren tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar gününü bir kez daha tebrik ediyor, onlara hayatları boyunca mutluluklar diliyorum”
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon