EKONOMİ

DENİZLİ OSB’YE YENİ ARITMA TESİSİ

DENİZLİ OSB’YE YENİ ARITMA TESİSİ
Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, bölgedeki kapasitenin artması ve yeni fabrikalar kurulması üzerine günlük 30 bin metreküp kapasiteli Atık su Arıtma Tesisi kurma çalışmalarına başladı. Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Uslu, Dünya Bankası kredi başvurusu onaylanan ikinci tesisle günlük 72 bin metreküp atık su arıtılacağını, ikinci etapta arıtılmış atık suyun geri kazanımını planladıklarını söyledi.

Islah çalışmasıyla 684 bin metrekare alanı büyüterek 5 milyon metrekareye, parsel sayısını 184’ten 223’e çıkaran Denizli OSB’de Yönetim Kurulu, üyelerin artan kapasiteleri, yeni faaliyete geçen işletmeler ve değişen kirlilik değerlerini dikkate alarak,  42 bin m³/gün kapasiteli mevcut Merkezi Atıksu Arıtma Tesisinin yetersiz kalacağı düşüncesiyle, 30.000 m³/gün kapasiteli yeni arıtma tesisi çalışmalarına hız verdi.



Sanayicilerden kapasite artırımı ve yeni boyahane işletmeleri kurabilmeleri için talep geldiğini,  yeni yatırım ve kapasite artırımı çalışmaları nedeniyle mevcut arıtma tesisinin kapasitesinin yetersiz kaldığını belirten Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkanı M. Abdülkadir Uslu “Ülkemizdeki istihdam ve üretim artışını desteklemek amacıyla yeni bir arıtma tesisi kurulumu zorunlu hale geldi. 42 bin m³/gün kapasiteli Merkezi Atık su Arıtma Tesisimiz, 1998’de işletmeye alındı. OSB’de faaliyette olan firmalardan kaynaklanan atıksu, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili yönetmeliklere uygun arıtılarak alıcı ortama deşarj ediliyor. Mevcut arıtma tesisinin kullanım ömrünü de dikkate alarak yeni arıtma tesisi kurmak için bölgenin alt kısmında 26 bin 840 metrekare taşınmaz satın aldık” dedi.



Günlük 30 bin metreküp kapasiteye sahip yeni atık su arıtma tesisinin en son arıtma teknolojilerinin kullanılacağı tam otomasyonlu, azot ve fosfor giderimli, fiziksel, kimyasal, ileri biyolojik arıtma, çamur susuzlaştırma ve şartlandırma sistemlerinden oluşacağını vurgulayan Uslu “ İkinci etapta ise arıtılmış atık suyun uygun ileri arıtma teknolojileri uygulanarak geri kazanılması planlanmaktadır. İleri arıtma ile kazanılan su işletmelerde tekrar herhangi bir işlem yapmadan direkt proses suyu olarak kullanılabilecek özellikte olacaktır. Planlanan ve fizibilite çalışması yapılan yeni arıtma tesisinin üç etabı da yapılıp devreye alınıncaya kadar mevcut atıksu arıtma tesisinin işletilmesine devam edecektir” diye konuştu.



Yeni Atıksu Arıtma Tesisinin İmara Esas Jeolojik Etüd Raporu için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan raporlar alındığını, kamulaştırma çalışmaları için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na müracaat yapıldığını, zemin etüd çalışmalarının yapıldığını vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı Uslu “Arıtma tesisimizi Dünya Bankası’nın, Türkiye’deki OSB’lere yeşil altyapı ve temel altyapı projeleri için 300 milyon dolarlık destek projesinden yararlanarak yapmayı planlıyoruz. Bu kapsamda, bölgemiz sınırları içerisinde hizmet veren günlük 42 bin metreküp kapasiteli Arıtma Tesisi’nin 72 bin metreküp seviyesine çıkarılıp ardından İleri Arıtma Tesisi’ne dönüşümü için ilgili başvuruları yaptık. Proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ön başvuru sürecini başarı ile geçti ve uygulama projesi aşamasına ulaştı” açıklamasını yaptı.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon