EKONOMİ

“DEGİAD KONUŞUYOR” PROGRAMINDA DEGİAD ÜYESİ MERT ECE HEM KENDİNİ, HEM DE İŞİNİ ANLATTI

“DEGİAD KONUŞUYOR” PROGRAMINDA DEGİAD ÜYESİ MERT ECE HEM KENDİNİ, HEM DE İŞİNİ ANLATTI
Denizli Genç İş İnsanları Derneği Üyeleri hem kendilerini, hem de firmalarını “DEGİAD Konuşuyor” programında anlatıyor, bu çok özel söyleşileri Denizli Metropol, Denizli ve Dünyaya aktarıyor… Altıncı program yayınlandı. Programın konuğu DEGİAD Üyesi ve Elsa Bilişim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mert Ece oldu.

ÖZEL RÖPORTAJ
DEGİAD üyelerini tanıtan, anlatan program haftanın iki günü Denizli Metropol ekranında… Altıncı program yayınlandı. Altıncı programda program sunuculuğunu DEGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Cahide Fenli Akman yaparken, programın konuğu DEGİAD Üyesi ve Elsa Bilişim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mert Ece oldu… Ece, programda hem kendini, hem de işini anlattı.

İŞTE O SÖYLEŞİ…

CAHİDE FENLİ AKMAN: DEGİAD ve Denizli Metropol iş birliği ile başlatmış olduğumuz DEGİAD Konuşuyor programının altıncı bölümündeyiz. Bugünkü konuğumuz DEGİAD Üyesi ve Elsa Bilişim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mert Ece… Hoş geldiniz. Sizi ve şirketinizi tanıyarak programa başlayalım isterseniz…
 
MERT ECE: Bilgisayar Mühendisliği’nden mezun oldum. 4 yıl özel sektörde çalıştım. Ardından kendi şirketimi kurarak hedeflerim doğrultusunda teknoloji ve bilişim alanında çalışan bir girişimciyim. 6 yıl kendi şirketimde çalışıp, hedeflerime ulaşmaya çalışırken yine iş vasıtasıyla tanıştığım iki arkadaşımla birlikte 2016 yılında Elsa Bilişim şirketini kurduk. Kendi alanlarında iyi iki arkadaşımla Elsa Bilişim’i kurarken, bazı şeyleri nasıl farklı yapabilirizin peşinden gittik. Bilişim ve teknoloji herkesin hayatında artık.  

CAHİDE FENLİ AKMAN: Yaptığınız iş, kurumsal sistem entegrasyonu, yazılımsal sorunların çözülmesi, siber güvenlik. Tam da dijital bir dünya aslında. Pandemi sürecinde aslında ihtiyacımız olan hizmetler değil mi?

MERT ECE:  Pandemi ile birlikte hayat farklı bir hale geldi. Dijital dünyanın hayatımızın neresinde olduğunu ve ne kadar önemli bu süreçte gördük. Nerede olursanız olun, veriye erişme ihtiyacı zorunlu oldu. Bu bir yandan iyi, bir yandan kötü. Doğru kullanıldığında gerçekten teknolojinin ne kadar faydalı olduğu ortada. Verilere her yerden erişim tabi ki bir takım tehditleri de beraberinde getiriyor. Pandemi ile birlikte herkes dijital dünyanın içinde oldu.

CAHİDE FENLİ AKMAN: Tüm sistemler değişiyor. Yapılamayan birçok şey artık yapılabiliyor. Hastaneye gitmeden doktor muayenesi online yapılıyor. Okula gitmeden eğitim, evden çalışma hayatı bunları yaşıyoruz. Bunu mecbur kılan hızlı araca sahibiz. Bu kadar hızlı dijitalleşmede siber güvenlikten bahsediyoruz. Gerçekten büyük bir tehlike var mı?

MERT ECE: Tehlike var diyerek herkesi korkutmak istemem ancak, herkesin her verisine ulaşılabiliyor artık. Herhangi bir verinizi dijital bir ortama koyarsanız bir saldırıya maruz kalabiliyorsunuz. İki dakika içinde saldırı almanız bir istatistik. Saldırı yapılan yere göre değişebiliyor. Elektrik kesmekten, bir şifre ya da veriye çalmaya kadar farklı şeyler alabiliyorlar. Verinizi şifreleyebilir ya da silebilirler. Sonra bir talepleri oluyor. Genelde para oluyor bu. Böyle bir tehlike var evet.  

CAHİDE FENLİ AKMAN: Siber güvenlik verilerimizi yüzde yüz korur mu?

MERT ECE:  Dürüst olmak gerekirse hiçbir şey yüzde yüz koruyamaz. Siber güvenlikte de bu geçerli. Çünkü insan faktörü var.  Biz ne yapacağız diye paniğe kapılmaya gerek yok. Dünya çapında genel kabul edilmiş bunun standartları var. Bunları yapmak önemli. Biz bir siber güvenlik ve AR-GE şirketi olarak yerli milli ürünlerimizle firmalarımıza bunu nasıl sağlayabileceklerini göstermek için çalışıyoruz. Yüzde yüz koruma yok diye bir şey yapmamak doğru değil. Firmaların gerekli özeni gösterip, dijitale bu kadar önem verilen bir dönemde buna yatırım yapmalara gerekiyor.

CAHİDE FENLİ AKMAN: Güvenlik konseptinin oluşturulması uzun süren bir şey mi? Küçük ya da büyük firmalara göre fark ediyor mu?

MERT ECE: Tabi ki fark ediyor. Bir takım testlerle başlıyoruz işe. Zafiyet tarama ve sızma testi bu. Sonucunda bir rapor çıkıyor. Bazı firmalarda bir yıl, bazı firmalarda bir iki günde çözülebiliyor. Şirket yaşayan bir şey. Güvenlik açıklarını takip etmeniz ve düzelttirmeniz gerekebiliyor.   

CAHİDE FENLİ AKMAN: Müşterileriniz arasında farklı sektörler mutlaka vardır. Her sektör için farklı şablonlar mı kullanıyorsunuz?

MERT ECE:  Aslında evet ama birazda hayır. Bir evin çok farklı kapıları olabilir. O kapı olmak zorunda. O kapıyı kilitlememiz gerekir. Kaç anahtar olacak. Oraya kimler girecek kimlerde anahtar olacak. Tek bir şablon var. Ama kapıya kaç kilit koyacağınız size ve orada koruduğunuza bağlı.

CAHİDE FENLİ AKMAN: Bilgisayar korsanları var. A Bankası B Bankasına saldırı için bir korsan tutuyor mudur?

MERT ECE:  Bunlar artık çok kolay olmuyor. Yedeklemek kavramı çok önemli. Hiçbir şeyinizi yüzde yüz koruyamazsınız.  Dijital dünyada verilerinizin bir yedeği olmalı. bu bilişim konusu. Orayı kaybetseniz de yedeği ile devam edebilirsiniz.

CAHİDE FENLİ AKMAN: Server mı, bulut sistemi mi? Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Her şirketin bir serverı olmalı mı?

MERT ECE: Bu bambaşka bir konu. İkisi de olabilir. Hibrit de olabilir. Bunun net bir cevabı yok. Verilerinin nerede olduğu değil, güvenliği önemli.

CAHİDE FENLİ AKMAN: Blockchain, Kripto Para, Bitcoin günlük hayatımızı girmeye başladı. Bunlar nedir? Niye bunları konuşmaya başladık?

MERT ECE: Blockchain blok zinciri dediğimiz bir teknoloji. Bitcoin ve bunun gibi kripto paralar ise bu teknoloji üzerinden gelişmiş bir uygulama.  Aslında çok uzun süredir hayatımızda var. İlk kripto para 2009’da Blockchain ise birkaç yıl önce ortaya çıktı. Bu teknolojiler milyonlarca insan tarafından kullanılıyor. Kripto para blok zincir teknolojisi ile bir bilginin şifrelenmiş bir şekilde saklandığı bir teknoloji. İçine parasal değer koyunca biz buna kripto para diyoruz. Bitcoin neden popüler. 2009’dan beri kullanılıyor. Buna bir değer verilince önemli hale geliyor.  Ben teknolojik yapısını anlattım size. Bu kripto para kolay kolay hayatımızdan çıkmayacak.

CAHİDE FENLİ AKMAN: DEGİAD Üyesisiniz. DEGİAD ile ilgili neler söylersin?

MERT ECE:  Aktiviteler çok arttı DEGİAD’da. Böyle bir söyleşi ile bu da en güzel örnek. Farkındalık yaratan işler yapılıyor. Farkındalığı yaratmak, gündemi, geleceği anlatmak için bu tür STK’lar önemli yapılar. Sizlerde uğraşıyorsunuz. Teşekkür ediyorum. Ne kadar farkındalık yaratılırsa herkes için o kadar çok mutluluk verici bir durum ortaya çıkar.  

“DEGİAD KONUŞUYOR” PROGRAMINDA DEGİAD ÜYESİ MERT ECE, HEM KENDİNİ, HEM DE İŞİNİ ANLATTI…
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon