POLİTİKA

CHP’Lİ KARACA DOLU FELAKETİ YAŞANAN BÖLGEDE

CHP’Lİ KARACA DOLU FELAKETİ YAŞANAN BÖLGEDE
Denizli’nin sorunlarını TBMM kürsüsünde dile getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, tam kapanmaya giderken soluğu dolu felaketiyle zararı hat safhaya ulaşan Honaz’daki üreticilerin yanında aldı.

Denizli’de geçtiğimiz günlerde yaşanan dolu felaketinden hasar gören tarlaları inceleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, dolu felaketine ve salgın dönemine rağmen ertelenmeyen çiftçi borçlarına dikkat çekti. Denizli’nin Honaz İlçesi’nin Menteş, Kızılyer, Dereçiftlik, Aşağıdere, Yokuşbaşı ve Kaklık mahallelerinde yaşanan dolu felaketi başta tarım üretimi olmak üzere hayatı olumsuz etkilemişti. Çiftçilerin mağduriyetlerini dile getirmek ve görünür kılmak için çiftçiler ile birebir görüşmeler gerçekleştiren CHP’li Karaca, Honaz’ın mahallelerinde yaptığı incelemelerde vatandaşları dinledi ve bazı noktalara dikkat çekti.



Karaca “5 mahallemizde etkili olan dolu felaketi çiftçilerimizi yıkıcı bir hasarla baş başa bıraktı. Çiftçilerle görüşmelerimizde gördük ki birçok tarlada yüzde 50 - yüzde 70 arasında hasar var. Ürünler zarar görmüş ancak TARSİM görevlileri geldiklerinde ‘bitkiler yerinden sökülmemiş zararınız o kadar değil’ diyor. Bazı bölgelere gidilmemiş, çiftçilerimizin anlattığına göre bazılarına da müracaat edildiğinden çok sonra gidilip hasar yokmuş gibi davranılmış. Çiftçinin bin bir emekle yetiştirdiği hasat zamanının yaklaştığı ürünler zarar gördüğünde o çiftçi zararını bir sonraki hasat dönemine kadar karşılayamıyor. TARSİM mevzuatının çiftçilerin lehine değişiklik gerektirdiği ortadadır. Hasar değerlendirme kriterleri genişletilmeli, sigorta memurları bu konuda meslek içi eğitime tabi tutulmalı ve yaptıkları işler denetime tabi tutulmalıdır” dedi.



Honaz’ın mahallelerinde dertlerini Karaca’ya anlatan çiftçiler, zararlarının karşılanmasını talep etti. CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca çiftçilerin yaşadığı hasarın karşılanması gerektiğini, tüm üreticilerin kredilerinin faizsiz 2 yıl ertelenmesi gerektiğini belirtti. Karaca “14 aydır bir pandemi döneminin içerisindeyiz. Birçok sektöre destek açıklandığı ilk aylarda çiftçi ve tarım sektörü görmezden gelindi. Borçların yapılandırılması paketinde çiftçi unutuldu. Çağrılarımız ve mücadeleler sonucu bir nebze bu mağduriyetler görülmeye başlandı. Çiftçi borcunun 2 yıl faizsiz ertelenmesini isterken yüksek faizlerle yapılandırmalar ile karşılaştı. Ancak çiftçi için açıklananlar sadece lafta ve kağıt üzerinde kaldı. Çiftçinin borcunu yüksek faizle yapılandırmak tarım politikası değildir. Primini ödediği TARSİM’den çiftçiyi yararlandırmamak bir tarım yönetimi değildir. Enflasyon ve maliyet artışı yokmuş gibi iki yıl üst üste aynı destek miktarını övüne övüne açıklamak bir tarım yönetimi değildir. Tarım yönetimi; yerli üretimi desteklemekle olur. Tarım yönetimi; ithalat politikasını değil ihracat politikasını desteklemekle olur. Tarım Politikası; Tarım Kanunu gereği çiftçiye hakkı olan yüzde 1’lik desteği vermekle olur” diye konuştu.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon