EKONOMİ

18 KEZ ZAM GELDİ, ARTIK DAYANAMIYORUZ

18 KEZ ZAM GELDİ, ARTIK DAYANAMIYORUZ
Denizli Metropol’e açıklamalarda bulunan DNT Uluslararası Nakliyat Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Manisalı, son günlerde akaryakıta yapılan zamlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ÖZEL RÖPORTAJ
Akaryakıta üst üste gelen zamlarla ilgili DNT Uluslararası Nakliyat Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Manisalı Denizli Metropol’e özel açıklamalarda bulundu.

DNT Uluslararası Nakliyat Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Manisalı; “ Yılbaşında 11.58 lira olarak aldığımız akaryakıt 23.63 lira oldu. Aynı şekilde 1.39 Euro’dan 2 Euro’ya ulaştı. Türkiye’de aldığımız akaryakıt zam oranı yüzde 104, Avrupa'da aldığımız akaryakıtın zam oranı yüzde 45'e denk geldi. Toplamda 18 defa zam gelmesine rağmen hiçbir müşterimize fiyat artışı talebimiz olmadı. Bugüne kadar dayanıp direndik. Anlık gelmiş olduğumuz durum dayanılmaz hale gelmiştir. Küçük de olsa zam talebimiz var. Araçlarımız Avrupa’ya giderken ortalama 3 bin 600 km yol yapıp bin 100 litre akaryakıt tüketmektedir. Bu akaryakıtın litre başına 0.75 Euro zammı vardır. Bu da 850 Euro’luk maliyet artışımıza sebep oldu. İhracat müşterilerimize ortalama 350 Euro, ithalat müşterilerimize ortalama 350 Euro maliyet artışımız olduğu için zam yapmak durumunda kaldık. Tek giderimizin akaryakıt olmaması, yağ, bakım, amortisman gibi giderlerimizin tamamında fiyat artışımız var. Ancak ticaretin devamlılığı için bunların hiçbirinin nakliye maliyetlerimize ve navlunlarımıza ilave etmiyoruz. Bu konuda nakliyecilerin ciddi manada artışı var ve dayanılamaz hale geldi. Siz ihracatçıların ise navlun kalemlerinde bizim yapmış olduğumuz zamlara karşılık ortalama yüzde 8-10 oranında nakliye maliyetlerinde artış oldu. Bu geçiş sürecini karşılıklı bir şekilde görüşüp çözüme kavuşturmak istiyoruz. Dileğimiz rakamların aynı seviyede kalması ya da düşüşe geçip bu krizin kısa sürede sonuçlanması” dedi.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon