Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

458 Yazı

(EKOPOLİTİK) TBMM’YE ÖRNEK, SARAYKÖY BELEDİYESİ’NE KAPAK OLSUN!

Hayvanlara Eziyete Ceza Verme Yasası İngiltere’de değiştirildi ve hayvan zulmü için daha sert cezalara izin verilmesi kararı çıktı. İngiltere’de hayvanlara eziyete hapis cezası 29 Haziran 2021'den itibaren artık 5 yıl olarak uygulanacak.

Bu yasa ve karar bize göre; yıllardır kapsamlı bir Hayvan Hakları Yasası çıkaramayan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ye örnek ve  “Denizli Sarayköy'de hayvan vahşeti, Ölü hayvanlar belediye barınağında çürümeye terk edilmiş!” başlıkları ile ülke gündemine yerleşen Sarayköy’ün AK Parti’li Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş’a da kapak olmalı.




Hayvanlara Eziyete Ceza Verme Yasası İngiltere’de değiştirildi ve hayvan zulmü için daha sert cezalara izin verilmesi kararı çıktı. Mahkemelerin en iğrenç hayvan zulmü suçları için daha sert cezalar uygulayabilmeklerinin yolu açıldı. Ve Britanya’da; hayvanlara eziyete azami hapis cezaları beş yıla çıkarıldı. Yasa 29 Haziran 2021'den itibaren yürürlüğe girecek.



HAYVANLARA EZİYETE 5 YIL HAPİS CEZASI
Yeni yasa ile azami ceza kriterleri; “köpek dövüşü (hayvanların dövüştürülmesi ve turnuvalarda güreştirilmeleri), yavru köpeklerin ve yavru kedilerin istismar edilmesi, bir köpeğin kulaklarının yasa dışı olarak kırpılması ve çiftlik hayvanlarının büyük ölçüde ihmal edilmesi” gibi davalara mahkemelerin daha sıkı bir yaklaşım getirmesini sağlayacak. Suçlulara hapis cezasının yanı sıra çok yüksek para cezası da verilebilecek. İngiltere’deki bu cezalar Avrupa'daki ve Dünya’daki en sert cezalardan biri olacak. Kanun böylece, mahkemelerin herhangi bir hayvana zalimce kötü davrananlara ve hayvanlara yapılan zulme müsamaha gösterilmeyeceğine dair net bir mesaj gönderilmesini de sağlamış olacak.



Hizmet hayvanlarını korumaya yönelik ve 'Fin Yasası' olarak bilinen yeni yasa, hizmet hayvanlarına saldıran veya yaralayanların meşru müdafaa talebinde bulunmalarını da engelleyen bir yasa. Yasanın adı, köpek eğiticisi David Wardell ile bir şüpheliyi takip ederken bıçaklanan polis köpeği Finn'den geliyor. Bir takip olayında Finn göğsüne ve kafasına ciddi bıçak darbeleri almış ve ölmüştü.



“HAYVAN REFAHI” ÖNEMLİ BİR CANLI HAKKI!
Polis köpeğinin eğiticisi David Wardell yasa ile ilgili şunları söyledi: “Bu yolculuğa dört buçuk yıl önce bir yanlışı düzeltmek, harika hizmet hayvanlarımızın topluluklarımıza hizmet ederken hak ettikleri korumaya sahip olmalarını sağlamak için başladım. Bugün #FinnsLaw projesinin son parçasının, hizmet hayvanlarımıza saldıranlar veya bu ulusun herhangi bir hayvanına zulüm veya ihmal edenler için yeni bir beş yıllık azami hapis cezasıyla yürürlüğe girdiğini görmekten kesinlikle çok mutluyum.”



BUNUN ADI; HAYVANLAR İÇİN ADALET!
Yeni yasa ve hayvanlara eziyete ağır ceza hayvan hakları savunucuları ve “hayvan refahı grupları” tarafından coşkuyla karşılandı. Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda şu görüşlere yer verildi; “100'den fazla milletvekili de dahil olmak üzere, kendi sesleri olmayan hayvanlar için seslerini yükseltmek için kampanyamızı başlatırken yanımızda olan herkesin sarsılmaz desteği sayesinde, bu ülkede hayvanların geleceğini değiştirdik. Ve şimdi bu korkunç zulüm eylemlerinin cezası nihayet suça uyabilir. Parlamento bugün net bir mesaj göndermiştir. Artık bu ülkede hayvan istismarına müsamaha gösterilmeyecek. Bu yasa, Birleşik Krallık'ta hayvan refahı için ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır ve şimdi hayvanlar için adaletin sağlanacağı için mutluyuz. Daha sert cezalar, potansiyel hayvan istismarcılarına karşı daha güçlü bir caydırıcılık işlevi görecek ve hayvan zulmünü kesin olarak ortadan kaldırma amacımızda bize yardımcı olacaktır.” (The Independent ve The Guardian Gazetesi)



KENDİ SESLERİ OLMAYAN HAYVANLAR
İÇİN SESLERİMİZİ YÜKSELTELİM…
Evet, yukarıdaki haber “Evrensel Hayvan Hakları” ilkelerine büyük önem veren İngiltere’de parlamentonun milletvekillerinin büyük bölümünün destekleri ile çıkardığı bir yasayı duyuran sıcak bir haber. Hayvanlara Eziyete Ceza Verme Yasası İngiltere’de değiştirildi ve hayvan zulmü için daha sert cezalara izin verilmesi kararı çıktı. İngiltere’de hayvanlara eziyete hapis cezası 29 Haziran 2021'den itibaren artık 5 yıla çıkarıldı. Bu yasa ve karar bize göre; yıllardır kapsamlı bir Hayvan Hakları Yasası çıkaramayan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ye örnek ve  “Denizli Sarayköy'de hayvan vahşeti, Ölü hayvanlar belediye barınağında çürümeye terk edilmiş!” başlıkları ile ülke gündemine yerleşen Sarayköy’ün AK Parti’li Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş’a da kapak olmalı.



“Geleneksel Deve Güreşi festivalleri” ile ünlü Sarayköy ilçesinin Başkanı Özbaş’ın Belediyesine ait hayvan barınağında ortaya çıkan olay görüntüler ve haberler hakkında halen resmi bir açıklama gelmiş de değil. Bu arada Denizli’nin Sarayköy ilçesinde bulunan Belediyeye ait Sokak Hayvanları Barınağı ve Tedavi Merkezi’ne çok kötü ve çarpıcı görüntülerin de tam olarak ortadan kalkmadığı gelen haberler arasında. 

SARAYKÖY İÇİN GÖZLER ZOLAN ENİŞTEDE!
Geçtiğimiz Nisan ayında ortaya çıkarılan Sarayköy Belediyesi Hayvan Barınağı’nın içler acısı hali büyük tepki toplarken, hayvan hakları gönüllülerinin çektiği görüntülerde hayvanların yaşadığı ortamın temizliğinin ve bakımlarının yapılmadığı görülmüştü. Barınağa ait görüntüleri videoya kaydeden bir vatandaş köpeklerin bakımsız ve aç susuz bırakıldığı iddia etmişti. Videoda konuşan yurttaş, barınaktaki kilitli bir odanın kapısını kırarak içeriği girdiğini ve odada katledilmiş ölü bir köpek bulduğunu belgelemişti. Bunun üzerine Denizli ve Türkiye’deki Hayvan Hakları Savunucuları harekete geçmiş ve hayvan barınağı önünde eylemler yapmıştı.



Hayvan hakları konusunda duyarlı kamuoyu Sarayköy Hayvan Barınağı için şimdi de “Denizli’de Türkiye’nin en kapsamlı ve donanımlı Sokak Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni hayata geçiren Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’dan” destek bekliyor. Ve bu olaya el koymasını istiyor. Bu arada Başkan Zolan’ın çok duyarlı bir hayvansever ve Sarayköy’ün de eniştesi olduğunu hatırlatmakta da fayda görüyor, “Hepimizin; kendi sesleri olmayan bu hayvanların ortak sesi olmamız gerektiğini” yakıcı bir şekilde vurguluyoruz. 

fixed-whatsapp-icon