Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

504 Yazı

EKOPOLİTİK: “TARİH 2 TEMMUZ 1993; ÇOK KÖTÜ BİR ŞEY OLDU!”

**UNUTMAM 2 TEMMUZ'U, 2 TEMMUZ'U UNUTMAM! 



“Cumhuriyet’in ilk yıllarında “vurun kahpeye” diye öğretmenlere saldıran sarıklı tipi vardı. Sonra  “camiye bomba attılar” diye provokasyon yapanlar türedi. Sonra faşistlerle birlikte Maraş’ta, Çorum’da, Madımak’ta sahne aldılar. Çekirge yavruları 22 yılda erginleşip kanatlanınca istilanın hızı arttı ve ülkenin üzerine adeta bir karabulut çöktü. Şimdi de tek tük “camiyi yaktılar” provokasyonları ile Alevilere saldırı için bahaneler yaratıyorlar. Hakikaten Cumhuriyet’in son çeyreğinde çekirge sürüsü gibi geçtiler memleketin üzerinden.





‘HES yapıyoruz diye dereleri kuruttular. Altın çıkaracağız diye siyanürle ormanları yok ettiler. Şehirleri betonlaştırdılar. Tarımı çoraklaştırdılar. Eğitimi felç ettiler. Adaleti tükettiler. Sağlık hizmetlerini hasta ettiler. Sonunda insanları işsizliğe ve açlığa terk ettiler.’ Sahi biz yekinmesek, başka ne olacak ki? Peki, çekirge sürülerini bertaraf etmenin yollarından biri de neymiş biliyor musunuz? Çekirge sürülerini korkutup püskürtmek amacıyla gürültü çıkarmak gerekirmiş. Demek ki neymiş? Siyasi yobaz sürülerini korkutup püskürtmek için de öncelikle toplumsal muhalefetin gür sesine ihtiyaç varmış…” (Melih Pekdemir)





MENEMEN’DEN MARAŞ’A; ÇORUM’DAN MADIMAK’A!
Yıllardan 1993, 2 Temmuz. Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin yaklaşık 15 bin kişilik “radikal kökten dinci, faşist ve gerici bir grup” tarafından yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, şair, ozan, düşünür, sanatçı ve aydın ile 2 otel çalışanının yanarak ve dumandan boğularak hayatlarını kaybetmeleri ile sonuçlanan olayların yıldönümü…



Aradan geçen 31 yıla rağmen devlet ve geçen hükümetler bu katliamı halen tam olarak aydınlatamamış. Ya da failleri ya elinden kaçırmış, ya da bulamamış ve çoktan serbest bırakmış. Kısacası 2 Temmuz 1993 Madımak; halen Türkiye Cumhuriyeti tarihinin (Maraş, Çorum, Hatay ve Gar Katliamları) gibi kapanmayan yarası. “Bitmeyen Ağıdı!” Melih Pekdemir’in de dediği gibi bu çekirge sürüsü ve yarattığı “kara bulutu” dağıtmak için hep birlikte en gür sesimizle bağırmak ve haykırmak gerekli.



MADIMAK’I ANLAMAK İÇİN BU BELGESELİ MUTLAKA İZLEYİN!
Türkiye’nin siyasal ve toplumsal tarihinde derin bir kırılma yaratan Madımak Katliamı, çok kapsamlı hazırlanan belgesel filmi; "Çok Kötü Bir Şey Oldu! Madımak Katliamı ve Ötesi Üzerine Bir Film", özel bir programla İstanbul’dan sonra Anadolu’nun bir çok kentinde izleyiciyle buluşuyor. Yönetmen Ümit Kıvanç’ın imzasını taşıyan ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun yapımcılığını üstlendiği belgesel Madımak Katliamı’nı en iyi anlatan dokümanter filmlerden biri (Madımak’ı ele alan en kapsamlı görsel çalışma) olarak dikkat çekiyor. Belgesel, Madımak Katliamı’nın yanı sıra, Alevi toplumunun uğradığı baskılar, eşitsizlikler, ayrımcı politikalar, pogromlar ve katliamlar karşısında verdiği mücadeleyi de gözler önüne seriyor. Sadece Madımak Oteli’ndeki yangın anını değil, öncesindeki süreci ve sonrasını da bilinmeyen ayrıntılarıyla işleyen belgesel, Alevilerin yaşadığı baskının kökenlerini ve eşit yurttaşlık mücadelesinin güçlenen köklerini sosyal, siyasal ve tarihsel boyutlarıyla ele alıyor. Toplam 4 saat süren ve iki bölümden oluşan belgeselin müzikleri Erdal Erzincan’a ait.



DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR’DEN SİVAS KATLİAMI ANISINA ASAF KOÇAK KARİKATÜR SERGİSİ!
Denizli Büyükşehir Belediyesi, 2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Katliamı’nda hayatını kaybeden 33’ü sanatçı 35 kişiden bir olan “Türk karikatürünün unutulmaz ismi” Asaf Koçak’ı Çınar Meydanı’ndaki bir sergi ile yad edecek. Madımak Katliamı Anması adına düzenlenen etkinlik 2 Temmuz 2024 Salı günü Delikliçınar Meydanı’nda yapılacak ve saat 10.00’da başlayacak. Asaf Koçak karikatür sergisi, saat 18.00’e kadar vatandaşların beğenisine sunulacak. Denizli Büyükşehir Belediyesi, Karikatürcüler Derneği iş birliğince düzenlenen sergide Asaf Koçak’ın 51 adet portre karikatürü yer alacak. Madımak Katliamı’nın Türk Demokrasi Tarihi’nin kapanmayan yaralarından biri olduğunu vurgulayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Türk karikatürünün önemli isimlerinden biri olan Asaf Koçak’ı ölümünün 31. yıldönümünde saygıyla andığını belirtti. Ve  tüm hemşehrilerini sergiye davet etti.



SELÇUK’TAN “unutMADIMAKlımda!” KARİKATÜRÜ
Öte yandan Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Karikatürist Mehmet Selçuk da Madımak Katliamı ile ilgili “unutMADIMAKlımda” rumuzlu bir karikatür yayınladı. Selçuk ilgiyle karşılanan karikatürüne , “2 Temmuz 1933’te Sivas Madımak Oteli’nde katledilen  karikatürcü Asaf Koçak ve 35 Can’ın anısına saygıyla…” notu düştü.



ŞENİZ BAŞKAN İŞÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ!
Merkezefendi’nin sevilen Kadın Başkanı Şeniz Doğan Belediye kuruluşu Mertaş çalışanlarına 36 bin lira promosyon ödeneceğini duyurdu. Başkan Doğan’ın bankayla imzaladığı promosyon sözleşmesi çalışanların yüzünü güldürdü. Evet, Denizli'nin en büyük ilçe belediyelerinden Merkezefendi Belediyesi promosyon ihalesini tamamladı. Belediyeye ait şirket olan Mertaş personellerinin maaşlarını alacakları bankanın belirlenmesi için görüşmeler yapan Belediye Başkanı Şeniz Doğan sıkı bir pazarlıkla 36 bin liralık promosyona imza attı.



MERKEZEFENDİ “KARLI KAFE İLE” SICAK YAZ AYLARINA MEYDAN OKUYOR!
Doğa ve çevreye olan tutkusu ile bilinen Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, kentin doğa cennetlerinden biri olan Başkarcı beldesinde yatırımlarını sürdürüyor. “Ornaz Vadisi, Başkarcı Kamp ve Zipline Merkezi” gibi projeleri ve tesisleri ile sıcaktan bunalan Denizlili doğaseverlere unutulmaz deneyimler yaşatan Şeniz Başkan, Denizlililere adeta”yayla keyfi” sunuyor. Belediye Başkanı olarak ikinci dönemine de hızlı başlayan Şeniz Doğan “yeni ve heyecan veren projelerini” de hayata geçirmeye devam ediyor. Başkan Doğan bitmeyen projeleri (60 yeni proje) “doğa tutkunları ve macera severler için heyecan verici işler yapmayı tam gaz sürdürüyor. Yaptıkları projeler ile ilçede doğayı ve sporu bir araya getirdiklerini söyleyen Şeniz Doğan, “Asıl vatandaşlarımızı sağlıklı yaşam tarzına teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Ormanın eteklerinde bulunan Başkarcı Mahallemiz proje alanı. Merkezefendi sakinleri ‘huzurlu, mutlu, sağlıklı ve  kültür-sanatla iç içe kentliler’ olarak yaşamayı çok hak ediyor” dedi.  Kısacası Merkezefendi’de Başkan Doğan’ın projeleri ile “dolu dolu yaşanacak anlar” hiç bitmeyecek…



TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ SEÇİMİNİ “SOL İTTİFAK” KAZANDI
Türk Tabipleri Birliği’nin “Şiddetsiz, Güvenli, Güvenceli Hekimlik İçin TTB Bizim” sloganıyla düzenlediği 76. Seçimli Büyük Kongresi’nin son günü yeni yönetim belirlendi. Seçimleri, Etkin Demokratik TTB-Tabip Odaları İnisiyatifi ittifakı kazandı. Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) 28 Haziran’da başlayan 76. Seçimli Büyük Kongresi sona erdi. Üç gün süren kongrenin son gününde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası kantininde seçim yapıldı. 



DENİZLİ ESKİ TABİP ODASI BAŞKANI ADAY KAYBETTİ!
Merkez Konseyi, Yüksek Onur Kurulu ve Denetleme Kurulu için yapılan seçimlere Etkin Demokratik TTB-Tabip Odaları İnisiyatifi İttifakı ile Çağdaş Türk Hekimleri Birliği olmak üzere iki grup katıldı. Seçimlerde 487 delegenin 458’i oy kullandı. Oyların tamamı geçerli sayıldı. Çağdaş Türk Hekimleri Birliği'nin adayı önceki dönem Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay, kongrede yaptığı açıklamalar ile dikkat çekti. Erbay daha aktif bir TBB talebinin sözcüsü olduğunu söyledi.
fixed-whatsapp-icon