Mustafa KAYA

Mustafa KAYA

426 Yazı

(EKOPOLİTİK) SON 1,5 YILDA BAŞINA GELMEYEN KALMADI

**TALİHSİZ VEKİLİN BİTMEYEN ÇİLESİ;

**MERCEDES MARKA OTOMOBİLİNİN BENZİN KAPAĞI KIRILDI, PANDEMİ DÖNEMİNDE KORONA OLDU VE ATLATTI. İKİ KEZ TRAFİK KAZASI GEÇİRDİ, BU KAZALARDA İKİ KEZ DE KOLU KIRILDI.

**GENETİKÇİ BABANIN ‘GENETİKÇİ KIZI’NDAN DÜNYA ÇAPINDA BİR BULUŞ. DENİZLİLİ BİLİM KADININDAN “KOVİT’E GEÇİT YOK!” BULUŞU…


AK Parti’nin Denizlili Milletvekili Nilgün Ök.. Son 1,5 yılda başına gelmeyen kalmadı. Bir süredir yaşadıkları ile belki de TBMM’nin en talihsiz vekillerinden biri oldu. Önce Mercedes marka özel otomobilinin benzin kapağı kırıldı. Pandemi döneminde Korona oldu ve hastalığı hasarsız atlattı. Yine son 1,5 yılda iki kez trafik kazası geçirdi ve bu kazalarda iki kez de kolu kırıldı.



DENİZLİ MİLLETVEKİLİ AFYON’DA
TRAFİK KAZASI GEÇİRDİ
AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök’ün son kazası, geçtiğimiz günlerde Afyonkarahisar'da meydana geldi. Ök, Sinanpaşa ilçesinde içinde bulunduğu otomobilin traktörle çarpışması sonucu hafif yaralandı. Kazanın ardından Ök, 112 Acil servis ekipleri tarafından kontrol amaçlı hastaneye kaldırıldı. Edinilen bilgiye göre daha önce geçirdiği kazada sağ kolu kırılan Nilgün Ök’ün diğer kolunda da bir çatlak oluştu.



AK Parti Afyonkarahisar İl Başkan Yardımcısı Selcen Hıdıroğlu ve Kadın Kolları Başkanı Ferda Ertürk, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi altına alınan Ök’e geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Bu arada AK Parti Afyon İl Koordinatörü Necip Filiz de Milletvekili Nilgün Ök’le yakından ilgilendi. Ök’ün sağlık durumu iyi ve saha çalışmalarını sürdürüyor.



EN TALİHSİZ VEKİL
Evet, 21 Eylül 2021’de yayınlanan “En Talihsiz Vekil” başlıklı yazımızın üzerinden henüz 1 yıl 1 ay geçti. Denizli’nin kadın milletvekillerinden Nilgün Ök adı yine bir “talihsiz kaza” ile anıldı. İşte konuyla ilgili geçen yıl yayınlanan yazımız; “Önce özel otomobilinin benzin kapağı koparıldı, ardından "koronaya" yakalandı, son olarak da önemli trafik kazasında kolu kırıldı. Talihsizlikler AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök'ün yakasını bir türlü bırakmıyor. Vekil Ök'ün başına son 6 ay içinde gelmeyen kalmadı. Önce Mercedes marka özel otomobilinin benzin kapağı koparılan ve 3 bin kiralık masrafa giren, ardından "koronaya" yakalanıp 2 hafta karantina da kalan Nilgün Ök son olarak da önemli bir trafik kazası geçirdi ve sağ kolu kırıldı. Denizli'nin Yenişehir semti yolunda kızıyla birlikte özel otomobili ile seyrederken hızla gelen bir aracın çarptığı Milletvekili Nilgün Ök adeta ölümden döndü. Kazada, AK Parti Denizli Milletvekili Ök'ün kolu kırılırken, kızı Ceylin Ök ise hiçbir yara almadı. En son Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'ın kayınvalidesi Nazire Sun'un cenaze törenine katılan Nılgün Ök, kolu alçıli ve askıda haliyle dikkat çekti. AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Nilgün Ök'e üst üste yaşadığı bu talihsizlikler için ‘geçmiş olsun’ diyoruz..”



GENETİKÇİ BABANIN ‘GENETİKÇİ
KIZI’NDAN DÜNYA ÇAPINDA BİR BULUŞ
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Tuğba Bağcı Önder, Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden doktora sonrası araştırmacı Dr. Alişan Kayabölen ve ekip arkadaşları, Kovid-19’a neden olan virüsün vücuda girmesini engelleyen yeni bir molekül tasarladı. Ekibin önde gelen ismi Prof. Dr. Tuğba Bağcı Önder Denizlili eski PAÜ Rektörü ve tanınmış genetikçi Hüseyin Bağcı’nın kızı.



KOVİD’E GEÇİT VERMEYEN MOLEKÜL!
Milliyet’ten Meltem Günay’ın haberine göre bu molekül, dünyanın pek çok merkezinde benzer yaklaşımlar ile üretilen diğer moleküllerden 100 kat daha etkili. Çalışmanın dünyanın önde gelen bilim dergilerinden biri olan Advanced Science’de de yayınlandığını ve dünyanın dört bir yanından bilim insanlarının ilgisini çektiğini anlatan Prof. Dr. Tuğba Bağcı Önder, çalışmayı anlattı: “Kovid’e neden olan SARS-CoV-2’nin hücre içine girmesi vücudumuzda doğal olarak bulunan ACE2 adlı reseptöre tutunması ile mümkün oluyor. Şu anda bu virüsle mücadele için kullanılan anti-viral ilaçlar virüsün hücreye girmesini değil virüsün hücre içinde çoğalmasını engelleyen araçlar sadece SARS-CoV-2’ya özgü değiller. Virüsün vücuda girişi için anahtar görevi gören ACE2 reseptörünü engelleyecek bir molekül üretmek için birçok çalışma yürütülüyor. Bizim çalışmamızı özgün kılansa virüsle reseptör arasında engel oluşturmak amacıyla tasarladığımız ve genetik mühendislik yöntemi ile ürettiğimiz ACE2 reseptörünü çoklu bir formda taklit eden yepyeni bir molekül. Virüsün yüzeyinde bulunan dikensi görünümlü spike proteinleri bu molekülle sarmalanıyor ve böylece virüsün ACE2 reseptörüne tutunması ve dolayısıyla hücreye girmesi engelleniyor.”



VARYANTLARDA DA ETKİLİ
Molekülün varyantlar üzerinde de etkili olduğunun kanıtlandığını anlatan Prof. Dr. Önder, keşiflerinin çoklu molekül ilaç üretimi için de umut olacağını söyledi. Önder, “Özellikle ağır vakalarda yüksek risk gruplarında hastalığa yakalandıktan sonra uygulanabilecek ilaçlar olarak düşünebiliriz. Şu anda Avusturalya’dan bir bilimsel grupla birebir çalışıyoruz” dedi. Araştırmada yer alan Alişan Kayabölen şu anda MIT’de doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmalarını sürdürüyor. Uğur Akcan Columbia Üniversitesi’nde, Doğancan Özturan da Kanada Vancouver Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı oldu.



DENİZLİLİ BİLİM KADININDAN
“KOVİT’E GEÇİT YOK!” BULUŞU
Evet, Denizlili genetikçi baba Hüseyin Bağcı’nın Denizlili ‘genetikçi kızı’ Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğba Bağcı Önder’den bir bilim kadını olarak dünya çapında bir buluş niteliği taşıyan önemli bir bilimsel çalışma geldi. Önder ve çalışma arkadaşları adeta “Kovid’e geçit yok!” dediler ve Kovid virüsünün vücuda girişini engelleyen molekül tasarladılar. Bu tıbbi başarı ve buluşun gururu da Denizli’ye geldi..
fixed-whatsapp-icon